Ваш браузер є застарілим і не підтримує сучасні веб-стандарти, а так само становить потенційну загрозу вашої безпеки.
Будь ласка, встановіть сучасний браузер

Рада національної безпеки і оборони України

ГоловнаНовиниДіяльність Ради національної безпеки і оборони України та її Апарату26.02.2019, 13:56

Олег Гладковський звернувся до НАБУ та ГПУ з проханням перевірити “факти”, наведені в розслідуванні програми “Наші гроші”. На час розслідування його повноваження першого заступника Секретаря РНБО України будуть призупинені

Текст заяви О. Гладковського.

«У зв'язку з оприлюдненим у понеділок ввечері розслідуванням програми "Наші гроші" заявляю наступне.

У розслідуванні, як і у більшості матеріалів такого жанру, містяться посилання винятково на анонімні джерела, воно складається з компіляції загальновідомих фактів та брудних фейків. Втім, це не надає сюжету правдоподібності. У цілому категорично відкидаю усі звинувачення, які пролунали в так званому розслідуванні.

Але оскільки воно викликало чималий суспільний резонанс, ми всі зацікавлені в тому, щоби розставити крапки над «і» та захистити репутацію людей, які у надзвичайно критичній ситуації 2014-2015 років вирішували невідкладні, життєво та критично необхідні питання із відновлення боєздатності армії.

Тож, щоб запобігти будь-яким інсинуаціям, особисто звертаюся і до Головної військової прокуратури, і до НАБУ із заявою щодо якнайшвидшої перевірки усіх викладених у «розслідуванні» фактів, і надати відповіді всьому суспільству і мені особисто.

На час перевірки  правоохоронними органами викладених у так званому розслідуванні фактів звертаюся з проханням призупинити мої повноваження як першого заступника Секретаря РНБО України та голови Міжвідомчої комісії з політики військово-технічного співробітництва та експортного контролю. Відповідні заяви подаю негайно.

Правоохоронні органи і за власної ініціативи, і за нашими зверненнями розслідують численні сигнали про корупцію та інші фінансові порушення в оборонному секторі. Їх ніхто і ніколи не ховав у шухляду, і сміття із хати ми виносимо власними руками. Реальні факти порушень слід якнайшвидше розслідувати і передавати справи до суду. А у разі брехні - так само оперативно знімати з людей  підозри і не ганьбити їхнє добре ім'я.

Водночас вважаю, що правоохоронні органи мають прискіпливо вивчати не лише дії тих, хто відновлював армію, але й тих, хто її руйнував та розкрадав до 2014 року. Йдеться про необґрунтоване скорочення ЗСУ, розкрадання армійських земель, розпродаж за безцінь зброї і військової техніки, по суті - про знищення боєздатності армії напередодні російської агресії.

Імена героїв, які причетні до цього, відомі. Це і колишній міністр оборони та голова парламентського оборонного комітету Анатолій Гриценко як один з головних торгашів армією. Це і колишня прем'єр-міністр Юлія Тимошенко, яка підписувала відповідні урядові постанови, що давали «зелене світло» для руйнування оборонного потенціалу країни, а сьогодні, замітаючи власні сліди, виголошує брехливі заяви. Саме ці люди і довели сектор безпеки і оборони до того критичного стану, коли нам в 2014 році довелося шукати нестандартні шляхи для забезпечення армії зброєю та справною технікою. Історія все розставить по своїх місцях.

Олег Гладковський».