Ваш браузер є застарілим і не підтримує сучасні веб-стандарти, а так само становить потенційну загрозу вашої безпеки.
Будь ласка, встановіть сучасний браузер

Рада національної безпеки і оборони України

ГоловнаНовиниДіяльність Ради національної безпеки і оборони України та її Апарату20.02.2015, 23:30

Олександр Турчинов: В ніч з 18 на 19 лютого вирішилася доля не лише Майдану, а всієї країни

Розслідування справ про розстріл активістів Майдану 18-20 лютого минулого року мають бути доведені до суду, а винні - притягнені до відповідальності. Про це заявив Секретар Ради національної безпеки і оборони України Олександр Турчинов в інтерв'ю в рамках телемарафону на телеканалі «1+1».

За його словами, «доведено, що саме Янукович через тодішнього керівника МВС Віталія Захарченка та керівника СБУ Олександра Якименка віддавав накази на застосування зброї проти майданівців».

Крім того, Секретар РНБО зауважив, що Служба безпеки України має докази того, що високопосадовці з ФСБ Росії консультували колишню владу під час кривавих подій у центрі столиці. Так, за його словами, в Україні працювала група офіцерів ФСБ, які тренувалися на базі «Альфа». «Вони разом відпрацьовували плани локалізації Майдану. Більше того, у СБУ є напрацювання, що снайпери, які відкрили вогонь, це також представники російських структур», - наголосив він.

За словами Олександра Турчинова, у матеріалах розслідування злочинів проти Майдану є прізвища близько сотні високопосадовців, починаючи з В.Януковича, В.Пшонки, В.Захарченка. «МВС проводить затримання безпосередніх учасників цього процесу, так званого Чорного Беркуту, які виконували ці накази», - наголосив він.

Секретар РНБО зазначив, що усі ці справи силами Міністра внутрішніх справ та Генерального прокурора України мають бути доведені до суду. У цьому контексті він зауважив, що «цинічним є те, що ті судді, які відправляли за грати опозиціонерів та невинних людей, зараз фактично стали адвокатами злочинців, які свого часу наймали їх на роботу». «Це стосується не лише злочинів, які зробив Янукович і його оточення. Це стосується і сепаратистів, які виходять на свободу під якісь формальні застави», - підкреслив він.

Олександр Турчинов зауважив, що силовики вже отримали доручення встановити обмеження для виїзду суддів за межі України до моменту завершення очищення судової системи.

Відео