Ваш браузер є застарілим і не підтримує сучасні веб-стандарти, а так само становить потенційну загрозу вашої безпеки.
Будь ласка, встановіть сучасний браузер

Рада національної безпеки і оборони України

ГоловнаНовиниДіяльність Ради національної безпеки і оборони України та її Апарату15.12.2014, 13:11

Оперативна інформація Інформаційно-аналітичного центру РНБОУ за 15 грудня + Карта

Ситуація в зоні АТО

На території проведення антитерористичної операції зберігається тенденція до зниження кількості та інтенсивності обстрілів. Повністю вони не припинилися, за минулу добу з боку терористів зафіксовано 7 обстрілів, які мали провокаційний характер і здійснювалися з мінометів та стрілецької зброї. Обстрілів з бронетехніки, стволової та реактивної артилерії не було.

За минулу добу втрат серед українських військових немає, інформація про поранених також не надходила.

За оперативними даними, бойовики та підрозділи ЗС РФ продовжують перекидання на територію України додаткових запасів озброєння, військової техніки та матеріально-технічних засобів. Сили АТО фіксують усі такі дії для підготовки адекватних заходів реагування.

Протягом доби бойовики двічі обстрілювали позиції українських військових біля Донецького аеропорту. Зі стрілецької зброї терористи також обстріляли опорний пункт ЗСУ в районі с.Орлово-Іванівка Шахтарського району.

На Луганщині зафіксовано мінометний обстріл позицій сил АТО поблизу селища Фрунзе Слов'яносербського району, а також обстріл зі стрілецької зброї біля селища Чорнухине Попаснянського району.

Вчора українські прикордонники зафіксували 4 випадки використання російськими військовими безпілотників, які на напрямках «Красна Талівка (Україна) - Деркул (РФ)» та «Золотарівка (Україна) - Волошине (РФ)» здійснювали повітряну розвідку, рухались вздовж лінії державного кордону. Збройних сутичок та інших інцидентів на кордоні за межами зони АТО не було.

Терористи за допомоги російських фахівців почали активне порушення зв'язку між підрозділами АТО із застосуванням обладнання.

У зоні АТО та на звільнених територіях не припиняються контрдиверсійні заходи, здійснюються перевірки для недопущення незаконного поширення зброї. Зокрема, вчора у Мелітополі у потязі Сімферополь-Харків виявлено громадянина України, який перевозив 45 багнет-ножів та 97 сигнальних ракет.

Також підсилено заходи щодо припинення незаконних перевезень вантажів. Зокрема, у Волновасі затримано вантаж вугілля та металобрухту, який рухався з контрольованих бойовиками територій і на який не було відповідних документів. Загальний об'єм затриманого вантажу - 768 тонн.

Британський Міністр закордонних справ Філіп Хеммонд заявив, що Великобританія прийме на лікування п'ятьох поранених українських солдатів. Він відзначив, що хірургічне відділення лікарні імені королеви Єлизавети має величезний досвід в лікуванні отриманих на полі бою поранень, і цей досвід буде використаний для того, щоб повернути до життя важко поранених у конфлікті на Сході України.

Учора неподалік Маріуполя на узбережжі Азовського моря військовослужбовці 2-х рухомих загонів загородження інженерних військ Збройних Сил України, які беруть участь в АТО, відпрацювали завдання щодо мінування водної перешкоди за допомогою плаваючих транспортерів ПТС-2. Незважаючи на те, що заняття проводилися у складних погодних умовах - при сильному тумані і дощі - військові сапери здійснили інженерну розвідку підходів до моря, проаналізували характер дна та встановили вздовж берегової лінії протидесантні міни типу ПДМ-1М.

 

Ситуація в населених пунктах зони АТО

Учора під час наради з керівниками силових відомств Президент України Петро Порошенко звернув увагу на питання гуманітарної допомоги мешканцям Донбасу, забезпечення продуктами харчування і медикаментами українських громадян, які перебувають на тимчасово окупованій території. «Вони мають право і можливість розраховувати на державну допомогу», - сказав Петро Порошенко.

Водночас Глава держави наголосив, що необхідно запобігти ситуації, «коли наша допомога розкрадалася бойовиками і не доходила до тих, кому вона призначена». Президент також доручив опрацювати питання забезпечення мешканців окупованих територій теплом та електроенергією. «Нам треба забезпечити, щоб люди мали можливість фізично вижити у важких умовах», - підкреслив Петро Порошенко.

За оперативними даними, гуманітарна допомога, широко розрекламована ЗМІ РФ, яка нібито призначена та роздається цивільному населенню ДНР, видається винятково представникам керівного складу цієї терористичної організації. Навіть не всі рядові терористи її отримують. При цьому, якщо м'ясні консерви та крупи мають майже вичерпаний термін придатності, то дитяче харчування, дитячі засоби гігієни та побутова хімія надходять простроченими.

За оперативною інформацією ДСНС, станом на 15 грудня, з тимчасово окупованої території та району проведення антитерористичної операції до інших регіонів переселено 556 тис. осіб, у тому числі з Донецької, Луганської областей - 536 тис. осіб, з Криму та Севастополя - 20 тис. осіб.

На кордонах районів проведення антитерористичної операції продовжують роботу 4 транзитні пункти ДСНС України для зустрічі внутрішньопереміщених осіб: у Донецькій області - біля міст Красноармійськ та Маріуполь; у Луганській області - у районі міст Сватове та Лисичанськ. Всього до транзитних пунктів звернулося 28 тис. осіб. Слід відзначити, що за минулу добу потік людей через транзитні пункти майже припинився, зареєструвалася лише одна особа. У той же час понад 900 осіб повернулися на Донеччину та Луганщину з інших регіонів України.

Нагадаємо, що Укрзалізниця продовжує безоплатне перевезення громадян з території проведення антитерористичної операції до інших регіонів України. Щоб скористатися безоплатним проїздом, громадянам слід зареєструватися в одному з транзитних пунктів ДСНС.

Рятівниками за минулу добу знешкоджено 132 вибухонебезпечних предмети. З початку виконання робіт виявлено та вилучено майже  31 тис. боєприпасів, з них 5 тис. артилерійських снарядів; 2,6 тис. мінометних мін, 2629 бойових гранат та мін, 531 реактивний боєприпас та 20220 інших вибухонебезпечних предметів. Перевірено на наявність вибухонебезпечних предметів майже тисячу адміністративних споруд та будівель.

 

Міжнародна підтримка

Президент України Петро Порошенко провів телефонну розмову із Федеральним канцлером Німеччини Ангелою Меркель та Президентом Франції Франсуа Олландом.

Співрозмовники відзначили, що попри зменшення кількості обстрілів з часу оголошення режиму припинення вогню 9 грудня на Донбасі, поки що не відбулось відведення військ та важкого озброєння від лінії розмежування, закриття кордону та звільнення заручників, згідно із зобов'язаннями сторін, закріпленими у Мінських домовленостях. При цьому Президент України особливо наголосив на необхідності домогтись звільнення усіх заручників, чисельність яких на сьогоднішній день перевищує 600 осіб.

Також керівники держав погодились, що Тристороння контактна група має якнайшвидше зустрітись для вжиття заходів щодо подальшого втілення усіх пунктів Мінських домовленостей. Механізм Тристоронньої контактної групи, а також співпраця із міжнародними організаціями необхідні для доставки та належного розповсюдження гуманітарної допомоги.

Президенти України і Франції, а також Федеральний Канцлер Німеччини висловились за доцільність продовження діалогу в Нормандському форматі.