Ваш браузер є застарілим і не підтримує сучасні веб-стандарти, а так само становить потенційну загрозу вашої безпеки.
Будь ласка, встановіть сучасний браузер

Рада національної безпеки і оборони України

ГоловнаНовиниДіяльність Ради національної безпеки і оборони України та її Апарату06.01.2016, 14:03

Олександр Турчинов: Нова Стратегія національної безпеки Російської Федерації - порожній документ, але реальні загрози

Секретар РНБО України Олександр Турчинов охарактеризував нову Стратегію національної безпеки Російської Федерації, що її підписав Президент Російської Федерації Володимир Путін 31 грудня 2015 року, як «порожній документ».

Разом з тим, зазначив О.Турчинов, «російська загроза, на жаль, для нашої країни не порожня», і заявив, що «протидія російській агресії для нас залишається головним пріоритетом безпеки держави».

О.Турчинов нагадав, що останню редакцію цього документу під назвою «Стратегія національної безпеки Російської Федерації до 2020 року» було прийнято ще в 2009 році: «Хоча до 2020 року ця Стратегія не дотягнула».

 «Головний безпековий документ Росії переповнений пустопорожніми гаслами та саморекламою величі Росії та її керівництва, - зауважив Секретар РНБО України. - Під час ознайомлення зі Стратегією складається враження, що її готували не фахівці безпекового сектору, а журналісти російського «Лайфньюз» після отримання «тринадцятої» зарплати».

«Що важливо, вперше з часів СРСР у Стратегії національної безпеки Путіна визначено головного ворога - США, що «протидіють самостійній зовнішній та внутрішній політиці Росії, прагнучи зберегти своє домінування в світі». В такому ж статусі «ворога» виписаний і Північноатлантичний альянс НАТО, «розширення якого, наближення його військової інфраструктури до російських кордонів створюють загрозу національній безпеці», - зазначив він.

Серед «головних друзів» Росії, визначених Стратегією, сказав О.Турчинов, - Китай та Індія, які, на переконання Секретаря РНБО України, «навряд чи підтримають Росію в її терористичних провокаціях та військових злочинах».

«Не забули в цьому документі і про Україну. За версією Кремля, в Україні відбувся «антиконституційний державний переворот». При цьому Захід та США створили «військовий конфлікт на сході України». Це, в свою чергу, відповідно до документу, створює загрозу для Росії у зв'язку із великою довжиною російсько-українського кордону», - зазначив О.Турчинов.

Секретар РНБО України підкреслив, що головним досягненням «у найкращих традиціях соцреалізму у Стратегії визначено розвиток духовності Російської Федерації». «Відроджуються традиційні російські духовно-моральні цінності. У підростаючого покоління формується достойне відношення до історії Росії. Відбувається консолідація громадянського суспільства навколо загальних цінностей... таких як... повага сімейних і конфесійних традицій, патріотизму...Для протидії загрозам нацбезпеці, Російська Федерація сконцентрує зусилля на укріпленні внутрішнього єднання російського суспільства...», - сказав він.

 "Так, документ порожній, але російська загроза, на жаль, для нашої країни не порожня. Протидія російській агресії для нас залишається головним пріоритетом безпеки держави", - підсумував О. Турчинов.