Ваш браузер є застарілим і не підтримує сучасні веб-стандарти, а так само становить потенційну загрозу вашої безпеки.
Будь ласка, встановіть сучасний браузер

Рада національної безпеки і оборони України

ГоловнаНовиниДіяльність Ради національної безпеки і оборони України та її Апарату17.12.2014, 12:12

Оперативна інформація Інформаційно-аналітичного центру РНБОУ за 17 грудня + Карта

Ситуація в зоні АТО залишається незмінною - бойовики регулярно порушують режим тиші.

На щастя, втрат з боку українських військових немає, 1 нашого бійця було поранено.

Найбільш напружена ситуація наразі зафіксована на Донецькому, Дебальцевскому та Луганському напрямках.

За оперативною інформацією, серед терористів та їхнього керівництва поширюються чутки про «зраду» з боку високих російських «кураторів». Через незадовільне забезпечення зафіксовані випадки збройних сутичок між місцевими бойовиками та російськими найманцями, оскільки гуманітарна допомога з РФ розподіляється тільки серед російських найманців та не доходить до місцевих бойовиків. Як ми вже повідомляли, мирні мешканці тимчасово окупованих бойовиками територій не отримують цю «гуманітарку» взагалі. Внаслідок бойових дій у Донецькій області знеструмлено 21 населений пункт. На території Луганської області залишаються пошкодженими 4 газопроводи високого тиску. Ремонтні бригади не можуть відновити їх через постійну загрозу обстрілів з боку терористів.

РНБО має інформацію, що з 15 січня 2015 р. на окупованій території Луганської області терористи планують відключення українських операторів мобільного зв'язку, і встановлення покриття одного з потужних російських мобільних операторів.

На окупованих територіях тривають акції протесту мирних мешканців проти так званої «нової влади».

Зокрема, у селі Голубовське Попаснянського району Луганської області місцеві жителі вийшли з протестом проти захоплень бойовиками їх помешкань. У відповідь терористи погрожують відкрити вогонь  по силах АТО, чим спровокувати вогонь у відповідь з боку української артилерії. 

Тривають посилені контрдиверсійні заходи на звільнених територіях. Так, під час контрдиверсійного рейду поблизу н. п. Велика Новосілка Донецької області прикордонний патруль виявив обладнане місце для стрільби та схованку з понад 130 набоями до стрілецької зброї.

Неподалік Херсона на блокпосту працівники міліції зупинили автомобіль, після огляду якого вилучили сім ручних осколкових гранат (п'ять Ф-1 й дві РГД-5), три реактивні протитанкові гранати (дві РПГ-22 й одну РПГ-18), гранату РГО та 30 набоїв калібру 5,45 мм. Двох пасажирів та водія  затримано.

Служба безпеки України склала список з 225 затриманих осіб, до якого входять підозрювані у диверсійних та терористичних діях проти України. У списку також є громадяни Росії.

Висновки щодо необхідних коштів на відновлення Донбасу були презентовані міжнародною місією учора в Міністерстві регіонального розвитку та ЖКГ. До складу комісії входять представники ЄС, ООН та Світового банку. Результати роботи місії мають лягти в основу кредитного портфеля Європейського інвестиційного банку в рамках проекту «Надзвичайна кредитна програма для відновлення України» загальним обсягом 200 млн. євро, а з початку 2015 р. має розпочати роботу Державне агентство з відновлення Донбасу.

Найближчими днями з Польщі до України надійде 40 вантажівок гуманітарної допомоги для переселенців з Донбасу, які зараз перебувають у Харківській області. Всі технічні процедури українська сторона вже виконала.

Український народ підтримує своє військо.

Запорізькі школярі привітали бійців військової частини 3029 Національної гвардії з прийдешніми святами і передали їм зроблені власноруч вітальні листівки, подарунки та святкові солодощі. Бійці Нацгвардії подякували юним запоріжцям за подарунки і моральну підтримку і побажали всім мирного неба над головою.

Світ єднається проти російського агресора.

Україна зможе отримати зброю оборонного характеру, а до Росії буде застосовано нові санкції. Це стане можливим відповідно до «Акту на підтримку України», який Барак Обама підпише найближчим часом. Про це заявив речник Білого дому Джошуа Ернест.

Швейцарія запровадила новий пакет санкцій проти терористичних організацій «ДНР» та «ЛНР». У списку - 5 незаконних збройних формувань та 25 осіб з політичного керівництва бойовиків.

Прем'єр-міністр Чорногорії Міло Дуканович заявив, що попри дружні відносини з Росією, Чорногорія запровадить нові санкції проти неї.

Під час телефонної розмови президенти України, Франції, Росії та канцлер Німеччини домовилися, що до кінця тижня у Мінську має відбутися чергова зустріч Тристоронньої контактної групи. Сторони надалі продовжуватимуть переговори у нормандському форматі.

Країни «Вишеградської четвірки» (Польща, Словаччина, Угорщина, Чехія) підтверджують невизнання нелегальної анексії Криму Росією, вітають створення реформаторської коаліції у Верховній Раді та заявляють, що готові надати допомогу у підготовці та реалізації реформ в Україні. Серед пріоритетів - зміцнення енергетичної безпеки країн «четвірки» та України, що, зокрема, передбачає реверсне постачання газу. Країни «Вишеградської четвірки» у взаємодії з головуванням Латвії в ЄС активно сприятимуть запровадженню безвізового режиму Україна-ЄС на Ризькому саміті «Східного партнерства», що відбудеться у травні.

Міністерство закордонних справ України висловлює протест Російській Федерації у зв'язку з викраденням та незаконним утриманням політичного в'язня,  народного депутата України Надії Савченко, яка оголосила голодування на знак протесту проти її незаконного утримання в Росії. Російська Федерація продовжує демонструвати зневагу до міжнародно-правових норм у сфері захисту прав людини. Україна також вимагає від Російської Федерації звільнити усіх інших політичних в'язнів - громадян України.