Ваш браузер є застарілим і не підтримує сучасні веб-стандарти, а так само становить потенційну загрозу вашої безпеки.
Будь ласка, встановіть сучасний браузер

Рада національної безпеки і оборони України

ГоловнаНовиниДіяльність Ради національної безпеки і оборони України та її Апарату29.04.2016, 12:34

Заява Секретаря РНБО України Олександра Турчинова щодо загибелі мирних жителів поблизу населеного пункту Оленівка внаслідок провокаційного обстрілу з боку російсько-терористичних угруповань

Висловлюю щирі співчуття родинам трагічно загиблих українських громадян, а також  потерпілим внаслідок обстрілу з боку російсько-терористичних угруповань у районі населеного пункту Оленівка.

27 квітня 2016 року о 2 годині 45 хвилин російські окупаційні війська та незаконні збройні формування так званої «ДНР» здійснили чергову провокацію біля населеного пункту Оленівка Волноваського району Донецької області, де внаслідок обстрілу контрольного пункту в'їзду та виїзду загинуло чотири та отримали поранення десять мирних жителів.

Цей цинічний провокаційний акт мав на меті дискредитувати в очах цивільного населення тимчасово окупованих територій та міжнародної спільноти імідж України та її Збройних Сил напередодні чергової зустрічі Тристоронньої контактної групи у Мінську та великого християнського свята - Великодня.

Факти скоєного злочину свідчать про те, що провокація була завчасно ретельно спланованою. Їй передували події, а саме:

напередодні до м. Донецьк прибула група російських кореспондентів-пропагандистів, які одними з перших прибули на місце вчинення провокації та відразу здійснили пряме телевізійне включення з місця події;

починаючи з 26 квітня бойовики розпочали підготовку до кривавої провокації шляхом штучного створення черги на виїзді з населеного пункту Оленівка під надуманими приводами, затягуючи перевірку документів громадян, які виїжджали з окупованих територій;

представник так званої «ДНР» Е.Басурін завчасно «прогнозував» та анонсував обстріл контрольного пункту в'їзду та виїзду в Оленівці, яка розташована на підконтрольній російсько-терористичним угрупованням території.

На підставі незаперечних фактів та свідчень місцевих мешканців стає чітко зрозумілим, що обстріл цивільних громадян здійснювався з району фільтрувальної станції поблизу населеного пункту Ясне (північно-західна околиця Докучаєвська (47°47′28.7″ 37°37′59.4″)), яка перебуває на підконтрольній бойовикам території на відстані близько 4 кілометрів від місця трагедії.

Наголошую, що українська сторона неухильно виконує Мінські домовленості та взяті на себе зобов'язання. Ми відвели важке озброєння, танки, артилерію та міномети на визначені відстані від лінії зіткнення, що підтверджують постійні перевірки Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ, яка інформує світову громадськість та допомагає врегулювати ситуацію на Сході України, тоді як російсько-терористичні угруповання постійно порушують ці домовленості, погрожують та всіляко перешкоджають діяльності моніторингової місії.

Доказами непричетності Збройних Сил України до події в населеному пункті Оленівка є те, що:

спостерігачі російської та української сторін Спільного центру з контролю та координації питань припинення вогню та стабілізації лінії розмежування сторін у період з 00.00 до 06.00 27.04.2016 не зафіксували жодного факту обстрілу Оленівки з артилерійських систем Збройних Сил України;

протягом останнього місяця немає жодного підтвердженого випадку порушення режиму припинення вогню з боку Збройних Сил України у частині застосування артилерії у цьому районі.

Таким чином, наведені факти спростовують звинувачення російських пропагандистських ЗМІ у начебто причетності підрозділів Збройних Сил України до загибелі людей в Оленівці та, відповідно, свідчать про здійснення комплексу провокаційних дій та кривавого теракту з боку російських окупаційних військ і  незаконних збройних формувань з метою дискредитації сил АТО та інформаційного прикриття подальшої військової ескалації конфлікту.

Такі випадки є черговим доказом злочину проти мирного населення та не можуть залишатися поза увагою. Їх мають ретельно розслідувати не лише в рамках Тристоронньої контактної групи, а й у міжнародному військовому трибуналі.