Ваш браузер є застарілим і не підтримує сучасні веб-стандарти, а так само становить потенційну загрозу вашої безпеки.
Будь ласка, встановіть сучасний браузер

Рада національної безпеки і оборони України

ГоловнаНовиниДіяльність Ради національної безпеки і оборони України та її Апарату28.10.2015, 14:39

Олександр Турчинов: Наше завдання - забезпечити армію не тільки сучасною зброєю та технікою, але й сприяти зміцненню її духовного фундаменту

Сьогодні служба капеланів в армії набуває особливої ваги та значення. Про це сказав Секретар Ради національної безпеки і оборони України Олександр Турчинов під час відкриття міжнародної конференції за участю військових капеланів країн-членів НАТО, що вперше відбулася на базі Національної гвардії України.

«Могутня нація, потужна система переможних та боєздатних військових формувань можуть бути сформовані тільки на високоморальних та духовних засадах», - наголосив він, додавши, що цінність справжньої віри, справжніх духовних лідерів більшість людей починає розуміти тільки у важкі часи, якими, «поза сумнівів, є війна».

Секретар РНБО відзначив, що разом з відродженням армії, відроджується і капеланська служба і наше завдання - «зняти всі бюрократичні бар'єри та проблеми на цьому шляху». «Зокрема, - наголосив він, ‑ потребує чіткого визначення статус капелана, який би гарантував всі можливості для духовного служіння та високий ступінь соціального захисту військового духовенства».

Олександр Турчинов зазначив, що сьогодні в ЗСУ та Національній Гвардії України вже працює 183 священнослужителів різних релігійних конфесій, з яких майже 150 знаходяться у підрозділах, що виконують бойові завдання в зоні АТО.

«Тільки людина, яка глибоку вірує, здатна перемогти себе, повести за собою інших, здобути перемогу для країни та нації», - сказав він, додавши, що одним із головних завдань є забезпечення ЗСУ та Національної гвардії «не тільки сучасною зброєю та технікою, а й сприяти зміцненню духовного фундаменту армії».

«Саме духовність та витримка, гостре відчуття справедливості та власної відповідальності за долю країни відрізняє українських героїв від російських загарбників», - сказав Олександр Турчинов, додавши, що саме ці особливості національного характеру «дозволили нам зупинити ворога, що значно перевищував нас чисельністю».

Олександр Турчинов також висловив переконання, що спільна робота в межах цього заходу стане дієвим поштовхом для втілення в Україні значного міжнародного досвіду функціонування інституту капеланів. «Ми сьогодні проводимо робочу конференцію, без пафосу, в простому солдатському клубі, щоб, враховуючи міжнародний досвід, розробити структуру та правову базу, на основі яких будуватиметься найбільш ефективна модель капеланської служби в нашій країні. Адже у роботі конференції беруть участь представники капеланських служб збройних сил тих країн, що є близькими нам за духом, поглядами та позицією, країн, з якими ми маємо і спільне минуле, і, що є більш важливим, я впевнений, - спільне майбутнє», - підсумував Секретар РНБО.

Фотогалерея

Відео