Ваш браузер є застарілим і не підтримує сучасні веб-стандарти, а так само становить потенційну загрозу вашої безпеки.
Будь ласка, встановіть сучасний браузер

Рада національної безпеки і оборони України

ГоловнаНовиниДіяльність Ради національної безпеки і оборони України та її Апарату04.03.2016, 14:14

О.Турчинов: Система безпеки в Європі повинна бути не формальною, а дієвою

Система безпеки в Європі повинна бути не формальною, а дієвою. Про це заявив Секретар Ради національної безпеки і оборони України Олександр Турчинов в інтерв'ю інформаційному агентству «Інтерфакс-Україна».

Відповідаючи на запитання, чи проводилися із західними партнерами консультації щодо розміщення на території України систем ПРО, О.Турчинов нагадав, що він говорив про можливі консультації з цього питання, коли Росія почала готуватися до розміщення в Криму наступальних засобів, у тому числі тих, що можуть нести ядерні боєголовки.

«Я тоді підкреслив, що це проблема не лише України, - це проблема Європи, всього цивілізованого світу, і тому Україна не може тут одна протистояти цьому дуже небезпечному процесу», - сказав Секретар РНБО України. При цьому він нагадав про Будапештський меморандум, наголосивши, що Україна добровільно відмовилася від свого ядерного арсеналу - одного з найпотужніших в світі.

«Коли на окупованій території планують розміщувати ядерну зброю, - це дуже серйозний виклик. Саме тому я вважаю, що повинна бути не формальною, а дієвою система безпеки в Європі. У тому числі, і надійна система протиракетної оборони, частиною якої повинна стати й Україна», - заявив О.Турчинов.

На переконання Секретаря РНБО України, країни-підписанти Будапештського меморандуму, «звичайно ж, крім агресора-Росії, яка демонстративно відмовилася від взятих на себе зобов'язань», зобов'язані забезпечити захист України від можливих ракетних і авіаційних ударів з боку Російської Федерації.

«Необхідна єдина система протиракетної оборони в Європі, яка захистить як нашу країну, так і всю Європу. Має бути створений непроникний для авіації і ракет, а також нездоланний для сухопутної техніки «Східний вал». Він повинен проходити від Норвегії через Україну і закінчуватися в Туреччині. Назвіть цю систему не ПРО, а, наприклад, ЄСБ (Європейська система безпеки), або тим же «Східним валом», - справа не в назві, а в суті», - заявив О.Турчинов.