Ваш браузер є застарілим і не підтримує сучасні веб-стандарти, а так само становить потенційну загрозу вашої безпеки.
Будь ласка, встановіть сучасний браузер

Рада національної безпеки і оборони України

ГоловнаНовиниДіяльність Ради національної безпеки і оборони України та її Апарату31.05.2018, 15:34

О. Гладковський наголошує на результативній співпраці України з НАТО в оборонно-технічній сфері

У рамках поглиблення практичного партнерства України з НАТО в оборонно-технічній сфері 23 травня 2018 року в Одесі відбулося чергове двадцять шосте засідання Спільної робочої групи Україна-НАТО з оборонно-технічного співробітництва (далі - СРГО).

Делегацію України очолив Перший заступник Секретаря Ради національної безпеки і оборони України, голова Міжвідомчої комісії з політики військово-технічного співробітництва та експортного контролю Олег Гладковський, делегацію НАТО - помічник заступника Генерального секретаря НАТО з оборонних інвестицій Каміль Гранд.

До складу української делегації увійшли представники Міністерства оборони на чолі із заступником Міністра оборони генерал-лейтенантом І. Павловським та оборонної промисловості на чолі із заступником Міністра економічного розвитку і торгівлі України Ю.Бровченком та генеральним директором ДК «Укроборонпром» П. Букіним.

Сторони обговорили підсумки співробітництва у сфері озброєнь за період, що минув після останнього засідання СРГО, та підписали оновлену Дорожню карту з оборонно-технічного співробітництва, узгодивши головні завдання з її імплементації на ІІ півріччя 2018 року.

О. Гладковський підкреслив значний прогрес у проведенні реформ сектору безпеки і оборони України та у практичному виконанні заходів у рамках Дорожньої карти: зокрема, попередній документ Україна виконала у повному обсязі, виконавши всі його пункти.

Дорожня карта з оборонно-технічного співробітництва на 2018 рік містить ряд нових завдань для української сторони. «Йдеться про розвиток сумісних з НАТО національних систем стандартизації і кодифікації в оборонній сфері, співпрацю у питанні безпеки зберігання боєприпасів, сприяння встановленню зв'язків між оборонними підприємствами країн НАТО і України. Також передбачено створення системи державного гарантування якості оборонної продукції і участь у багатонаціональних проектах Концепції НАТО «Розумна оборона», - сказав Перший заступник Секретаря РНБО України.

Також йшлося про перспективи оборонно-технічного співробітництва, реформування вітчизняного оборонно-промислового комплексу та подальший розвиток державно-приватного партнерства, стан взаємодії у реалізації Трастових фондів НАТО у частині досягнення сумісності з Альянсом в оборонно-технічній сфері, удосконалення системи підготовки фахівців з оборонно-технічного співробітництва для структур сектору безпеки і оборони тощо.

 «Маємо значні досягнення у питанні приведення наших стандартів у відповідність до стандартів НАТО в оборонно-технічній сфері. Зокрема, лише у 2017 році було прийнято 41 стандарт, у 2018 році планується прийняти ще 26 відповідних норм Альянсу. Також введено в експлуатацію автоматизовану інформаційну систему кодифікації предметів постачання, - зазначив О. Гладковський. - Тому ми надзвичайно вдячні нашим партнерам за допомогу у реформуванні нашого оборонного сектору, і сподіваємося, що співпраця посилюватиметься та розширюватиметься. Адже сильна та потужна армія України - це, насамперед, повернення українських територій, а також запорука спокою на кордонах східноєвропейських країн-учасниць НАТО».

Сторони також приділили значну увагу питанням оборонно-технічного співробітництва, зокрема, у сфері закупівлі озброєнь за імпортом, розширення співпраці у рамках Конференції національних директорів НАТО з озброєння, та стану реалізації Трастових фондів НАТО, утворених на підтримку України,

«Ми розуміємо, що насамперед нам потрібно досягти  сумісності з Альянсом в оборонно-технічній сфері, і цей сектор повинен повністю відповідати стандартам НАТО. Адже ми зацікавлені в повномасштабному партнерстві та набутті Україною в перспективі повноправного членства в Альянсі», - пояснив О. Гладковський.

Відбулася дискусія щодо реформування оборонно-промислового комплексу України, Державного концерну «Укроборонпром» та розвитку державно-приватного партнерства.

«Ми можемо впевнено говорити про зростання ролі приватних підприємств в оборонному секторі України, і це надзвичайно позитивний крок. Зокрема найближчим часом українські компанії - виробники озброєння та техніки отримають право самостійно ввозити комплектуючі для власного виробництва та самостійно експортувати виготовлену продукцію. Це, в свою чергу, розширить перспективу для співпраці без обмежень українських підприємств з підприємствами країн НАТО в оборонно-технічній сфері», - зазначив О. Гладковський.

Окрім цього, делегація НАТО відвідала державне підприємство «Одеський авіаційний завод» та приватне підприємство «Телекарт-Прилад». Керівники підприємств презентували досягнення з виробництва техніки за стандартами НАТО (розробки у сфері авіабудування, автоматизованих систем управління військами, телекомунікаційних засобів), а також можливі перспективні проекти співробітництва з компаніями країн НАТО і ЄС.