Ваш браузер є застарілим і не підтримує сучасні веб-стандарти, а так само становить потенційну загрозу вашої безпеки.
Будь ласка, встановіть сучасний браузер

Рада національної безпеки і оборони України

ГоловнаНовиниДіяльність Ради національної безпеки і оборони України та її Апарату26.12.2019, 15:31

Олексій Данілов: При РНБО України буде створено Раду експертів з питань енергетичної безпеки

Рада експертів з питань енергетичної безпеки діятиме як консультативний орган і вирішуватиме питання безпеки у енергетичній сфері. Наразі вже розроблюється проєкт Положення цієї Ради та створено робочі групи за напрямками в енергетичній сфері. Про це сьогодні, 26 грудня, повідомив Секретар РНБО України Олексій Данілов.

Рішення щодо цього було ухвалено під час засідань робочих груп з питань подолання загроз у нафтогазовій та енергетичній сферах, які відбулися під головуванням Секретаря Ради національної безпеки і оборони України Олексія Данілова.

Участь у заходах взяли, зокрема, голова правління АТ «НАК «Нафтогаз України» А. Коболєв, представники Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, представники ТОВ «Оператор газотранспортної системи України», Міністерства енергетики та захисту довкілля, Міністерства закордонних справ, Міністерства оборони України, Служби зовнішньої розвідки, Служби безпеки України.

За словами Секретаря РНБО важливим завданням для влади є збереження позицій України як провідної держави-транзитера газу. «Через наші потужності мають проходити максимальні об'єми газу», - сказав він, додавши, що в цьому контексті, важливою, є позиція міжнародної спільноти щодо будівництва газогону «Північний Потік-2».

Своєю чергою голова правління АТ «НАК «Нафтогаз Україна» А. Коболєв запевнив, що Україна накопичила достатні об'єми природного газу у підземних сховищах й повністю забезпечена газом на зимовий період.

Крім того, розглядаючи питання безпеки енергетичного ринку України, Секретар РНБО України наголосив на необхідності забезпечення фізичної і кібернетичної безпеки об'єктів критичної інфраструктури.

«Наша критична енергетична інфраструктура має бути повністю захищена не лише від фізичних загроз, але й від потенційних кібератак. Більше того, ця ланка не має постраждати після остаточного анбандлінгу НАК «Нафтогаз», - зазначив він, додавши, що єдність оператора ГТС та сервісної компанії є важливим фактором стійкості до загроз.

Під час засідання робочої групи з питань подолання загроз в енергетичній сфері Секретар РНБО України підкреслив важливість створення нашою державно енергетичного балансу та розбудови національної енергетичної системи за європейськими стандартами. «Наше головне завдання - увійти з українською енергетичною системою до єдиної європейської енергетичної системи», - сказав він.

Фотогалерея за посиланням: /ua/Photo/3900.html