Ваш браузер є застарілим і не підтримує сучасні веб-стандарти, а так само становить потенційну загрозу вашої безпеки.
Будь ласка, встановіть сучасний браузер

Рада національної безпеки і оборони України

ГоловнаНовиниДіяльність Ради національної безпеки і оборони України та її Апарату27.05.2015, 11:24

Прес-реліз до Засідання Спільної робочої групи Україна–НАТО з питань воєнної реформи високого рівня

27 травня відбулося Засідання Спільної робочої групи Україна-НАТО з питань воєнної реформи високого рівня (СРГ ВР).

В рамках засідання СРГ ВР Секретар Ради національної безпеки і оборони України Олександр Турчинов провів зустріч з Головою делегації НАТО - заступником Генерального Секретаря НАТО з питань політичних відносин та політики безпеки Трасивулосом Стаматопулосом. В ході зустрічі сторони обговорили інтенсифікацію співпраці між Україною та НАТО в питаннях безпеки та оборони, значну увагу приділивши питанням реформування безпекового сектору та безпосередньо реалізації військової реформи в  Україні.

Відкриваючи засідання СРГ ВР, Секретар РНБО України Олександр Турчинов наголосив на тому. що стратегічним курсом нашої країни є Європейська та Євроатлантична інтеграція. «В цьому процесі важливу роль відіграє СРГ ВР, яка сприяє наближенню України до стандартів НАТО», - сказав він, визначивши ключовими напрямами її роботи сприяння реформуванню складових сектору безпеки і оборони, боротьбі з корупцією, професійній підготовці цивільного персоналу сектору безпеки і оборони, удосконаленню системи військової освіти та підготовки.

Голова делегації НАТО - заступник Генерального Секретаря НАТО з питань політичних відносин та політики безпеки Трасивулос Стаматопулос у вітальному слові зазначив, що НАТО залишається відданою в наданні допомоги Україні в реформуванні сектору безпеки і оборони. «Ми використовуємо для цього всі наявні інструменти і механізми партнерства НАТО, а також цільові фонди», - сказав він.

Трасивулос Стаматопулос також додав, що НАТО значно посилив практичну підтримку і зміцнив оборонну співпрацю з Україною. «Ми досягли в цьому значних результатів, але очікуємо на ще більші результати», - заявив голова делегації НАТО і закликав членів Альянсу надавати ще більшу підтримку Україні до тієї, що вже надає НАТО.

У засіданні СРГ ВР взяли участь представники Бельгії, Канади, Чехії, Данії, Естонії, Франції, Німеччини, Греції, Угорщини, Італії, Латвії, Литви, Нідерландів, Норвегії, Польщі, Румунії, Словаччини, Туреччини, Великої Британії, США.

Учасники засідання СРГ ВР ознайомились з безпековою ситуацією на Сході України, зокрема, щодо поточного стану проведення антитерористичної операції та щодо ролі і місця міжнародних організацій у моніторингу ситуації на Донбасі, обговорили результати комплексного огляду сектору безпеки і оборони України, а також визначили стан та перспективи імплементації реформ національного сектору безпеки і оборони.

Спільна робоча група Україна - НАТО з питань воєнної реформи високого рівня створена у 1998 році з метою реалізації положень Хартії про особливе партнерство між Україною та НАТО. 

СРГ ВР становить інституційну основу для співпраці між різними міністерствами та відомствами, що займаються реформуванням Збройних Сил України та структур безпеки в Україні.

Протягом травня-грудня 2015 року передбачається проведення одного засідання СРГ ВР та трьох засідань у форматі ключової групи у штаб-квартирі НАТО.

Головною метою діяльності СРГ ВР є сприяння підтриманню воєнно-політичного діалогу та забезпечення практичного співробітництва України з Альянсом у сфері безпеки та оборони.

Основні діючі проекти, започатковані в рамках СРГ ВР:

1. Мережа партнерства Україна - НАТО з підвищення обізнаності громадянського суспільства.

2. Програма з професійного розвитку цивільного персоналу сектору безпеки і оборони України.

3. Ініціатива НАТО/ПЗМ з розбудови цілісності, доброчесності, прозорості та зниження корупційних ризиків у роботі оборонних та безпекових інституцій.

4. Програма НАТО "Удосконалення військової освіти" .

5. Трастові фонди на підтримку обороноздатності України. 

Основні напрями діяльності СРГВР на 2015 рік

- сприяння активізації воєнно-політичного діалогу України з НАТО, у тому числі забезпечення підготовки засідань Комісії Україна - НАТО на рівні міністрів оборони та діяльності консультативного кризового механізму у рамках Хартії про особливе партнерство між Україною та НАТО;

- збереження досягнутої у 2014 році динаміки практичної співпраці з НАТО та залучення консультативно-дорадчої та матеріально-технічної допомоги Альянсу та країн-членів НАТО щодо подальшого реформування сектору безпеки і оборони України за рахунок реалізації існуючих практичних проектів, у тому числі завершення проведення Комплексного огляду сектору безпеки і оборони;

- нарощування бойових спроможностей Збройних Сил України та інших військових формувань для відбиття збройної агресії проти України, у тому числі шляхом забезпечення імплементації нових трастових фондів НАТО.

Фото

Відео