Ваш браузер є застарілим і не підтримує сучасні веб-стандарти, а так само становить потенційну загрозу вашої безпеки.
Будь ласка, встановіть сучасний браузер

Рада національної безпеки і оборони України

ГоловнаНовиниДіяльність Ради національної безпеки і оборони України та її Апарату13.07.2015, 16:49

Олександр Турчинов: Російсько-терористичні угруповання намагаються повернутись до фази активного протистояння

Українська лінія оборони досить надійна, армія готова швидко і ефективно реагувати на будь-яку загрозу. Про це повідомив Секретар Ради національної безпеки і оборони України Олександр Турчинов в інтерв'ю інформаційному агентству «Інтерфакс-Україна».

Олександр Турчинов зауважив, що після підписання Мінських угод  було зупинено активну фазу протистояння, але не було жодного дня, щоб терористичні угруповання не порушували режим припинення вогню, а це - практично кожен день поранені і загиблі військовослужбовці.

«Завдання Росії, що окупувала Крим та окремі райони Донецької і Луганської областей, полягає в тому, щоб будь-яким шляхом дестабілізувати ситуацію в країні і знищити Україну як незалежну демократичну державу. Ми спостерігаємо постійні їх спроби підірвати ситуацію, повернувшись до фази активного протистояння. Не дати можливості реалізувати Мінські угоди і вирішити проблему мирним шляхом - це те завдання, яке зараз реалізується Кремлем», - наголосив він.

За словами Секретаря РНБО, це є й передумовою того, що уздовж всієї лінії протистояння постійно залишаються "гарячі" точки, наприклад, район Донецького аеропорту, передмістя Донецька, Мар'їнка, в якій нещодавно був наступ, що зазнав фіаско і мав серйозні втрати з боку бойовиків.

«Перебування наших військ в безпосередній близькості від Донецька дуже сильно напружує РФ, там розуміють, що Донецьк постійно перебуває під загрозою оточення. У той же час наша лінія оборони досить надійна, і спроба розвідки боєм, яку вони зробили в Мар'їнці, коли хотіли здійснити прорив, увійти в тил наших ЗС, продемонструвала, що ми готові швидко і ефективно реагувати на будь-яку загрозу», - наголосив він.

Секретар РНБО додав, що хоч Україна виконала вимоги Мінських угод про відвід важкого озброєння, знадобиться досить обмежений час, щоб перекинути резерви і накрити з артилерії тих, хто намагається прорвати лінію оборони.

Крім того, Олександр Турчинов зауважив, що на кордоні з боку Росії, уздовж окупованої території - дуже потужний резерв ЗС РФ, зокрема, 56 тактичних груп (42 батальйонних і 14 ротних), готових у будь-який момент перейти кордон і підключитися до наступу. «Росія хоче зробити Донбас смертельною раною для України, а для цього їм треба конфлікт постійно підтримувати в активній фазі. Тому не зменшується контингент військовослужбовців РФ, що перебувають на окупованих територіях», - підкреслив він.

За словами Секретаря РНБО, сьогодні на окупованій території в окремих районах Донецької і Луганської областей перебуває 20 тактичних груп збройних сил РФ (14 батальйонних і 6 ротних).

Водночас Олександр Турчинов зазначив, що будівництво фортифікаційних споруд на лінії зіткнення затягнулося. «Це вже фінальна стадія, і до 15 липня поставлено завдання завершити будівництво всіх трьох ліній оборонних рубежів», - наголосив він.

За його словами, зараз створюється урядова комісія, яка 15 липня розпочинає прийом цих споруд. «Хто не вкладеться у визначений термін, або якщо комісія у складі представників Міноборони, Генштабу та Апарату РНБО дійде висновку, що роботи проведені неякісно, то відповідальні за будівництво не нижче заступників голів адміністрацій будуть зняті з посад», - підкреслив Олександр Турчинов.