Ваш браузер є застарілим і не підтримує сучасні веб-стандарти, а так само становить потенційну загрозу вашої безпеки.
Будь ласка, встановіть сучасний браузер

Рада національної безпеки і оборони України

ГоловнаНовиниДіяльність Ради національної безпеки і оборони України та її Апарату05.11.2020, 13:58

Рада національної безпеки і оборони України ухвалила рішення щодо фінансування сектору безпеки і оборони на 2021 рік

Глава держави Володимир Зеленський Указом № 486 від 05 листопада ц.р. увів у дію рішення РНБО України від 5 листопада 2020 року «Про пропозиції до проекту Закону України «Про Державний бюджет України на 2021 рік» по статтях, пов’язаних із забезпеченням національної безпеки і оборони України».

Секретар Ради національної безпеки і оборони України Олексій Данілов, коментуючи підписання указу, зазначив, що фінансування сектору безпеки і оборони України для Глави держави є пріоритетом незважаючи на окремі економічні складнощі, обумовлені об’єктивними чинниками, спричиненими пандемією.

За словами Секретаря Ради, за наполяганням Президента України рішенням РНБО України обсяг відповідного фінансування на 2021 рік збільшено у порівнянні з минулим роком.

Так, згідно з рішенням РНБО України фінансування сектору безпеки і оборони у наступному 2021 році запропоновано на рівні не менше 5,93% від ВВП або не менше 267 250,9 млн гривень, що відповідає вимогам закону про національну безпеку України.

Це надасть Кабінетові Міністрів України можливість при доопрацюванні законопроєкту про Державний бюджет на 2021 рік у разі необхідності збільшити зазначені показники.

Рішенням РНБО України Кабінетові Міністрів України доручено у 2021 році вжити заходів щодо забезпечення першочергового фінансування діяльності суб’єктів сектору безпеки і оборони України за пріоритетними напрямами, зокрема:

розвитку сектору безпеки і оборони відповідно до стандартів НАТО;

виконання заходів із розробки, підготовки виробництва та закупівлі нових зразків озброєння і військової техніки;

посилення системи ПВО;

розвитку Військово-Морських Сил ЗСУ;

реалізації державної політики у сфері кібербезпеки;

посилення розвідувальних спроможностей держави.

Також урядові поставлено завдання вжити заходів щодо збільшення фінансування для Міністерства оборони, органів сектору безпеки і оборони на виплату грошового забезпечення військовослужбовців, зокрема виплату винагород.

Кабінет Міністрів повинен у тримісячний термін розробити та затвердити державну цільову оборонну програму з реалізації в інтересах сектору безпеки і оборони проєктів з виконання наукових досліджень і розробок, розробок нових технологій.

Крім того, органам сектору безпеки і оборони необхідно буде у наступному році посилити фінансову дисципліну у сфері управління бюджетними асигнуваннями та забезпечити цільове, ефективне і результативне використання визначеного державним бюджетом обсягу коштів.

Після ухвалення Закону України «Про Державний бюджет на 2021 рік» Міністерство фінансів має забезпечувати своєчасне фінансування видатків Державного бюджету, передбачених для органів сектору безпеки і оборони у повному обсязі.