Ваш браузер є застарілим і не підтримує сучасні веб-стандарти, а так само становить потенційну загрозу вашої безпеки.
Будь ласка, встановіть сучасний браузер

Рада національної безпеки і оборони України

ГоловнаНовиниДіяльність Ради національної безпеки і оборони України та її Апарату23.11.2014, 13:03

Оперативна інформація Інформаційно-аналітичного центру РНБОУ за 23 листопада + Карта

Ситуація в зоні АТО

Ситуація в районах проведення АТО залишається напруженою. Бойовики продовжують обстрілювати позиції сил АТО на Дебальцевському, Донецькому, Луганському, Маріупольському напрямах та біля Бахмутівської траси. Кількість обстрілів в останні дні не змінюється, є лише відмінності в інтенсивності на певних напрямках.

На Дебальцевському напрямі бойовики неодноразово завдавали ударів по позиціях українських військових з реактивних установок «Град» в районі м. Дебальцеве, с. Орлово-Іванівка, смт Оленівка та смт Ольховатка. Терористи обстрілювали з артилерії опорні пункти та блокпости сил АТО в районі м. Вуглегірськ, с. Новогригорівка, с. Міус та з мінометів - біля смт Чорнухине. Наші військові завдають ударів у відповідь. За оперативними даними, бойовики знову істотно зазнали втрат, що змушує їх постійно змінювати позиції.

На Донецькому напрямі протягом доби бойовики з мінометів, зенітних установок, гранатометів та артилерії обстрілювали позиції українських військових в районі міст Авдіївки та Красногорівка, селищ Опитне, Веселе, Піски, Тоненьке та Невельське. Захисники донецького аеропорту продовжують утримувати цей об'єкт під контролем.

 

На Луганському напрямі терористи з установок «Град» обстріляли командний пункт та спостережні пости наших військових у передмісті м. Щастя. Обстріл вівся з боку н.п. «Весела гора». Бойовики обстрілювали з танків, артилерії, гранатометів, мінометів та снайперської зброї опорні пункти сил АТО біля смт Станиця Луганська, Трьохізбенка, Ольхове, Сокільники.

В районі Бахмутівської траси терористи завдали мінометних ударів в районі с. Кримське та обстріляли позиції сил Національної гвардії України.

Групи вогневого прикриття сил АТО дають адекватну відповідь бойовикам і оперативно знищують вогневі точки терористів.

На Маріупольському напрямі вчора в цілому було спокійніше, ніж на півночі. Терористи з «Градів» обстріляли позиції українських військових поблизу с. Павлопіль. З мінометів завдали обстрілів по позиціям сил АТО біля с. Миколаївка та с. Чермалик.

Відомостей про втрати серед українських військових за минулу добу не надходило. Українські силовики активно вживають заходів з підготовки до вирішення бойових завдань у зимовий період.

Збройних сутичок на кордоні за межами зони АТО також не зафіксовано.

Учора о 17:40 в пункті контролю «Чаплинка» Херсонського загону зафіксовано проліт 2 безпілотників, які рухались з боку тимчасово окупованого Криму в напрямі н.п. Першокостянтинівка, на висоті до 1 км. 

 

Ситуація в населених пунктах зони АТО

Учора на звільнених територіях Донбасу, як і в інших регіонах України, відбулися заходи з вшанування пам'яті жертв Голодомору. Зокрема, жалобні акції відбулися у Слов'янську та Краматорську. Люди не тільки згадували жертв трагедії, але й висловлювали жаль, що внаслідок дій Росії їхні земляки опинилися під загрозою голоду.

Сьогодні у населених пунктах, захоплених терористами, місцеві мешканці планують провести акції протесту перед адміністративними будівлями. Зокрема, люди вимагають від бойовиків забезпечити виплату пенсій та видати гуманітарну допомогу. Невдоволення місцевих мешканців посилюється у зв'язку з поширенням інформації про розкрадання очільниками терористичних угруповань, насамперед - представниками козаків, грошей, які завозяться з Росії.

Доставка гуманітарної допомоги з районів, контрольованих українською владою, на території тимчасово окуповані бойовиками, ускладнена, оскільки бойовики відмовляють приймати такі вантажі і гарантувати розподіл їх серед людей.

За добу в регіонах України тимчасово розміщено 2253 особи, які виїхали з зони АТО, у тому числі 448 дітей, 848 інвалідів та осіб похилого віку. Загалом з Донбасу переселено близько 458 тис. осіб, у тому числі понад 124 тис. дітей, 92 тис. інвалідів та осіб похилого віку.

З території окупованого Криму виїхали 19,5 тис. осіб, у тому числі вчора - 21 особа.

Протягом доби піротехнічні підрозділи ДСНС України виявили та вилучили 273 одиниці боєприпасів, з них:  артилерійських снарядів - 7, мінометних мін 4; бойових гранат та мін - 14; інших вибухонебезпечних предметів - 248; обстежено 4,2 га територій. Загалом від часу проведення робіт обстежено близько 1543 га територій, виявлено та вилучено 28 400 одиниць боєприпасів.