Ваш браузер є застарілим і не підтримує сучасні веб-стандарти, а так само становить потенційну загрозу вашої безпеки.
Будь ласка, встановіть сучасний браузер

Рада національної безпеки і оборони України

ГоловнаНовиниДіяльність Ради національної безпеки і оборони України та її Апарату17.06.2020, 10:50

Олексій Соловйов провів засідання робочої групи Апарату РНБО України з підготовки пропозицій щодо імплементації до національного законодавства положень Конвенції Ради Європи про підроблення медичної продукції та подібні злочини, що загрожують охороні здоров’я

Заступник Секретаря Ради національної безпеки і оборони України Олексій Соловйов провів засідання робочої групи Апарату РНБО України з підготовки пропозицій щодо імплементації до національного законодавства положень Конвенції Ради Європи про підроблення медичної продукції та подібні злочини, що загрожують охороні здоров’я.

Відкриваючи засідання, О. Соловйов - керівник робочої групи, - зазначив, що, на жаль, фальсифіковані та неякісні ліки є глобальною проблемою не лише в Україні, а й в усьому світі. За оцінками Всесвітньої організації здоров’я, один з десяти медичних препаратів у країнах з низьким і середнім рівнем доходу є неякісним або фальсифікованим. «Лікарські засоби, які не можуть допомогти або вилікувати пацієнтів, загрожують їх здоров’ю, а інколи навіть життю», - наголосив заступник Секретаря РНБО України.

За словами О. Соловйова, в Україні передбачено кримінальну відповідальність за злочини, пов’язані з фальсифікацією лікарських засобів. Крім того, 03 квітня 2019 року Розпорядженням Кабінету Міністрів України № 301-р схвалено Концепцію реалізації державної політики щодо запобігання фальсифікації лікарських засобів та плану заходів з її реалізації.

Він повідомив, що Державна служба України з лікарських засобів та контролю за наркотиками за період з 01.01.2008 по 01.04.2020 не допустила до споживача майже 20,6 млн. упаковок лікарських засобів неналежної якості на загальну суму близько 400 млн. грн. Крім того, за останні роки почастішали випадки виявлення на фармацевтичному ринку України лікарських засобів, ввезених на її територію контрабандним шляхом.

Водночас у сфері протидії фальсифікації лікарських засобів існують проблемні питання, заходи щодо протидії поширенню фальсифікату в Україні є недостатніми.

Серед проблемних питань О. Соловйов також назвав безконтрольність ринку дієтичних добавок та неврегульованість на законодавчому рівні питань щодо ліцензування та здійснення дистанційної торгівлі ліками, відсутність відповідної кримінальної відповідальності за виведення на ринок фальсифікованих медичних виробів.

За його словами, потребує вдосконалення механізм реалізації повноважень Держлікслужби.

Таким чином, сказав О. Соловйов, одним з надважливих завдань у сфері охорони здоров’я з урахуванням стрімкого розвитку ринку фармацевтичної промисловості та додаткових вимог до якості та безпечності лікарських засобів є вдосконалення державної політики щодо впровадження сучасних методів запобігання фальсифікації медичної продукції.

Учасники засідання розглянули проблемні питання імплементації положень Конвенції Ради Європи про підроблення медичної продукції та подібні злочини, що загрожують охороні здоров’я в сфері обігу харчових добавок і косметичних засобів, що мають властивості для лікування чи містять у своєму складі активні речовини, а також у сфері захисту прав споживачів та ветеринарної медицини.

Серед іншого, було обговорено проблемні питання вилучення з обігу небезпечної медичної продукції, здійснення контролю за дистанційною торгівлею і доставкою медичної продукції, та реалізації Міністерством охорони здоров’я України пілотного проєкту щодо маркування контрольними знаками і проведення моніторингу обігу лікарських засобів для боротьби з фальсифікатом.

За підсумками обговорення члени робочої групи мають ближчим часом надати до Апарату РНБО України пропозиції стосовно удосконалення законодавства у зазначеній вище сфері.

У засіданні робочої групи взяли участь Голова Державної служби України з лікарських засобів та контролю за наркотиками Роман Ісаєнко, т.в.о. Голови Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів Ольга Шевченко, Голова Комітету Верховної Ради України з питань здоров’я нації, медичної допомоги та медичного страхування Михайло Радуцький, представники правоохоронних відомств, Служби безпеки України, Міністерства економіки, торгівлі та сільського господарства України, Міністерства юстиції України, Міністерства закордонних справ України, Міністерства охорони здоров’я України, провідні українські юристи.

Робочу групу утворено розпорядженням Секретаря РНБО України О. Данілова «в інтересах національної безпеки, з метою запобігання загрозам життю і здоров’ю громадян України внаслідок підроблення медичної продукції, а також подальшого недопущення подібних злочинів».

Конвенцію Ради Європи про підроблення медичної продукції та подібні злочини, що загрожують охороні здоров’я, ратифіковано Законом України від 7 червня 2012 року № 4908-VI «Про ратифікацію Конвенції Ради Європи про підроблення медичної продукції та подібні злочини, що загрожують охороні здоров’я».