Ваш браузер є застарілим і не підтримує сучасні веб-стандарти, а так само становить потенційну загрозу вашої безпеки.
Будь ласка, встановіть сучасний браузер

Рада національної безпеки і оборони України

ГоловнаНовиниДіяльність Ради національної безпеки і оборони України та її Апарату18.08.2015, 11:55

Олександр Турчинов: Варшавська битва

Днями виповнюється 95 років з дня історичної Варшавської битви або «Чуда на Віслі». Тоді УНР на чолі з Петлюрою, уклавши угоду з Польщею, змогли разом захистити Європу від наступу російсько-більшовистських військ.

Російська армія - «визволителька», яка в своєму обозі вже везла новий маріонетковий польський уряд, очолити який мав головний чекіст Фелікс Дзержинський, була розбита та ганебно відступила. Важливу роль у спільній боротьбі зіграли українські війська під проводом генерала Марка Безручка. Тоді, 95 років тому, знехтувавши позицією та інтересами України, фактично після цієї перемоги, Європа нас зрадила, викинувши УНР за рамки переговорного процесу, уклала «мир» за яким нашу країну розірвали на шматки.

Європейські лідери того часу традиційно думали про власні інтереси і мабуть також не хотіли дратувати пораненого російського ведмедя. Але ця недалекоглядна політика тоді створила можливість вижити Радянській імперії, яка розрослась, мов ракова пухлина. Згодом, цементована кістками та втраченими життями заморених голодом, закатованих та репресованих людей, вже Сталінська імперія разом з Рейхом Гітлера, якого європейці також не хотіли дратувати, поділили між собою європейські країни, розв'язавши найкривавішу війну в історії людства. Сьогодні ми знаходимось у дуже схожій ситуації, і від того, наскільки рішуче та послідовно діятимемо ми та наші європейські союзники, залежить доля не тільки України, але і всієї Європи.

Треба знати історію, щоб не повторювати її страшних помилок.