Ваш браузер є застарілим і не підтримує сучасні веб-стандарти, а так само становить потенційну загрозу вашої безпеки.
Будь ласка, встановіть сучасний браузер

Рада національної безпеки і оборони України

ГоловнаНовиниДіяльність Ради національної безпеки і оборони України та її Апарату07.12.2019, 16:51

Олексій Данілов: РНБО України затвердила сценарій реінтеграції тимчасово окупованих територій Донецької і Луганської областей

На сьогоднішньому засіданні під головуванням Президента України Володимира Зеленського, повідомив Секретар Ради національної безпеки і оборони України Олексій Данілов, було одноголосно ухвалено рішення щодо трьох питань, які було винесено на розгляд Ради.

За словами О. Данілова, РНБО України на виконання доручення Президента України розробила кілька сценаріїв реінтеграції тимчасово окупованих території Донецької і Луганської областей, і сьогодні був прийнятий один з них, який «втілюватиметься у життя як основний».

У цьому контексті Секретар РНБО України зазначив, що для української влади ключовими питаннями є, зокрема, повернення наших бранців, які знаходяться в полоні у РФ, у Криму, на тимчасово окупованих територіях Донецької і Луганської областей; припинення вогню; повернення українсько-російського кордону під контроль України, а після того - питання виборів. «У нас є велике бажання, щоб ці вибори відбулися на всій території України», - сказав О. Данілов, додавши: «Я б хотів, щоб вони відбулися і у Криму, але, на жаль, поки що це неможливо».

«Але питання Криму ми не знімаємо з порядку денного. Це питання є для нас так само ключовим, - підкреслив він. - Ми свої землі, які належать Україні, свою територіальну цілісність будемо боронити».

Друге питання, яке розглядалося на засіданні, сказав О. Данілов - створення системи територіальної оборони, і відповідальним за його виконання призначений Перший заступник Секретаря РНБО України генерал-полковник Михайло Коваль. До 31 грудня 2020 року, сказав він, мають бути завершені всі установчі організаційно-правові питання, зазначивши, що до цього процесу «долучатимуться добровольці, які мають бажання, і ті, хто повернулися з фронту».

Третє питання, яке було винесено на розгляд членів РНБО України, - питання кібербезпеки, повідомив Секретар Ради, додавши, що «ми щодня відчуваємо атаки з певних територій на наш кіберпростір».

Відповідаючи на запитання журналістів, О. Данілов зазначив, що влада готова до будь-якого розвитку подій у контексті переговорів у Нормандському форматі - «якщо ми домовимося; якщо ми домовимося частково; якщо ми не домовимося».

«Усі органи державної влади, Збройні Сили, спеціальні служби готові до будь-якого сценарію, - заявив він. - Події розвиватимуться в залежності від того, у який спосіб будуть проведені переговори 9 грудня і які будуть досягнуті умови». Секретар РНБО України висловив сподівання, що переговори, у яких з боку України братиме участь «потужна команда» фахівців, будуть успішними для України.

При цьому О. Данілов наголосив, що «жодної здачі національних інтересів, жодної капітуляції» Президент України не допустить.