Ваш браузер є застарілим і не підтримує сучасні веб-стандарти, а так само становить потенційну загрозу вашої безпеки.
Будь ласка, встановіть сучасний браузер

Рада національної безпеки і оборони України

ГоловнаНовиниДіяльність Ради національної безпеки і оборони України та її Апарату18.05.2017, 15:59

В. Горбулін: Наука та історія є для Росії одним з видів озброєння

Національний інститут стратегічних досліджень презентував доповідь «Активні заходи СРСР проти США: пролог до гібридної війни».

У вступному слові директор Національного інституту стратегічних досліджень (НІСД), академік і віце-президент Національної академії наук України Володимир Горбулін зазначив, що нині наука та історія є для Росії одним з видів озброєння.

За словами В. Горбуліна, «світ вже це бачив, може, в інших масштабах, у 80-ті роки, коли СРСР та США вступили у протистояння, в якому важливу роль відігравали так звані активні заходи Москви проти Вашингтону». США, наголосив він, отримали значний досвід спротиву цьому непрямому виду агресії, розробили методи протидії.

Директор НІСД підкреслив, що значні зусилля РФ зосереджує в інформаційній сфері - це спроби маніпулювання, дезінформації, «вкидання підробок» та інше, і є чітка система координації зусиль, яка забезпечує цілісність здійснюваних заходів для досягнення стратегічної мети. «Тому для нас критично важливим є пошук власних шляхів координування всіх ресурсів та можливостей. Багато в чому це є метою побудови системи стратегічних комунікацій. Саме стратком має стати впливовим засобом забезпечення стійкості суспільства, що є однією з умов протистояння соціальним кібератакам, які будуть продовжуватися», - сказав В.Горбулін, додавши, що Україна має приділити більше уваги опануванню досвіду західних партнерів.

Керівник служби з питань інформаційної безпеки Апарату РНБО України Валентин Петров, який взяв участь у презентації, зазначив, що фахівці інституту зробили величезну роботу - ретельно проаналізували існуючі загрози, насамперед у інформаційній сфері. «Інститут - це українська платформа з вивчення досвіду гібридної війни. Ця робота - наш внесок до європейської, євроатлантичної безпеки», - сказав він.

В. Петров зауважив, що РФ у геополітиці використовує раніше напрацьовані прийоми, які працюють на новій технологічній платформі. «Ми маємо акумулювати і аналізувати цей досвід. Маємо ретельно вивчати як наше сьогодення, так і минуле, оскільки у протилежному випадку ми приречені рухатися по колу, повторюючи ті й самі помилки», - підсумував В.Петров.

Керівник служби з питань інформаційної безпеки заявив, що не тільки українські Збройні Сили, а й весь сектор оборони і безпеки держави мають унікальний досвід протистояння гібридним загрозам та забезпечення інформаційної безпеки зокрема і національної безпеки в цілому.