Ваш браузер є застарілим і не підтримує сучасні веб-стандарти, а так само становить потенційну загрозу вашої безпеки.
Будь ласка, встановіть сучасний браузер

Рада національної безпеки і оборони України

ГоловнаНовиниДіяльність Ради національної безпеки і оборони України та її Апарату05.08.2016, 16:49

Олександр Турчинов: Два сценарія Кремля проти України

Для досягнення своїх цілей РФ активно використовує засоби гібридної війни. Про це сказав Секретар РНБО Олександр Турчинов під час прес-конференції.

Аналізуючи сучасні методи і форми ведення гібридної війни, О.Турчинов розповів, що гібридна війна, з одного боку, є «самостійною парадигмою ведення бойових дій, а з іншого, може розглядатися як комплекс заходів передвоєнного періоду, що передує початку планованої широкомасштабної військової агресії».

«Йдеться передусім про підрив і руйнування усього комплексу суспільних відносин в об'єкта агресії, придушення його волі до опору», - сказав він, додавши, що слід особливо пам'ятати про це сьогодні, «коли комплексна дестабілізація є основним інструментом російської агресії проти нашої держави».

О.Турчинов пояснив, що крім спроб військової окупації «у хід йде все - від корупції і організованої злочинності, підтриманих професійним арсеналом російських спецслужб, до кібернетичної та інформаційної війни».

«Спецслужби Росії активізували роботу у радикальних середовищах і прагнуть спрямувати нерідко виправдане невдоволення людей для руйнування держави», - зазначив він.

О.Турчинов додав, що намагаючись підкорити Україну, Кремль як у найближчому майбутньому, так і в перспективі може реалізовувати один із двох основних сценаріїв - воєнний сценарій або так званий гібридний сценарій.

«Воєнний сценарій передбачає повномасштабну військову агресію, яка наразі є найбільш проблемною і небезпечною для самого Кремля, але до здійснення якої у РФ наполегливо готуються, зокрема, розгортаючи додаткові військові частини поблизу кордонів і на окупованій території України», - сказав він.

Другий сценарій - гібридний - є, за словами О.Турчинова, найбільш імовірним і передбачає продовження бойових дій малої інтенсивності на Донбасі, «що, однак, не виключає можливості локальних наступальних операцій російських регулярних і іррегулярних підрозділів, а також підривну діяльність на решті території України».

«Небезпечність ситуації важливо усвідомлювати сьогодні, коли ситуація на Сході суттєво загострилась. Росіяни не тільки збільшили кількість обстрілів, але використовують ОРДЛО як полігон для випробування новітніх видів озброєнь і сучасних тактичних прийомів», - додав Секретар РНБО.

Фотогалерея