Ваш браузер є застарілим і не підтримує сучасні веб-стандарти, а так само становить потенційну загрозу вашої безпеки.
Будь ласка, встановіть сучасний браузер

Рада національної безпеки і оборони України

ГоловнаНовиниДіяльність Ради національної безпеки і оборони України та її Апарату22.02.2017, 09:55

Валентин Петров: Росія здійснює комплексну інформаційну операцію з повернення України до своєї зони впливу

Плани і наміри Росії щодо України, незважаючи ні на ситуацію на Сході України, ні на зміну зовнішньополітичного контексту, абсолютно не змінились, водночас змінилась її тактика. Про це заявив керівник Служби з питань інформаційної безпеки Апарату Ради національної безпеки і оборони України Валентин Петров в інтерв'ю телеканалу NewsOne.

За словами Валентина Петрова, запеклі бої в районі Авдіївки, блокада вугілля на Донбасі, розкрита Службою безпеки України схема з використання політичних сил для дестабілізації ситуації в країні, зміна зовнішньополітичного вектора, визнання Росією документів особливих районів Донецької і Луганської областей тощо - є елементами спільної ланки гібридної війни, яку веде Росія проти України. «Тому я б розглядав всі ці події як елементи єдиного задуму, і важелі впливу на цей задум - не в Україні», - зазначив він.

Керівник Служби з питань інформаційної безпеки Апарату РНБО України повідомив, що всі ці заходи Росії є єдиним елементом її стратегії, спрямованої не лише на внутрішню, а й на зовнішню аудиторію. «Росія таким чином хоче показати нашим європейським, американським партнерам та країнам-партнерам НАТО, що Україна є так званою failed state - тобто країною, з якою начебто неможна вести перемовини тощо. Це такий план з «демонізації» України і створення її образу як держави, що не відбулася», - пояснив Валентин Петров, додавши, що це типова російська тактика, описана, зокрема, в роботах російського дослідника-геополітика О.Дугіна, - це так звана організаційна зброя.

Відповідаючи на запитання журналіста, щодо заходів, які здійснює Російська Федерація щодо інформаційної безпеки для України, Валентин Петров зазначив, що головною небезпекою є інформаційна операція, яку здійснює Російська Федерація з повернення України до своєї зони впливу, а також відверта антиукраїнська пропаганда в Україні та поза її межами.

Водночас Керівник Служби з питань інформаційної безпеки Апарату РНБО України підкреслив, що Україна здійснює комплекс заходів з протидії таким операціям. «Зокрема, в нашій державі розпочала роботу платформа іноземного мовлення, а також відновлюється телерадіомовлення в зоні проведення АТО та ряд інших заходів», - зазначив Валентин Петров.