Ваш браузер є застарілим і не підтримує сучасні веб-стандарти, а так само становить потенційну загрозу вашої безпеки.
Будь ласка, встановіть сучасний браузер

Рада національної безпеки і оборони України

ГоловнаНовиниДіяльність Ради національної безпеки і оборони України та її Апарату05.10.2018, 11:22

Секретар РНБО України О. Турчинов і Керівник Бюро НБ Республіки Польща П.Солох обговорили актуальні напрямки двосторонньої співпраці у безпековому і оборонному секторі

Секретар Ради національної безпеки і оборони України Олександр Турчинов і Керівник Бюро національної безпеки Республіки Польща Павел Солох, який перебуває в нашій країні з дводенним візитом, обговорили актуальні напрямки двосторонньої співпраці у безпековому і оборонному секторі.

О. Турчинов подякував Польщі за незмінну підтримку України в питаннях протидії російській агресії та відновлення територіальної цілісності, незмінності позиції щодо збереження санкцій проти РФ. Він також повідомив, що третього вересня ц.р. Президент України вніс на розгляд Верховної Ради України проект закону про внесення змін до Конституції щодо прагнення України вступити до НАТО та Євросоюзу. «Досвід Польщі щодо реформування силових структур та вступу до НАТО для нас є тим дороговказом, що допомагає нам на цьому шляху», - сказав Секретар РНБО України.

Під час зустрічі сторони обговорили ситуацію на сході України, спроби Росії зірвати мирний процес врегулювання конфлікту та загрозу європейській безпеці через агресивні дії Кремля. Секретар РНБО України наголосив на участі російських військових у бойових діях проти Об'єднаних сил, здійсненні противником обстрілів позицій українських військових із застосуванням забороненого озброєння, мілітаризації Криму та агресивних діях РФ у Азовському морі. У цьому контексті О. Турчинов повідомив, що РНБО України затвердила комплекс заходів, спрямованих на захист національних інтересів у південних регіонах, акваторіях Азовського і Чорного морів. «Наше завдання - нарощування сил та засобів, щоб відбити російську агресію. Згідно з рішенням РНБО, на безпеку і оборону щороку витрачається більше 5% ВВП», - сказав він.

 Крім того, говорячи про рівень захисту від кіберагресії, яка є складовою гібридної війни, Секретар РНБО України повідомив, «що фактично за кілька років наполегливої роботи в цьому напрямку Україна піднялась до рівня багатьох європейських країн».

О. Турчинов і П. Солох наголосили на результативному співробітництві України і Польщі у військовій, оборонній та військово-технічній сферах, і висловилися за його розширення, а також за подальше поглиблення двосторонньої співпраці між спецслужбами.

У цьому контексті він висловив думку про перспективність спільних науково-виробничих проектів з виготовлення надточної та високотехнологічної зброї, які мають суттєво посилити оборонний потенціал обох держав та відкрити нові спільні можливості у безпековій сфері.

Також було обговорено питання співпраці в рамках переходу Збройних Сил України на стандарти НАТО. У цьому контексті Секретар РНБО України підкреслив, що нашу країну цікавить досвід Польщі «як нового члена НАТО», оскільки зараз реформування вітчизняного сектору безпеки і оборони відбувається відповідно до стандартів Альянсу. Він також заявив про готовність представників ЗС України передати набутий бойовий досвід в умовах протидії російській агресії.

Своєю чергою, П. Солох наголосив, що «Польща є стратегічним партнером України, безпека якого нерозривно пов'язана з безпекою вашої країни», додавши, що його країна постійно нагадує союзникам з НАТО про стратегічну роль України для безпеки Європи. «Жодна західна держава не витрачає стільки на безпеку і оборону. Те, що Україна робить для свого захисту, і те, що попри військові дії ви реформуєте сектор безпеки і оборони, заслуговує на велику повагу. Це той «козир», який можна використовувати в нарощуванні співпраці з НАТО», - сказав він.

Фотогалерея