Ваш браузер є застарілим і не підтримує сучасні веб-стандарти, а так само становить потенційну загрозу вашої безпеки.
Будь ласка, встановіть сучасний браузер

Рада національної безпеки і оборони України

ГоловнаНовиниДіяльність Ради національної безпеки і оборони України та її Апарату02.02.2021, 11:41

Верховна Рада України затвердила рішення РНБО України про застосування секторальних санкцій до Республіки Нікарагуа строком на п’ять років

Верховна Рада України у вівторок 322 голосами підтримала Постанову «Про затвердження рішення Ради національної безпеки і оборони України від 1 лютого 2021 року «Про застосування секторальних спеціальних економічних та інших обмежувальних заходів (санкцій) до Республіки Нікарагуа».

Санкції запроваджено строком на п’ять років.

Проєкт Постанови представив Секретар Ради національної безпеки і оборони України Олексій Данілов.sankzii.jpg

О. Данілов зазначив, що влітку 2019 року урядом Республіки Нікарагуа здійснено недружні дії проти нашої держави, а саме запроваджено ініціативу відкриття так званого «почесного консульства Нікарагуа» на тимчасово окупованій території Автономної Республіки Крим та міста Севастополь.

За його словами, Міністерство закордонних справ України неодноразово направляло звернення до Міністерства закордонних справ Нікарагуа з вимогою скасувати своє неправомірне рішення, однак офіційна Манагуа ігнорувала звернення української сторони.

«Свідомо нехтуючи офіційними застереженнями України, Президент Республіки Нікарагуа Даніель Ортега Сааведра указом № 76-2020 від 3 серпня 2020 року призначив так званим «почесним консулом Нікарагуа в Республіці Крим» Бєлавєнцева Олега Євгеновича, якого 18 березня 2019 року вироком Святошинського районного суду міста Києва визнано винним у посяганні на територіальну цілісність і недоторканність України, підбурюванні до державної зради та веденні агресивної війни проти України, та призначено покарання у вигляді 13 років позбавлення волі», - сказав Секретар РНБО України, додавши, що 10 листопада 2020 року Республіка Нікарагуа незаконно відкрила почесне консульство в Автономній Республіці Крим.

Зазначені кроки, заявив він, є грубим порушенням законодавства України та міжнародного права, зокрема, Резолюцій Генеральної Асамблеї ООН 68/262 «Територіальна цілісність України», 71/205, 72/190, 73/263, 74/168 та 75/192  «Ситуація з правами людини у Автономній Республіці Крим та місті Севастополь (Україна)», а також 73/194, 74/17 та 75/29 «Проблема мілітаризації Автономної Республіки Крим та міста Севастополь (Україна), а також Чорного і Азовського морів».

sankzii1.jpgО. Данілов наголосив, що існує нагальна потреба реагування на загрози національним інтересам і національній безпеці України шляхом застосування секторальних спеціальних економічних та інших обмежувальних заходів (санкцій) до Республіки Нікарагуа у відповідь на її недружні дії.

Додатково: Кабінет Міністрів України 9 жовтня 2020 року прийняв розпорядження № 1271-р «Про внесення пропозицій щодо застосування секторальних спеціальних економічних та інших обмежувальних заходів (санкцій) до Республіки Нікарагуа» строком на п’ять років. Ці пропозиції відповідно до частини першої статті 5 Закону України «Про санкції» уряд вніс на розгляд РНБО України.