Ваш браузер є застарілим і не підтримує сучасні веб-стандарти, а так само становить потенційну загрозу вашої безпеки.
Будь ласка, встановіть сучасний браузер

Рада національної безпеки і оборони України

ГоловнаНовиниДіяльність Ради національної безпеки і оборони України та її Апарату06.03.2019, 19:10

РНБО України на своєму засіданні розглянула питання реформування оборонно-промислового комплексу та підвищення прозорості виконання державного оборонного замовлення

6 березня 2019 року Рада національної безпеки і оборони України на своєму засіданні розглянула питання реформування оборонно-промислового комплексу та підвищення прозорості виконання державного оборонного замовлення.

За словами Секретаря РНБО України Олександра Турчинова, в умовах російської збройної агресії всі основні потреби ЗСУ та інших військових формувань забезпечуються українським ОПК. «Вітчизняний ОПК реалізує системні програми з виробництва широкого спектру озброєння та військової техніки, зокрема, потужних ракетних систем», - сказав Секретар РНБО України, додавши, що пріоритетність виконання ракетної програми «особливо важлива з урахуванням виходу РФ з договору про нерозповсюдження ракет середньої та меншої дальності, що, насамперед, створює додаткову загрозу для безпеки нашої країни».

«Реформування сектору безпеки і оборони, зокрема, такої важливої складової, як оборонно-промисловий комплекс, є одним з наших пріоритетів», - зазначив О. Турчинов.

За його словами, напрями реформування ОПК напрацьовувалися із залученням провідних фахівців з країн-стратегічних партнерів України - членів Північноатлантичного Альянсу, а також незалежних військових експертів із нашої країни. «З урахуванням цих напрацювань РНБО України ухвалила рішення, що передбачає комплекс заходів з реформування оборонно-промислового комплексу та підвищення прозорості виконання державного оборонного замовлення, а також пріоритетні кроки стосовно системної боротьби з будь-якими корупційними проявами та відповідальністю керівників незалежно від рангів і займаних посад», - сказав О.Турчинов.

Секретар РНБО України повідомив, що за результатами засідання доручено провести аудит і ревізію діяльності ДК «Укроборонпром» та підприємств-учасників концерну із залученням  іноземних експертів.

Генеральній прокуратурі України, СБУ, НАБУ та ДБР рекомендовано здійснити перевірку і надати правову оцінку викладеним у ЗМІ фактам порушень у сфері оборонних закупівель, та про результати поінформувати громадськість.

Кабінету Міністрів України доручено підвищити рівень прозорості та посилити контроль з боку держави за діяльністю Державного концерну «Укроборонпром», і залучити фахівців з країн-членів НАТО до роботи Наглядової ради ДК «Укроборонпром».

Уряду доручено розглянути питання щодо створення центрального органу виконавчої влади для забезпечення реалізації державної військово-промислової політики та управління об'єктами державної власності у відповідній сфері.

Доручено також ініціювати внесення змін до Закону України «Про державне оборонне замовлення» у частині підвищення рівня прозорості державних закупівель, зокрема, формування державного оборонного замовлення у формі відкритих даних, за виключенням вузької номенклатури оборонної продукції, що містить ознаки державної таємниці.

«У ході виконання ДОЗ необхідно надавати перевагу продукції, роботам та послугам оборонного призначення вітчизняного походження, та пріоритетності залучення національних виробників-постачальників до виконання державного оборонного замовлення», - наголосив О. Турчинов.

Також на засіданні було розглянуто ряд інших питань, зокрема, щодо збільшення відкритості і прозорості оборонно-промислового комплексу, залучення інвестицій, забезпечення сучасного рівня інноваційності та належної якості науково-дослідних розробок і продукції вітчизняного ОПК.