Ваш браузер є застарілим і не підтримує сучасні веб-стандарти, а так само становить потенційну загрозу вашої безпеки.
Будь ласка, встановіть сучасний браузер

Рада національної безпеки і оборони України

ГоловнаНовиниДіяльність Ради національної безпеки і оборони України та її Апарату14.12.2019, 12:52

О. Данілов: Сфера кібербезпеки є одним з найважливіших пріоритетів діяльності РНБО України

Сфера кібербезпеки є одним з найважливіших пріоритетів діяльності РНБО України. На цьому наголосив Секретар РНБО України Олексій Данілов під час зустрічі з делегацією співробітників Сенату США.

О. Данілов назвав сферу кібербезпеки ключовою складовою національної безпеки. «У наступні п'ять-десять років кіберзброя стане номером один у світі, навіть ядерна зброя відійде на другий план», - сказав він, додавши, що у глобалізованому світі, де війни все більше стають гібридними, захист інформації та пристроїв для роботи з нею є вкрай важливим, оскільки для кіберзлочинів не існує кордонів.

У цьому контексті Секретар РНБО України повідомив про роботу над оновленою Стратегією кібербезпеки, і зазначив, що в Апараті РНБО України триває робота над розбудовою Національного координаційного центру кібербезпеки (НКЦК) відповідно до сучасних викликів, головним завданням якого визначено, зокрема, прогнозування і виявлення потенційних та реальних кіберзагроз, а також забезпечення РНБО України аналітичними матеріалами.

О. Данілов також підкреслив, що Президент України Володимир Зеленський приділяє багато уваги питанням кібербезпеки, і за підсумками засідання РНБО України 7 грудня ц.р. ухвалено ряд рішень у цій сфері.

Заступник Секретаря РНБО України Сергій Демедюк детально поінформував про завдання НКЦК, зазначивши, що у ньому працюватимуть потужні фахівці. За його словами, НКЦК буде взаємодіяти з аналогічними центрами країн-партнерів. С. Демедюк також наголосив на важливості удосконалення законодавчої бази, яка регламентує роботу суб'єктів кіберзахисту.

Своєю чергою, члени американської делегації зазначили, що Україна дає відсіч кібератакам. Співробітники Сенату США наголосили на суголосній підтримці України у Конгресі та Сенаті, свідченням чого, зокрема, є виділення 300 млн дол. військової допомоги, а також запровадження санкцій щодо російської енергетики.

Сторони наголосили, що кібератаки е «величезними викликами» для України і США, обмінялися досвідом їх попередження і локалізації, й акцентували на важливості і перспективності двосторонньої співпраці у сфері протидії кіберінцидентам.

Сторони обмінялися думками щодо безпекової ситуації в Україні та світі. Секретар РНБО України також повідомив про підсумки переговорів у Нормандському форматі та заходів, яких вжила Україна до підготовки саміту. Члени делегації високо оцінили кроки Президента України Володимира Зеленського, спрямовані на досягнення миру на Сході України, а також акцентували на його внеску у звільнення моряків і політв'язнів.

Фотогалерея