Ваш браузер є застарілим і не підтримує сучасні веб-стандарти, а так само становить потенційну загрозу вашої безпеки.
Будь ласка, встановіть сучасний браузер

Рада національної безпеки і оборони України

ГоловнаНовиниДіяльність Ради національної безпеки і оборони України та її Апарату25.09.2020, 16:21

О. Данілов: Об’єднавши зусилля суб’єктів сектору безпеки і оборони і громадських об’єднань, ми зможемо дати потужну відсіч ворожим кібератакам

Об’єднавши технологічні й інформаційні зусилля суб’єктів сектору безпеки і оборони і громадських об’єднань, ми зможемо дати потужну відсіч ворожим кібератакам. Про це заявив Секретар Ради національної безпеки і оборони України Олексій Данілов у своєму виступі на онлайн-конференції «Цифрова трансформація держави: перспективи та ризики кібербезпеки» у п’ятницю.

За словами Секретаря РНБО України, сучасні цифрові технології «набиратимуть обертів, і їх треба захищати». «Триває процес цифровізації, мережа Інтернет поширюється по всій країні, виклики у царині кібербезпеки збільшуватимуться у геометричній прогресії, і ми маємо бути до цього готові», - зазначив він.

О. Данілов повідомив, що кібератаки різного рівня відбуваються майже цілодобово, і здебільшого з-за кордону. За його словами, апаратно-програмний комплекс, який працює в Апараті РНБОУ, «відслідковує ці процеси». «Якщо раніше атаки відбувалися переважно з території РФ, то сьогодні до географії атакуючих додалося багато азіатських країн», - сказав він.

 «Держава має захищати кіберпростір на законодавчому рівні», - сказав О. Данілов і зазначив, що для досягнення цієї мети вже ухвалено ряд законів, які передбачають створення цілісної системи кібербезпеки.

При цьому він зазначив, що представники громадських об’єднань і фахівці з приватного сектору беруть активну участь у розбудові цієї системи.

Секретар РНБО також нагадав про Указ Президента України Володимира Зеленського від 28.01.2020, яким було суттєво підсилено спроможності Національного координаційного центру кібербезпеки при РНБО України.

«НКЦК був розбудований у стислі строки і став справжнім «хабом», потужним аналітичним центром з моніторингу, виявлення, нейтралізації, прогнозування потенційних кіберзагроз та запобігання ним», - наголосив він.

Серед проблем, які потребують розв’язання, О. Данілов назвав необхідність підготовки високопрофесійних фахівців у сфері кіберзахисту. «На сьогодні майже немає інституцій, які готують таких фахівців. Ми випускаємо дуже багато юристів, менеджерів, а щодо фундаментальних речей, важливих для нашої держави, - таких як кібербезпека, - на жаль, наша освіта не дає відповіді на ці виклики», - зазначив він.