Ваш браузер є застарілим і не підтримує сучасні веб-стандарти, а так само становить потенційну загрозу вашої безпеки.
Будь ласка, встановіть сучасний браузер

Рада національної безпеки і оборони України

ГоловнаНовиниДіяльність Ради національної безпеки і оборони України та її Апарату17.03.2016, 09:25

Олександр Литвиненко: Практична реалізація Концепції реформування сектору безпеки і оборони України дозволить сформувати цілісний сектор безпеки і оборони держави

Реалізація Концепції реформування сектору безпеки і оборони України дасть змогу сформувати цілісний сектор безпеки і оборони держави. Про це заявив Заступник секретаря Ради національної безпеки і оборони України Олександр Литвиненко під час Другої міжнародної конференції «Урядування в секторі безпеки і оборони: роль демократичних інституцій і найкращі міжнародні практики», що відбулася сьогодні в Києві.

Заступник секретаря РНБО України зазначив, що метою Концепції є визначення шляхів формування національних безпекових та оборонних спроможностей, що сприятимуть відновленню територіальної цілісності України у межах міжнародно визнаного державного кордону України; гарантувати мирне майбутнє України як суверенної, незалежної, демократичної, соціальної, правової держави.

Також він зазначив, що Концепція передбачає створення національної системи реагування на кризові ситуації, своєчасне виявлення, запобігання та нейтралізацію зовнішніх і внутрішніх загроз національній безпеці, гарантування особистої безпеки, конституційних прав і свобод людини; забезпечення кібербезпеки та оперативного спільного реагування на кризові і надзвичайні ситуації.

Концепція реформування сектору безпеки і оборони України, за словами О.Литвиненка, визначає систему поглядів на розвиток безпекових та оборонних спроможностей України у середньостроковій перспективі, сформованих на основі оцінки безпекового середовища та фінансово-економічних можливостей держави, здійсненої у рамках комплексного огляду сектору безпеки і оборони України.

Під час виступу О.Литвиненко, зокрема, зазначив, що основним результатом вдосконалення національного законодавства у секторі безпеки і оборони України стало визначення завдання щодо поглиблення співробітництва з НАТО для досягнення критеріїв щодо членства в Альянсі, а також розроблені та затверджені відповідними Указами Президента України нові редакції Стратегії національної безпеки та Воєнної Доктрини України.

«Практична реалізація Концепції надасть змогу сформувати цілісний сектор безпеки і оборони держави як головний елемент системи забезпечення національної безпеки та ефективний державний інструмент для своєчасного і гарантованого реагування на виникнення кризових ситуацій, що загрожують національній безпеці України», - підкреслив Заступник секретаря РНБО України.

Він також додав, що відповідно до Концепції, витрати на національну безпеку і оборону заплановані на рівні не менше 5% від ВВП, у тому числі витрати на оборону - не нижче 3% від ВВП щорічно.

«Річні витрати для підтримки та розвитку оборонно-промислового комплексу України прогнозуються на рівні 0,5 відсотка від ВВП», - резюмував О.Литвиненко.