Ваш браузер є застарілим і не підтримує сучасні веб-стандарти, а так само становить потенційну загрозу вашої безпеки.
Будь ласка, встановіть сучасний браузер

Рада національної безпеки і оборони України

ГоловнаНовиниДіяльність Ради національної безпеки і оборони України та її Апарату07.06.2018, 14:03

О. Турчинов: Тільки з сильною Україною рахуватимуться в Європі і світі

Пріоритетом України повинно стати створення потужної зброї стримування, заявив Секретар Ради національної безпеки і оборони України Олександр Турчинов, виступаючи на ІХ Національному експертному форумі у Києві.

«Нажаль, парадигмою сучасного світу стала гонка озброєнь, зміцнення ядерних потенціалів, готовність вирішувати будь-які питання за рахунок сили», - наголосив О.Турчинов. За його словами, Росія демонструє усьому світові свою спроможність до модернізації та нарощування ядерних стратегічних сил.

Секретар РНБО України нагадав, що Україна «відмовилася від ядерного потенціалу, підписавши Будапештський меморандум, і ми отримали гарантії нашої безпеки, не варті паперу, на якому вони були написані».

«Поки Україна не стала членом НАТО, а це не близька перспектива, ми повинні розуміти, що у разі масштабної агресії будемо змушені, як і у 2014 році, розраховувати тільки на власні сили. Що може зупинити агресивну ядерну країну від масштабного вторгнення? Тільки потужна сучасна зброя стримування, здатна вражати ворога на будь-якій відстані. На моє особисте переконання, це завдання нашій країні треба розв'язати у пріоритетному порядку. І ні в кого у світі немає ні морального, ні юридичного права не погодитися із цією позицією», - заявив він.

При цьому О. Турчинов акцентував на важливості забезпечення сталого економічного зростання, оскільки «без потужної економіки наш оборонний потенціал не має перспектив розвитку».

«Маленька радянська армія не спроможна протистояти великій радянській армії, - ми повинні мати сучасні Збройні Сили. Наша армія по боєздатності вже не поступається багатьом європейським арміям, але ми не можемо на цьому зупинятися, і маємо забезпечити трансформацію за стандартами НАТО сектору оборони і безпеки, який повинен відповідати за своєю структурою і основними ознаками сучасним викликам», - зазначив О. Турчинов.

У цьому контексті він висловив сподівання, що на наступному пленарному тижні парламент ухвалить у цілому закон «Про національну безпеку України», який передбачає перехід на модель сектору безпеки і оборони, притаманну Альянсу, і потужний цивільний контроль.

«Зі слабкою країною ніхто не хоче мати серйозних відносин. Слабких у цьому жорстокому світі не поважають, їх повчають, їх принижують, їх використовують. Тільки з сильною Україною будуть рахуватися в Європі і світі. Тільки сильна Україна примусить себе поважати та рахуватися зі своїми національними інтересами, і таку країну ми повинні побудувати», - підсумував Секретар РНБО України.