Ваш браузер є застарілим і не підтримує сучасні веб-стандарти, а так само становить потенційну загрозу вашої безпеки.
Будь ласка, встановіть сучасний браузер

Рада національної безпеки і оборони України

ГоловнаНовиниДіяльність Ради національної безпеки і оборони України та її Апарату31.05.2019, 08:47

О. Данилюк: У п’ятницю члени РНБО України на нараді під головуванням Президента України обговорять питання енергетичної галузі

У п'ятницю члени Ради національної безпеки і оборони України на нараді під головуванням Президента України Володимира Зеленського обговорять питання енергетичної галузі, зокрема, вугільної промисловості, ядерної та газової енергетики.

Про це повідомив Секретар РНБО України Олександр Данилюк в ефірі програми «Право на владу» (ТК 1+1) у четвер.

Ми прагнемо до більш відкритого діалогу з урядом, сказав він, додавши, що такий формат засідання передбачений законодавством. «РНБО має фокусуватися на рішеннях, які дозволяють системно вирішувати проблеми, що накопичилися в державі. Нам необхідно обговорити все без політики, зрозуміти, які є проблеми, і разом шукати відповіді», - зазначив О. Данилюк, додавши, що про результати наради буде повідомлено під час брифінгу.

За словами Секретаря РНБО України, під час наради йтиметься, зокрема, про готовність України до запровадження нової моделі ринку електроенергії з 1 липня. «Це дійсно може вплинути на підвищення тарифів, створити нестабільність. Рішення про запровадження ринку електроенергії вже ухвалено Кабінетом Міністрів. Уряд нині не робить жодних кроків, аби проаналізувати ситуацію і сформувати позицію, чи потрібно відтермінувати його запровадження, чи ні», - сказав О. Данилюк. «Тому ми хочемо заслухати і зрозуміти усі плюси і мінуси. Завтра ми проведемо професійну дискусію з цього приводу. Жодної політики - тільки аналіз і відповідальні рішення», - зазначив Секретар РНБО України.

Говорячи про питання транзиту російського газу територією України, Секретар РНБО України заявив, що це «виклик як з економічної, так і з геополітичної точки зору». «Є питання, чи буде Україна транзитером газу у 2020 році. Це питання як економічне, бо якщо цього не відбудеться, ми втрачаємо близько 3 млрд доларів, так і геополітичне, оскільки у разі, якщо Україна не буде транзитером газу, ми стаємо об'єктом, а не суб'єктом», - зазначив він.

«Ми вперше зберемося у новому форматі, щоб не нав'язувати жодних рішень, щоб розуміти, які є проблеми, і разом шукати їх розв'язання. Саме так ми будемо вирішувати всі питання в Україні. Звичайно ж, зокрема, і щодо вирішення конфлікту на Сході, і щодо звільнення заручників», - підсумував О. Данилюк.