Ваш браузер є застарілим і не підтримує сучасні веб-стандарти, а так само становить потенційну загрозу вашої безпеки.
Будь ласка, встановіть сучасний браузер

Рада національної безпеки і оборони України

ГоловнаНовиниДіяльність Ради національної безпеки і оборони України та її Апарату18.12.2020, 13:22

Комісія з біобезпеки та біологічного захисту при РНБО України провела перше засідання в оновленому складі

В Апараті Ради національної безпеки і оборони України відбулося перше засідання Комісії з біобезпеки та біологічного захисту при РНБО України в оновленому складі.

Відкриваючи засідання, Секретар РНБО України Олексій Данілов наголосив, що перед світом постали складні виклики, і одним з них є епідемія коронавірусної хвороби COVID-19.

«Ми покладаємо великі надії на те, що Комісія допоможе розв’язати проблеми у сфері біобезпеки, - сказав він. – Наші фахівці мають допомогти країні».

biobezp1.jpgГолова Комісії - директор Інституту біохімії імені О.В.Палладіна Національної академії наук України, академік-секретар Відділення біохімії, фізіології і молекулярної біології НАН України, академік НАН України, академік Національної академії медичних наук України Сергій Комісаренко назвав її завданням «відновлення системи біобезпеки нашої держави».

Серед іншого, С. Комісаренко висловився за доцільність створення в Україні власного геномного центру, який міг би секвенувати геноми вірусів та бактерій, які циркулюють у нашій країні, і прогнозувати можливі епідемії, спричинені цими мікроорганізмами.

Під час засідання було обговорено питання щодо ролі та участі Комісії у розробці Стратегії біобезпеки та біологічного захисту із урахуванням положень Стратегії забезпечення біологічної безпеки та біологічного захисту за принципом «єдине здоров’я» і Плану заходів з її виконання.

Заступник Міністра охорони здоров’я - головний державний санітарний лікар України Віктор Ляшко поінформував про поточну ситуацію з епідемією гострої респіраторної хвороби COVID-19.

Члени Комісії обмінялися думками стосовно стану протидії поширенню коронавірусної хвороби, а також ролі та участі Комісії у подоланні наслідків цієї епідемії.biobezp2.jpg

Завідувач кафедри інфекційних хвороб Національного медичного університету імені О.О. Богомольця Ольга Голубовська звернула увагу, зокрема, на важливість розробки програми реабілітації осіб, які перехворіли на коронавірусну хворобу, зважаючи на значне медикаментозне навантаження та наслідки хвороби.

На її думку, представників експертного середовища потрібно активніше долучати до роботи над законопроєктами, які регулюють різноманітні питання медичної сфери.

Учасники засідання також розглянули питання щодо відновлення системи протиепідемічного захисту України. В обговоренні взяли активну участь директор державної установи «Інститут епідеміології та інфекційних хвороб імені Л.В. Громашевського Національної академії медичних наук України», член-кореспондент НАМН України Вікторія Задорожна (заступник голови Комісії); О. Голубовська; В. Ляшко; заступник Міністра внутрішніх справ України Антон Геращенко; директор державного підприємства «Науковий центр превентивної токсикології, харчової та хімічної безпеки імені академіка Л.І. Медведя Міністерства охорони здоров’я України», член-кореспондент НАМН України Микола Проданчук; голова Комітету Верховної Ради України з питань здоров’я нації, медичної допомоги та медичного страхування Михайло Радуцький.

Довідково: Комісія з біобезпеки та біологічного захисту при РНБО України є робочим органом РНБО та платформою для створення стратегічних документів у сфері біобезпеки та біологічного захисту.

Указом Президента від 10 грудня 2020 року № 560 «Про склад Комісії з біобезпеки та біологічного захисту при Раді національної безпеки і оборони України» затверджено склад Комісії.