Ваш браузер є застарілим і не підтримує сучасні веб-стандарти, а так само становить потенційну загрозу вашої безпеки.
Будь ласка, встановіть сучасний браузер

Рада національної безпеки і оборони України

ГоловнаНовиниДіяльність Ради національної безпеки і оборони України та її Апарату17.07.2019, 11:44

О.Данилюк: Завдяки спільній роботі ЦВК, СБУ, Держспецзв’язку, Нацполіції забезпечено безперебійне функціонування системи «Вибори» та Держреєстру виборців

Вибори Президента України, які відбулися цього року, засвідчили - інфраструктура ЦВК постійно зазнавала кібератак. Водночас, завдяки спільній та злагодженій роботі ЦВК, СБУ, Держспецзв'язку та Національної поліції - вдалося забезпечити безперебійне функціонування системи «Вибори» та Державного реєстру виборців. Про це заявив Секретар РНБО України О.Данилюк під час виступу на засіданні Національного координаційного центру кібербезпеки, що відбувся в Головному Ситуаційному центрі.

За його словами, загроза зовнішнього втручання в роботу інформаційно-телекомунікаційних систем Центральної виборчої комісії є одним з актуальних викликів національній безпеці України.

«Очікуємо, що під час позачергових виборів народних депутатів України, що відбудуться у липні 2019 року, наміри здійснення протиправних втручань аж до спеціальних операцій кібернетичного характеру, особливо з боку країни-агресора, будуть зростати», - сказав О.Данилюк.

Він підкреслив, що хоча сьогодні й відпрацьовані всі механізми для завчасного запобігання втручанням до систем та мереж, треба буде багато чого зробити, щоб поміняти системний підхід в сфері кібербезпеки.

«Національний координаційний центр кібербезпеки при РНБО України вже тричі розглядав питання захисту систем ЦВК під час підготовки та проведення виборів Президента України. Водночас, це не є приводом для заспокоєння. Необхідно постійно вдосконалювати системи кіберзахисту інформаційних ресурсів ЦВК та наші спроможності щодо своєчасного запобігання і нейтралізації реальних і потенційних кіберзагроз», - підкреслив Секретар РНБО України.

Голова ЦВК, представники Держспецзв'язку та СБУ поінформували про результати спільної роботи.

Так, Голова ЦВК Тетяна Сліпачук повідомила, що сьогодні рівень захищеності ресурсів ЦВК - Єдиної інформаційно-аналітичної система «Вибори» та автоматизованої системи «Державний реєстр» є достатнім для протидії будь-яким загрозам.

Представники Служби безпеки України, Держспецзв'язку, Міністерства оборони та Національної поліції України також повідомили про готовність до проведення позачергових виборів народних депутатів України. СБУ представила проект Концепції протидії акціям кібертероризму і кібершпигунства.

Крім того, під час засідання було розглянуто стан реалізації Стратегії кібербезпеки України та формування відповідного Плану заходів на 2020 рік.

Фотогалерея