Ваш браузер є застарілим і не підтримує сучасні веб-стандарти, а так само становить потенційну загрозу вашої безпеки.
Будь ласка, встановіть сучасний браузер

Рада національної безпеки і оборони України

ГоловнаНовиниДіяльність Ради національної безпеки і оборони України та її Апарату12.07.2017, 13:41

О. Турчинов: Парламентарі стали співучасниками кіберзлочинів проти власної країни

 Парламентарі стали співучасниками кіберзлочинів проти власної країни. Про це сказав Секретар Ради національної безпеки і оборони України Олександр Турчинов у коментарі.

За його словами, багато підприємств та організацій ще досі повністю не отямились від масштабної кібератаки 27 червня. «Протидія кібервійні, яка є складовою гібридної агресії РФ проти нашої країни, потребує мобілізації як відповідних державних структур, так і значних фінансових та інтелектуальних ресурсів», - сказав О. Турчинов, додавши, що кібернетичним та інформаційним загрозам неможливо ефективно протидіяти без законодавчого врегулювання багатьох питань в цій сфері.

Секретар РНБО додав, що у вівторок проект Закону України "Щодо протидії загрозам національній безпеці в інформаційній сфері" навіть не був включений до порядку денного. «Депутати, які працюють декілька днів на місяць, мабуть дуже втомились, і з наступного тижня йдуть у кількамісячну чергову відпустку. Вчора вони навіть не спромоглися включити до порядку денного закон, який має ключове значення для кіберзахисту держави», - сказав він, додавши, що ті депутати, «які не голосували за захист власної країни, прикриваючи свої деструктивні дії та бізнес-інтереси порожнім популізмом і демагогією, є співучасниками кіберагресії проти України».

За його словами, з наступного тижня до середини вересня парламентарі планують роз'їхатись на відпочинок, "залишивши країну відкритою для нових кібератак та інформаційних провокацій".

«До речі, - додав О. Турчинов, - у депутатів також немає часу розглянути у другому читанні Закон 2126а "Щодо основних засад забезпечення кібербезпеки", який вже декілька місяців перебуває у ВРУ».

Крім того, Секретар РНБО відмітив, що більшість, «яка сформувалась з Опоблоку та популістських фракцій парламенту» відмовилась також підтримувати і закон, що мав поставити фільтр для отримання українських біометричних закордонних паспортів колаборантами та агентами російських спецслужб, які маскуються під громадян-патріотів, що перебувають на тимчасово окупованих територіях Криму та Донбасу.