Ваш браузер є застарілим і не підтримує сучасні веб-стандарти, а так само становить потенційну загрозу вашої безпеки.
Будь ласка, встановіть сучасний браузер

Рада національної безпеки і оборони України

ГоловнаНовиниДіяльність Ради національної безпеки і оборони України та її Апарату13.12.2018, 17:27

В. Петров: Незважаючи на гібридну агресію РФ, Україна стає дедалі сильнішою

Незважаючи на ескалацію гібридної агресії РФ та внутрішні проблеми, Україна стає дедалі сильнішою і готова до нових викликів. Про це говорив керівник Служби з питань інформаційної безпеки Апарату Ради національної безпеки і оборони України Валентин Петров у виступі на презентації спільного проекту «Українського тижня» та The Economist «Світ у 2019», що відбулася у книгарні «Є» у Києві.

Серед ключових проблем, перед якими постала Україна, керівник Служби з питань інформаційної безпеки Апарату РНБО України назвав, зокрема, незадовільні темпи економічного розвитку, зношеність інфраструктури, демографічну кризу та зменшення долі України у світовому ВВП. «Світ розвивається набагато швидше, ми маємо робити кроки на випередження - це інформаційні програми, технологічна перебудова, інакше ми залишимося десь на узбіччі», - зазначив В. Петров.

Аналізуючи ескалацію російської збройної агресії проти України, В. Петров зауважив, що Україна є не кінцевою метою РФ, а лише елементом підготовки до більш широкого наступу. «Якщо подивитися на сучасні російські військові ініціативи, можна сказати, що це не тільки підготовка до війни з Україною, це один з елементів більш широкого стратегічного розгортання російської наступальної машини. Вона йде від Північного моря аж до Сирії. Фактично можна говорити про підготовку до світової війни», - сказав В. Петров.

За словами керівника Служби з питань інформаційної безпеки Апарату РНБО України, глобальний конфлікт може розгорнутися вже у найближчі роки: «Зараз усі плани переозброєння великих держав, зокрема, РФ, заплановані на 2023-2025 роки. Світ може бути готовим до глобального конфлікту буквально за 6 років, але він може розпочатись і раніше». У гіпотетичній третій світовій війні «Росія, посилена ресурсами України - це буде зовсім інша Росія», зазначив В. Петров, підкресливши, що це поступово усвідомлюємо не лише ми, а й західні еліти, які розуміють, що Україну треба підтримувати.

На переконання В. Петрова, наступний рік стане принципово важливим для нашої держави, зокрема, у зв'язку із президентськими та парламентськими виборами, у які намагатиметься втрутитись агресор.

«Абсолютно зрозуміло, що наш противник намагатиметься скористатися цим. «Військова карта» є, розгортаються військові з'єднання на кордоні. Це дійсно страшна сила, і ця сила не тільки для України - в її планах пройти Україну наскрізь, і, рухаючись далі, через Білорусь вийти на країни Балтії, Польщу», - сказав керівник Служби з питань інформаційної безпеки Апарату РНБО України, наголосивши, що росіяни спробують вплинути на ситуацію в нашій державі напередодні виборів гібридними засобами «через інформаційну та кіберкампанію». Але сектор безпеки і оборони готовий до цих загроз, додав він.

Відповідаючи на запитання щодо наявності у держави планів розвитку новітніх військових технологій, В. Петров зазначив, що нині розробляються «нові зенітні комплекси, оперативно-тактичні ракети, протикорабельні комплекси».

При цьому, за словами В. Петрова, змінюється якість наших Збройних Сил, що є ключовою перевагою перед російським агресором. «Поступово ми перетворюємося на зовсім іншу силу. Крок за кроком ми стаємо сильнішими», - підсумував він.