Ваш браузер є застарілим і не підтримує сучасні веб-стандарти, а так само становить потенційну загрозу вашої безпеки.
Будь ласка, встановіть сучасний браузер

Рада національної безпеки і оборони України

ГоловнаНовиниДіяльність Ради національної безпеки і оборони України та її Апарату11.12.2020, 14:47

НКЦК при РНБО України інформує про стан національної кібербезпеки за останні три місяці

 

1.jpg 

У період з 7 вересня по 06 грудня 2020 року зафіксовано більше 22 мільйонів кіберінцидентів. При цьому загальний рівень загроз визначено на рівні 58%.

2.jpg

Ріст кількості інцидентів було зафіксовано починаючи з середини листопада 2020 року.

3.jpg

За типами кіберінцидентів, найбільш поширеними були сканування ресурсів (майже 15,5 млн випадків), bruteforce-атаки (більше 4 млн випадків) та мережеві атаки (майже 1,2 млн випадків).

4-1.jpg

4-2.jpg

Інформація щодо стану кібербезпеки була отримана від 45 суб’єктів кібербезпеки.

5.jpg

Серед країн, з яких здійснювалося найбільше атак – США, Китай, Франція, Росія, Чехія, Німеччина,  та Болгарія. При цьому варто зауважити, що атакуючі використовували орендовані або скомпроментовані системи для приховування свого реального місця розташування, тому дані щодо кількості атак співвідносяться із розвитком ІТ-інфраструктури (в тому числі кількістю та доступністю дата-центрів) у певній державі.

6.jpg

Загалом, протягом останніх трьох місяців зафіксовано 371 кібератак, які віднесено до атак критичного та високого рівня.

7.jpg

Виявлено більше 18 тисяч вразливостей.

8.jpg

Крім того, за цей період проведено низку заходів з міжнародними партнерами та приватним сектором щодо вдосконалення механізмів взаємодії у протидії сучасним кіберзагрозам.

9.jpg

Також, не зупиняється робота щодо покращення рівня знань та навичок працівників сектору забезпечення кібербезпеки країни.

Завантажити інформацію Про стан національної кібербезпеки

Інформація Національного координаційного центру кібербезпеки при РНБО України базується на даних, отриманих від суб’єктів кібербезпеки країни, а також спроможностей координаційного Центру. Крім того, дані квартального звіту включають інформацію отриману від партнерів з приватного сектору, партнерство з якими підкріплено відповідними документами щодо взаємовигідного обміну інформацією про стан кібербезпеки та виявлених індикаторів кіберзагроз. При цьому, інформація щодо кібершкоди та кількості кіберінцидентів в приватному секторі країни може відрізнятися від реальної, оскільки базується виключно на даних, отриманих від приватних організацій, що наразі співпрацюють з НКЦК.