Ваш браузер є застарілим і не підтримує сучасні веб-стандарти, а так само становить потенційну загрозу вашої безпеки.
Будь ласка, встановіть сучасний браузер

Рада національної безпеки і оборони України

ГоловнаНовиниДіяльність Ради національної безпеки і оборони України та її Апарату23.01.2017, 09:29

Валентин Петров: Сьогодні українські інформаційні ресурси - вже складна здобич для міжнародних хакерів

Україна істотно налагодила систему відповіді на агресію в кіберпросторі. Про це повідомив керівник Служби з питань інформаційної безпеки Апарату Ради національної безпеки і оборони України Валентин Петров в інтерв'ю виданню "Тиждень".

За його словами, раніше питання кібербезпеки були для державних керівників різновидом фантастики. "Влада слухала доповіді та рекомендації спеціалістів, проте далі розмов справа не йшла: бракувало коштів, а ще більше - політичної волі", - зазначив Валентин Петров.

"Але, - підкреслив керівник Служби з питань інформаційної безпеки Апарату РНБО України, - сьогодні українські інформаційні ресурси вже не є легкою здобиччю для міжнародних хакерів".

За словами Валентина Петрова, це стало можливим завдяки ухваленій 2016 року указом Президента Стратегії кібербезпеки України - цей профільний нормативно-правовий документ країна отримала вперше за часів незалежності.

"Влітку 2016 року розпочав роботу Національний координаційний центр кібербезпеки при РНБО України, а також вдалося нормативно визначити об'єкти критичної інфраструктури та порядок формування їх переліку", - зауважив він та додав, що також вже розроблені рекомендації для запобігання негативним наслідкам кібератак.

Крім того, Валентин Петров зазначив, що саме з появою Національного координаційного центру кібербезпеки, покликаного мінімізувати негативні наслідки кібератак, Україна налагодила координацію між головними захисниками кіберпростору - Кіберполіцією, Службою безпеки та Державною службою спеціального зв'язку та захисту інформації.

Водночас, він підкреслив, що процес розвитку системи кібербезпеки значно ускладнюють і гальмують застарілі норми деяких законів. Зокрема, в Україні досі немає дієвого механізму притягнення до відповідальності за порушення вимог безпеки в інформаційному просторі та значно обмежено можливості державних органів у розслідуванні кіберзлочинів.

"Однак імплементація Україною Конвенції Ради Європи про кіберзлочинність сприятиме усуненню цих недоліків, за умови дотримання балансу між обмеженнями та збереженням свободи громадян", - підсумував керівник Служби з питань інформаційної безпеки Апарату РНБО України.