Ваш браузер є застарілим і не підтримує сучасні веб-стандарти, а так само становить потенційну загрозу вашої безпеки.
Будь ласка, встановіть сучасний браузер

Рада національної безпеки і оборони України

ГоловнаНовиниДіяльність Ради національної безпеки і оборони України та її Апарату17.11.2014, 13:17

Оперативна інформація Інформаційно-аналітичного центру РНБОУ за 17 листопада + Карта

Ситуація в зоні АТО

Ситуація на території Донецької та Луганської областей залишається напруженою. Бойовики продовжують напади та обстріли позицій сил АТО. Фіксується переміщення та перегрупування російських військ та бойовиків. Нарощування сил та засобів ураження бойовиків відбувається на напрямках с. Піски, міст Мар'їнка, Красногорівка та Авдіївка Донецької області.

Найбільш активними напрямами обстрілів позицій АТО залишаються Дебальцевський, Луганський та Донецький.

На Дебальцевському напрямі біля с. Нікішине терористи двічі атакували та обстріляли з мінометів і стрілецької зброї взводний опорний пункт сил АТО. Всі напади бойовиків успішно відбито, терористи зазнали втрат. З артилерії та мінометів терористи обстріляли позиції сил АТО біля кургану Гостра могила та н.п. Орлово-Іванівка, Чорнухине, Міус.

На Донецькому напрямі протягом доби бандити неодноразово обстрілювали з танків та мінометів Донецький аеропорт та наші позиції в н.п. Піски. Також з артилерії та мінометів були обстріляні позиції сил АТО біля н.п. Майорське, Авдіївка, Мар'їнка, Красногорівка, Славне, Тарамчук. Наші артилеристи завдали точкових ударів у відповідь. Зокрема, вчора в районі аеропорту артилерія сил АТО знешкодила одну з банд бойовиків. За оперативними даними, понад 20 терористів знищено, близько 30 отримали поранення.

На Луганському напрямі фіксується активність обстрілів бойовиками біля смт Станиця Луганська. Терористи з гранатометів та стрілецької зброї багаторазово обстріляли наші опорні пункти. Позиції сил АТО біля м.Щастя обстрілювалися терористами з РСЗВ БМ-21 «Град».

Вчора о 15:20 на околиці с. Станиця Луганська терористи з ручного протитанкового гранатомета обстріляли мікроавтобус, на якому пересувалися міліціонери батальйону патрульної служби міліції особливого призначення «Чернігів» УМВС України в Чернігівській області. Внаслідок обстрілу 3 міліціонери загинули, 5 отримали поранення. За даним фактом відкрито кримінальне провадження за ч.3 ст.258 КК України (Терористичний акт).

Бойовики не полишають спроби взяти під контроль Бахмутівську трасу. Це важлива ділянка, тому що контроль над цією трасою дозволить бойовикам створити загрозу з заходу для сил АТО, які обороняють м. Щастя. Під загрозою також опиниться Луганська ТЕС. Біля траси з реактивних установок «Град» та мінометів бойовики чотири рази обстріляли блокпост НГУ та ЗСУ біля с.Кримське та Трьохізбенка. Позиції сил АТО біля м.Гірське бойовики обстріляли з гранатометів та мінометів, а блокпост сил АТО біля смт Фрунзе - з ПТУРів.

На Маріупольському напрямі бойовики двічі обстріляли опорні пункти між селами Чермаклик та Миколаївка з  РСЗВ БМ-21 «Град», з артилерії, мінометів та стрілецької зброї - опорні пункти сил АТО біля сіл Гранітне, Черненко та Павлопіль. Ситуація в самому Маріуполі залишається спокійною і контрольованою.

За минулу добу бойових зіткнень на кордоні за межами зони АТО не було, порушення повітряного простору України та використання бойовиками безпілотників не зафіксовано.

Вчора о 10:00 в Донецькій області неподалік н.п. Костянтинівка прикордонний наряд на підставі інформації СБУ завадив вчиненню диверсії на одному з автомобільних мостів. Там було виявлено та вилучено вибуховий пристрій з пластиду вагою близько 0,5 кг. Речовину передали співробітникам МВС для проведення експертизи.

Минулої доби загинуло 6 українських військових, 9 поранено.

 

Ситуація в населених пунктах зони АТО

Українська влада готує рішення про компенсацію громадянам збитків, завданих воєнними діями. Після його прийняття люди зможуть отримати матеріальне відшкодування й відремонтувати власне житло, або купити інше житло в безпечнішому місці. Для отримання компенсації потрібно буде документально зафіксувати пошкодження та руйнування.

З Чернівців до м. Сєвєродонецьк Луганської області виїхав вантажний автомобіль із гуманітарною продовольчою допомогою. Гуманітарну допомогу зібрали рятувальники, а доправити вантаж допомогли волонтери. Допомогу збирали всі пожежно-рятувальні підрозділи Управління Державної служби України з надзвичайних ситуацій у Чернівецькій області. Співробітники Управління направили до Луганської області борошно, цукор, крупи, воду та домашню консервацію. Всього направлено близько 7 тонн гуманітарної допомоги.

Гуманітарна ситуація на територіях, підконтрольних бойовикам, загострюється. Учора в Червонопартизанську відбувся масовий стихійний схід громадян, які висловлювали невдоволення діями терористів. Зокрема, люди обурені відсутністю грошового забезпечення та продуктів.

 

Міжнародна підтримка

Міжнародна спільнота дедалі більше консолідує підтримку Україні через ситуацію, яка склалась на Донбасі.

Вчора Україна заручилась одностайною підтримкою учасників саміту G-20 та президентів країн Вишеградської четвірки. При цьому одним із основних інструментів Заходу зі стимулювання Москви до реального виконання Мінських домовленостей і надалі залишається можливість подальшого посилення режиму санкцій. Європейські країни і США єдині у ставленні до цієї кризи і сповнені рішучості не допустити підтримання замороженого конфлікту на європейському континенті.

Президент України Петро Порошенко під час зустрічі з Президентом Федеративної Республіки Німеччина Йоахімом Гауком домовились про започаткування нового формату співробітництва.

За підсумками зустрічі Петро Порошенко повідомив, що, зокрема, домовлено про налагодження постійної взаємодії на рівні міністрів закордонних справ та оборони країн Вишеградської четвірки та України.

Президент Польщі Броніслав Коморовський зазначив, що Вишеградська четвірка солідарна і підтримує Україну, яка «протистоїть російській агресії».

Президент Угорщини Янош Адер, Президент Словаччини Андрей Кіска також приєдналися до підтримки Україні.

Андрей Кіска у свою чергу запевнив, що Словаччина й далі підтримуватиме нашу державу, стоїть і стоятиме на позиції підтримки міжнародного права у питанні щодо суверенітету та територіальної цілісності України, визнання її права самій вирішувати свій шлях.

Крім того, під час спільної прес-конференції зі словацьким колегою у Братиславі Президент України Петро Порошенко повідомив, що Україна отримала гарантії того, що словацькою стороною буде забезпечено постачання реверсного газу.

За підсумками саміту G20 Барак Обама констатував, що санкції західних країн проти РФ через її роль в українській кризі діють «достатньо сильно» та наголосив на наявності у Вашингтона додаткових важелів впливу на Кремль. При цьому підкреслив, що вважає агресію Росії проти України загрозою всьому світові.

Голова Європейської ради Герман Ван Ромпей зазначив, що міністри закордонних справ країн Європейського союзу обговорять ситуацію в Україні та необхідність подальших дипломатичних дій проти Росії, в тому числі нових санкцій. На його переконання, зараз Росія має максимально вплинути на проросійських представників на Донбасі для дотримання мінських угод. Він також додав, що РФ повинна припинити перекидання військ в Україну та зупинити поставки зброї.

Міністр закордонних справ України Павло Клімкін та високий представник ЄС із зовнішньої та безпекової політики Федеріка Могеріні підписали угоду щодо статусу Консультативної місії ЄС з реформування українського безпекового сектору.

Місію радників в галузі реформ безпекового сектору України (EUAM Ukraine) створено під егідою Служби зовнішніх дій Європейського Союзу.

Представники місії активно співпрацюватимуть з українським громадським сектором та офіційними органами, для того, щоб швидко і ефективно реформувати сферу національної безпеки в Україні та максимально інтегрувати її в систему європейської безпеки.

Підтримка Україні надходить не тільки від офіційних органів. Зокрема, в Естонії 21 жовтня відбувся благодійний концерт «Естонія - Україна». Під час концерту були зібрані гроші для відправки засобів першої медичної допомоги постраждалим у військовому конфлікті на Україні. В концерті взяли участь оркестр Сил оборони Естонії, відомі естонські музиканти, а також хор українців Естонії «Україна» і український ансамбль «Гайдамаки». За підсумками акції було зібрано понад 175 тис. євро. Також на підтримку України в Естонії до 30 листопада відкриті благодійні телефонні лінії для переказу грошей.