Ваш браузер є застарілим і не підтримує сучасні веб-стандарти, а так само становить потенційну загрозу вашої безпеки.
Будь ласка, встановіть сучасний браузер

Рада національної безпеки і оборони України

ГоловнаНовиниДіяльність Ради національної безпеки і оборони України та її Апарату08.10.2015, 14:47

Олександр Турчинов: Дії Росії можуть призвести до ядерної катастрофи

Масований ракетний удар, який завдала ударна корабельна група Каспійської флотилії ЗС РФ по цілях на території Сирії, значно загострює ситуацію в зоні ведення бойових дій. Про це сказав Секретар РНБО у коментарі.

Він нагадав, що з акваторії Каспійського моря корабельною ударною групою Каспійської флотилії у складі сторожового корабля «Дагестан», флагману «Гепард», малих ракетних кораблів «Град Свіяжськ», «Углич» та «Великий Устюг» завдано масованого ракетного удару по цілях на території Сирії в провінціях Ракка, Ідліб, Алеппо.

«Всього здійснено 26 пусків крилатих ракет морського базування типу (КРМБ) 3М14 з універсального корабельного комплексу «Калібр-НК», - зазначив Секретар РНБО, наголосивши, що вперше в історії ВМФ РФ застосували крилаті ракети морського базування 3М14 у бойовій обстановці. «Раніше вони запускалися тільки під час випробувань та навчальних стрільб», - додав він.

За словами Олександра Турчинова, застосування ЗС РФ крилатих ракет для ураження об'єктів на території Сирії неможна пояснити військовою доцільністю, «тому що уражені цілі були в зоні досяжності російських літаків».

«Мета Москви - продемонструвати міжнародній спільноті рішучість та здатність російської армії застосовувати потужну ракетну зброю», - додав він і наголосив, що ці ракети здатні нести також ядерний боєзаряд.

«Зі звичайним зарядом ракета здатна влучити в ціль на дистанції понад 1,5 тис. км, з ядерним - понад 2600 км. Маса боєзаряду однієї ракети складає 400 кілограмів», - пояснив він. На думку Секретаря РНБО, використання подібної зброї створює надзвичайно небезпечний прецедент, «привчаючи міжнародне співтовариство до пасивного спостереження за бойовим застосуванням ракет, здатних нести ядерний боєзаряд».

«Такі дії РФ - реальний і дуже небезпечний крок у напрямку провокування глобального військового конфлікту з можливим використанням ядерної зброї», - резюмував Олександр Турчинов.