Ваш браузер є застарілим і не підтримує сучасні веб-стандарти, а так само становить потенційну загрозу вашої безпеки.
Будь ласка, встановіть сучасний браузер

Рада національної безпеки і оборони України

ГоловнаНовиниДіяльність Ради національної безпеки і оборони України та її Апарату20.07.2015, 20:58

Прес-реліз за результатами засідання РНБО

20 липня відбулось засідання Ради національної безпеки і оборони України, в ході якого першим питанням обговорювались невідкладні заходи щодо запобігання та нейтралізації загроз державній безпеці. 

Йдеться про посилення координації діяльності органів сектору безпеки і оборони для запобігання внутрішнім та зовнішнім загрозам, зокрема, терористичній та диверсійній роботі держави-агресора та її агентури. 

Окрім того, на засіданні розглядалося питання «Про додаткові заходи щодо запровадження безвізового режиму між Україною та Європейським Союзом». 

З огляду на важливість та значення для громадян України питання скасування віз до держав-членів ЄС, інших держав Шенгенської зони передбачено вжиття комплексу заходів нормативно-правового характеру,  а також виконання Плану дій у сферах боротьби з організованою злочинністю, з тероризмом та корупцією; протидії легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом; впровадження інтегрованої системи управління кордонами та міграцією, посилення захисту персональних даних та безпеки документів. Передбачається створення системи ідентифікації осіб та інтегрованої системи баз даних для прискорення введення безвізового режиму між нашою країною та ЄС.

Також було розглянуто питання «Про заходи щодо захисту національних інтересів України в авіаційній галузі». З метою розвитку авіаційної галузі України, захисту прав споживачів запропоновано вжити системних заходів з обмеження монополізму на цьому ринку, вдосконалення міжнародної нормативно-договірної бази авіаційних перевезень та послідовного впровадження режиму «відкритого неба». Окрім того, Антимонопольному комітету України було доручено до 1 вересня розслідувати порушення законодавства про захист економічної конкуренції суб'єктами господарювання, що здійснюють діяльність на авіаційному ринку. 

Особливу увагу було приділено питанню «Про стан реалізації заходів щодо захисту майнових прав та інтересів держави Україна у зв'язку із тимчасовою окупацією території України».

У ході обговорення цього питання було заслухано доповідь профільних міністрів стосовно строків та термінів подання позовів до міжнародних інстанцій для відшкодування збитків, яких зазнала наша держава внаслідок агресії Росії в Криму та на сході України. Зокрема, було прийнято рішення щодо прискорення,  координації та інформаційно-аналітичного забезпечення цієї роботи, а також надання правової допомоги приватним інвесторам та громадянам України, що постраждали від російської агресії. 

Окремим питанням було розглянуто стан виконання завдань з інженерного обладнання оборонних рубежів і районів у зоні проведення антитерористичної операції. 

Під час розгляду питання проаналізовано стан побудови оборонних рубежів в зоні АТО та визначено недоліки у виконанні цього завдання.

Визначено заходи з удосконалення цієї роботи та покарання винних за неналежне виконання своїх обов'язків та якість виконаних робіт, зокрема це стосується Запорізької та Івано-Франківської обладміністрацій. 

Також РНБО розглянуло питання «Про Проектну загрозу для ядерних установок, ядерних матеріалів, радіоактивних відходів та інших джерел іонізуючого випромінювання в Україні».

За результатами розгляду питання затверджено нову  Проектну загрозу, яка враховує суттєві зміни безпекової ситуації внаслідок агресії РФ.  

Крім того, було заслухано інформацію Міністерства охорони здоров'я України щодо стану імунобіологічного захисту населення України, та дано доручення вжити негайних заходів, щодо запобігання критичної ситуації із забезпеченням населення держави вакцинами.