Ваш браузер є застарілим і не підтримує сучасні веб-стандарти, а так само становить потенційну загрозу вашої безпеки.
Будь ласка, встановіть сучасний браузер

Рада національної безпеки і оборони України

ГоловнаНовиниДіяльність Ради національної безпеки і оборони України та її Апарату24.12.2014, 12:05

Оперативна інформація Інформаційно-аналітичного центру РНБОУ за 24 грудня + Карта

Вчора Верховна Рада України ухвалила Закон України «Про внесення змін до деяких законів України щодо відмови України від здійснення політики позаблоковості», внесений Президентом України.

Таким чином, із вітчизняного законодавства було виключено положення про те, що Україна є позаблоковою державою, отже українському народу повернуто суверенне право приєднуватися до військово-політичних союзів. Такої ж думки дотримується і Генеральний секретар ООН, який зазначив, що Україна, як і кожна суверенна країна, має повне право вирішувати своє майбутнє, не озираючись на інтереси Росії.

14-й день режиму тиші на Сході України позначився черговими безсистемними збройними провокаціями з боку терористів.

Найбільш кричущим фактом став обстріл бойовиками блокпосту Національної гвардії з установок БМ-21 «Град» на перехресті доріг Золоте-Оріхове-Гірське на Луганщині. Традиційно напружені ділянки - Донецький аеропорт, селище Піски, м. Дебальцеве та Станиця Луганська. Загиблих за минулу добу немає, двоє військовослужбовців дістали поранень.

У с. Жовте Слов'яносербського району Луганської області терористи замінували поля навколо селища. Закликаємо місцевих мешканців бути обережними, не намагатися розмінувати це місце самостійно та попередити дітей про небезпеку. Також у разі виявлення підозрілих предметів за можливості позначити небезпечне місце та негайно звернутися до фахівців.

Водночас у рамках міжнародного співробітництва протягом останнього місяця українські cапери вдосконалювали свою майстерність на військовій базі навчального центру у місті Мартін (Словаччина). Під час проходження курсу теоретично-практичних навчань, які були організовані Міністерством внутрішніх справ України, вітчизняні вибухотехніки знайомились з досвідом словацьких колег у розмінуванні мінних полів та новітнім обладнанням зі знешкодження боєприпасів.

Не зменшується розвіддіяльність противника.

Так, учора українські прикордонники знову зафіксували використання 4 безпілотників в районі н.п. Сартана на Донеччині та 2 літальних апаратів поблизу н.п. Красна Талівка Луганської області.

На окупованих територіях бойовики безуспішно намагаються встановити єдиновладдя.

У м. Макіївка Донецької області фіксуються факти збройних сутичок між чеченськими та місцевими бойовиками через перерозподіл сфер впливу на підконтрольній території, що призводить до загострення ситуації у місті.

Підтвердилася інформація про те, що на підприємствах Донецької області, які перебувають під контролем бойовиків, налагоджується випуск зброї, призначеної для терористичних угрупувань, зокрема, і мінометів.

Україна нарощує допомогу для постраждалих у зоні конфлікту.

Учора на пункті контролю «Макарове» прикордонники здійснили пропуск гуманітарного вантажу Міжнародного Комітету Червоного Хреста, призначеного мешканцям Луганської області. Ця благодійна акція була проведена у повній відповідності до українського та міжнародного гуманітарного права, зокрема, з дотриманням всіх необхідних процедур та за наявності відповідних супровідних документів. У вантажівках - продукти харчування, медикаменти, засоби гігієни та побуту. Загалом пропущено 8 вантажних автомобілів загальною масою вантажу 28 тонн.

Вчора у Краматорську Донецької області тимчасово переміщені особи отримали гуманітарну допомогу від Благодійного Фонду «Міжнародна Асоціація підтримки України» та групи координації цивільно-військового співробітництва ЗСУ. Це речі для дітей та дорослих, а також постільна білизна.

Також 2 вантажівки з харчуванням та засобами гігієни для дітей віком до трьох років було передано до Сєверодонецька, а ще одну - до м. Щастя. Нагадуємо, що за останній тиждень це вже сьомий населений пункт на Донбасі, куди українські офіцери доправляють гуманітарну допомогу.

У Костянтинівському районі Донецької області триває видача допомоги від управління з питань цивільного захисту, мобілізаційної та оборонної роботи Донецької ОДА. 315 пакунків дитячого харчування отримали матері з тимчасово переміщених осіб, а також сім'ї, які опинилися в складних життєвих обставинах.

Європейська спільнота єдина у думці щодо необхідності санкційного тиску на російського агресора.

У зв'язку з постійним порушенням терористами режиму тиші, міністр фінансів ФРН Вольфганг Шойбле заявив, що незважаючи на фінансову кризу в Росії, санкції ЄС проти Росії повинні залишитися в дії. «Анексія Криму та постійне порушення режиму припинення вогню в Україні не може залишитися без відповідної реакції», - переконаний міністр фінансів Німеччини.