Ваш браузер є застарілим і не підтримує сучасні веб-стандарти, а так само становить потенційну загрозу вашої безпеки.
Будь ласка, встановіть сучасний браузер

Рада національної безпеки і оборони України

ГоловнаНовиниДіяльність Ради національної безпеки і оборони України та її Апарату17.08.2016, 08:39

О. Турчинов: В умовах російської агресії найвищим національним пріоритетом є подальше зміцнення сектору безпеки і оборони

В умовах російської агресії найвищим національним пріоритетом є подальше зміцнення сектору безпеки і оборони.

Про це заявив Секретар Ради національної безпеки і оборони України Олександр Турчинов у статті «Національна безпека України: виклики та пріоритети», опублікованій у середу у газеті «Голос України».

За словами Секретаря РНБО України, зважаючи на стратегічний намір Кремля підпорядкувати нашу державу, ситуація може розвиватися за двома основними сценаріями.

Перший сценарій, сказав О. Турчинов, - воєнний: «повномасштабна військова агресія, яка наразі є найбільш проблемною та небезпечною для самого Кремля, але до здійснення якої ЗС РФ наполегливо готуються».

Другий сценарій - гібридний, який, вважає Секретар РНБО України, на сьогодні залишається найбільш імовірним.

«Цей сценарій передбачає продовження бойових дій малої інтенсивності на Донбасі, що не виключає можливості локальних наступальних операцій російських регулярних і іррегулярних підрозділів, а також підривну діяльність на решті території України. При цьому росіяни свідомо і системно порушують Мінські угоди, постійно обстрілюючи позиції наших військ, зокрема, із важкої зброї, забороненої цими угодами», - сказав О. Турчинов.

Він наголосив, що довгостроковий характер російської загрози на тлі стійких тенденцій зростання нестабільності у Європі і світі формують зовнішнє безпекове середовище навколо України і визначають найвищий пріоритет політики нашої національної безпеки.

«Тільки успішна і послідовна політика, що виходить з максимально ефективного використання власних обмежених людських, фінансових, матеріально-технічних та інформаційних ресурсів, неухильне просування у напрямі європейської і євроатлантичної інтеграції, а також всебічний розвиток взаємодії зі стратегічними союзниками, у тому числі  у сфері налагодження військово-технічного співробітництва дозволить захистити інтереси України і створити синергетичний ефект національної єдності і міжнародної співпраці», - заявив О. Турчинов.

«За цих умов найвищим національним пріоритетом є подальше зміцнення сектору безпеки і оборони. Під час зовнішньої агресії розвиток Збройних Сил, Національної гвардії, Служби безпеки України, правоохоронних і розвідувальних органів є, без перебільшення, умовою виживання незалежної України та її поступу. На цьому не можна економити гроші. Фінанси не будуть потрібні, якщо ми не зможемо захистити державу», - заявив він.

На переконання Секретаря РНБО України, воєнна реформа «повинна забезпечити повну відмову від російсько-радянського ставлення до солдата як до гарматного м'яса та запровадження головного принципу НАТО - безумовної важливості збереження життя військовослужбовців під час виконання бойових завдань». «Проходження військової служби має відкривати соціальні сходи, стати обов'язковою умовою для політичної чи державної кар'єри, бути суспільно престижним і матеріально привабливим», - сказав він.

Поряд з тим, вважає О. Турчинов, слід посилити демократичний цивільний контроль за сектором безпеки і оборони України: політики мають не лише контролювати військових, але й нести свою частку відповідальності за ухвалені ними рішення та їх наслідки.

О. Турчинов зазначив, що в умовах протистояння з РФ Україна не може відмовитися від призову: «Потреба у підготовлених резервах є занадто великою і критичною для виживання держави».

Секретар РНБО України також заявив, що вже у другому півріччі 2016 року усі мобілізовані мають повернутися додому. «Але у разі серйозного загострення на фронті нова мобілізація буде оголошена негайно», - підкреслив він.