Ваш браузер є застарілим і не підтримує сучасні веб-стандарти, а так само становить потенційну загрозу вашої безпеки.
Будь ласка, встановіть сучасний браузер

Рада національної безпеки і оборони України

ГоловнаНовиниДіяльність Ради національної безпеки і оборони України та її Апарату01.03.2018, 18:50

Заява Першого заступника Секретаря Ради національної безпеки і оборони України Олега Гладковського

Сьогодні Президент України підписав Указ про внесення змін до складу Міжвідомчої комісії з питань оборонно-промислового комплексу при Раді національної безпеки і оборони України, а саме - призначення її головою заступника Міністра економічного розвитку і торгівлі України Бровченка Юрія Петровича та введення до складу Комісії генерального директора громадської спілки «Ліга оборонних підприємств України».

Міжвідомча комісія з питань ОПК була створена Указом Президента України від 12 червня 2015 року №329 як робочий орган  Ради національної безпеки і оборони України.

У ті важкі часи стрімкого нарощування російської агресії проти України було нагально необхідно вжити  комплекс заходів для консолідації зусиль державних органів та оборонно-промислового комплексу країни з метою забезпечення Збройних Сил України та інших військових формувань озброєнням та військовою технікою. І я вважаю, що це завдання було виконано.

Уся робота Комісії ОПК була спрямована на вирішення двох основних питань.

По-перше, це координація діяльності силових структур та оборонної промисловості для забезпечення проведення ремонту озброєння та військової техніки і початку процесу розроблення її новітніх зразків. Відверто можу сказати: незважаючи на численні проблеми і складнощі, з якими ми стикнулися, це завдання було вирішене, і військові одержали те, чим давати відсіч агресору.

По-друге, ми намагалися закласти підвалини для подальшої системної роботи у процесах розвитку озброєння і військової техніки та реформування оборонної промисловості України. Були затверджені Державна цільова оборонна програма розвитку ОВТ на період до 2020 року,  Державна цільова програма реформування та розвитку оборонно-промислового комплексу на період до 2021 року,  Державна цільова програма створення та освоєння виробництва боєприпасів та продуктів спеціальної хімії на період до 2021 року тощо. У результаті спільної наполегливої роботи визначені стратегічні  напрямки розвитку нашої оборонної промисловості.

І я вдячний Президентові України за довіру і можливість виконувати дуже непрості, але вкрай відповідальні завдання з  побудови фактично нового оборонно-промислового комплексу.

Завдяки вжитим заходам зараз розпочинається системна робота з реалізації ухвалених рішень та виконання планових документів.

На цьому етапі  Президент України прийняв рішення щодо доцільності виконання цих планів під керівництвом профільного заступника Міністра економічного розвитку і торгівлі України Бровченка Юрія Петровича, як представника міністерства, яке готує та узагальнює пропозиції щодо формування та забезпечення реалізації державної політики у сфері функціонування і розвитку оборонно-промислового комплексу.

Вважаю, що необхідно і в подальшому активно використовувати потенціал цієї Комісії, адже її члени представляють законодавчу, виконавчу гілки влади, експертне і наукове середовище, а також підприємства ОПК. Такий склад комісії дає змогу фахово оцінювати проблемні ситуації та надавати слушні рекомендації для підготовки виважених рішень.

І ще кілька слів щодо змін у складі Комісії. Указом Президента України членом Комісії за посадою визначено генерального директора громадської спілки «Ліга оборонних підприємств України». І це не є випадковим, адже на цей час дедалі більше зростає роль приватних оборонних підприємств у забезпеченні Збройних Сил України та інших військових формувань сучасними зразками озброєння та військової техніки. І їх голос має бути почутим.

Щодо моєї подальшої роботи, то я продовжую виконувати обовʼязки  Першого заступника Секретаря Ради національної безпеки і оборони України, а також максимально зосереджую зусилля на координації у сфері військово-технічного співробітництва та роботі Міжвідомчої комісії з політики військово-технічного співробітництва та експортного контролю.

Це дуже важливий напрям, і наше завдання - забезпечити Збройні Сили України та інші структури сектору безпеки і оборони України озброєнням, військовою технікою і майном, які не виробляються оборонною промисловістю України. Цей напрям є і буде основним пріоритетом у діяльності Міжвідомчої комісії з політики ВТС та експортного контролю.

Водночас дуже серйозна увага у роботі Комісії ВТС приділятиметься питанням залучення іноземних інвестицій для розвитку і технологічного оновлення вітчизняного оборонно-промислового комплексу.

Крім того, Комісія ВТС зосереджуватиме увагу на спрощенні процедури отримання підприємствами розробниками і виробниками озброєння повноважень на здійснення міжнародних передач товарів військового призначення та збільшення учасників ВТС різних форм власності.

Дякую за увагу.