Ваш браузер є застарілим і не підтримує сучасні веб-стандарти, а так само становить потенційну загрозу вашої безпеки.
Будь ласка, встановіть сучасний браузер

Рада національної безпеки і оборони України

ГоловнаНовиниДіяльність Ради національної безпеки і оборони України та її Апарату13.11.2014, 12:27

Оперативна інформація Інформаційно-аналітичного центру РНБОУ за 13 листопада + Карта

Ситуація в зоні АТО

Ситуація на території Донецької та Луганської областей має стійку тенденцію до ускладнення. Українські військові фіксують постійні переміщення російської військової техніки з терористичним маркуванням до лінії розмежування. Триває концентрація російських військових підрозділів (у тому числі ППО великого радіусу дії, авіаційних бригад) вздовж українсько-російського кордону.

Найбільшу військову активність зафіксовано на Луганському напрямку. Тут з «Градів» та мінометів терористи обстріляли два опорні пункти біля смт Станиця Луганська. Позиції сил АТО біля н.п. Вільхове, Щастя, Кряківка терористи обстріляли з «Градів» шість разів. Опорні пункти біля сіл Старий Айдар та Артем обстріляно з мінометів та стрілецької зброї.

Наші військові відбили атаку на опорний пункт сил АТО біля с. Сокільники, ворог зазнав втрат у живій силі.

На Первомайському напрямку з реактивних установок «Град» та мінометів бойовики обстріляли два блокпости НГУ біля с.Кримське та блокпост ЗСУ - біля с.Фрунзе. З мінометів терористи обстріляли позиції біля м.Золоте. Зазначимо, що російські окупанти обстрілюють як позиції українських військових, так і безпосередньо населені пункти.

Вчора о 18:10 біля кордону з Росією на околиці населеного пункту Мілове Луганської області терористи з підствольного гранатомету здійснили обстріл прикордонного наряду. Прикордонники відкрили вогонь у відповідь. Диверсійна група відступила.

На Донецькому напрямку з зенітних установок, гранатометів і стрілецької зброї бойовики двічі обстрілювали Донецький аеропорт. Також з мінометів та стрілецької зброї терористи обстріляли позиції сил АТО біля н.п. Піски, Опитне, Троїцьке, Авдіївка, Славне. Українські військові дають гідну відсіч агресору.

В районі Дебальцевського виступу з мінометів, гранатометів та стрілецької зброї російські найманці обстріляли опорні пункти сил АТО в районі н.п. Нікішине, Дебальцеве, Кам'янка, Майорське, Донецький.

На Маріупольському напрямку бойовики з мінометів та стрілецької зброї обстріляли опорні пункти сил АТО біля сіл Миколаївка, Орлівське, Шевченко. Під удар терористів потрапило і саме селище Гранітне.

У районі Докучаївська та Павлополя зафіксовано активність двох безпілотників противника.

За минулу добу загинули 4 українські військовослужбовці, 19 поранено.

Президент України Петро Порошенко провів нараду з проблем протезування осіб, які отримали важкі поранення в зоні антитерористичної операції. Глава держави доручив Міністру закордонних справ Павлу Клімкіну та своєму радникові Ользі Богомолець забезпечити лікування за кордоном 12 хворих, яких немає можливості протезувати в Україні. Ці 12 осіб потребують дуже складних і сучасних технологій протезування. Йдеться про випадки, коли постраждалі втратили обидві верхні й нижні кінцівки, тазові кістки.

На нараді зазначалося, що протезування може бути профінансовано за рахунок трастових фондів, про які було домовлено під час саміту НАТО у Ньюпорті.

Президент також доручив Міністру закордонних справ звернутися до структур НАТО в рамках домовленостей щодо обладнання в Україні нейро-реабілітаційного центру.

 

Ситуація в населених пунктах зони АТО

Фіксується збільшення кількості обстрілів житлових кварталів у тимчасово окупованих містах Донецької та Луганської областей та у м. Донецьк. Зокрема, з мінометів учора було обстріляне с. Гранітне у Тельманівському районі. На Луганщині протягом учорашнього дня також тривали обстріли м.Щастя, з мінометів терористи обстріляли с.Кримське Новоайдарського району, м.Золоте та с.Троїцьке. Внаслідок вибуху мін та снарядів осколкові поранення отримали 57-річний та 18-річний мешканці Золотого. Обидва госпіталізовані.

Найбільш напруженою ситуація залишається в Станиці Луганській, яку терористи 8 разів обстрілювали з мінометів, артилерії та стрілецької зброї. Внаслідок обстрілів терористів пошкоджено дитячий садок №2 та кілька приватних будинків у кварталі Молодіжний. Снаряди також влучили в три багатоповерхівки. Наразі бойові дії в Станиці Луганській тривають. Сьогодні зранку прямим влученням артилерійського снаряду бойовиків пошкоджено загальноосвітню школу в с. Артема неподалік Станиці Луганської. Внаслідок обстрілів пошкоджено лінії електропередач, тому без електроенергії залишилися десять вулиць районного центру. Знеструмлено с.Малинове та Вільхівський дачний масив.

Вчора на одному з контрольних постів в Донецькій області було зупинено автомобіль, в якому перебував громадянин України. Після перевірки документів його було затримано за підозрою в організації незаконного референдуму 11 травня на сході України. Затриманого передано співробітникам МВС.

У Вінниці співробітники СБУ затримали члена терористичної організації «ДНР». Зловмисник, мешканець Вінницької області, входив до складу злочинного угруповання «Кальміус» та брав участь у збройних нападах на українські військові підрозділи на Донеччині. У ході спецоперації із затримання бойовика співробітники СБУ вилучили в нього гранату РГД-5.

Затриманому повідомлено про підозру у вчинені злочинів, передбачених ч.1 ст.258-3 («Терористичний акт») і ч.1 ст.263 Кримінального кодексу України.

Учора на одному з блокпостів неподалік Донецького аеропорту було затримано автомобіль, в якому перебувало двоє російських військових, які приїхали воювати на боці терористів. Зокрема, одним з завдань затриманих було збирати інформацію про позивні терористів та передавати її до центру підготовки бойовиків у Донецьку. Затримані випадково потрапили на український блокпост, гадаючи, що їх зупинили представники терористів і лише згодом розгледіли український прапор. Обох росіян передано до СБУ.

Учора в Донецьку та Луганську відбулися масові виступи місцевих пенсіонерів, які звинувачували керівників так званих ДНР та ЛНР у значному погіршенні соціальних умов життя та відсутності неодноразово обіцяних їм пенсій від «нової влади». Нагадаємо, що усі соціальні виплати для громадян України - мешканців тимчасово окупованих терористами територій відтепер здійснюватимуться на територіях, які контролює українська влада. Їм будуть нараховуватися усі належні виплати, отримати які можна, звернувшись у встановленому порядку до органів соціального захисту на звільнених територіях Донбасу або за місцем реєстрації в інших регіонах України.

 

Міжнародна підтримка

У середу, 12 листопада, відбулося позачергове засідання Ради Безпеки ООН, на якому обговорювалася ситуація в Україні. Помічник генерального секретаря ООН з політичних питань Йенс Тойберг-Франзен заявив, що міжнародна організація побоюється можливого поновлення активних бойових дій в Україні.

Постійний представник України в ООН Юрій Сергеєв заявив, що відкрита війна на Сході України досі не почалася лише «завдяки стриманості України». «Ми зберігаємо прихильність мирному врегулюванню та мінським домовленостям і закликаємо Росію зробити те саме», - наголосив він. Також Юрій Сергеєв підкреслив, що бойовики заважають місії ОБСЄ здійснювати моніторинг кордону.

Постійна представниця Литви в ООН Раймонда Мурмокайте заявила на засіданні Радбезу, що Росія веде в Україні «неоголошену війну». Вона прокоментувала в тому числі наміри російського міністерства оборони збільшити кількість польотів бомбардувальників у рамках патрулювання по всьому світу. На думку Мармокайте, це свідчить про агресивну політику РФ, яка поширюється за межі України.

В свою чергу представниця США Саманта Пауер підкреслила, що Росія «тільки говорить про мир, а насправді підживлює військові дії».

Уряд Швейцарії посилив санкції проти Росії у зв'язку з ситуацією в Україні. Швейцарія, зокрема, запровадила ряд обмежень на розміщення довгострокових цінних паперів п'яти держбанків Росії, які підпали під санкції ЄС. Для випуску довгострокових фінансових інструментів у країні потрібно буде отримувати дозвіл. Таке рішення уряд країни ухвалив для того, щоб територія Швейцарії не використовувалася для обходу санкцій, запроваджених Європейським Союзом проти Росії через ситуацію в Україні.

Генсек НАТО Єнс Столтенберг закликав Росію вивести свої війська та військову техніку з України та повністю дотримуватися мінських домовленостей. За оцінками Альянсу, нарощення військових потужностей на сході України, про яке повідомлялось протягом останніх днів, «включає російську артилерію, танки, системи протиповітряної оборони та війська», - заявив він. «Це серйозна загроза перемир'ю, - наголосив пан Столтенберг. - Будь-яка спроба проросійських сил зайняти нові території на сході України буде грубим порушенням мінських домовленостей», - сказав він.

ОБСЄ продовжує фіксувати пересування колон важкої бронетехніки та артилерії, які заходять на територію передбачених Мінськими домовленостями буферних зон.

Спостережна місія ОБСЄ повідомила, що протягом минулого тижня на російських пунктах пропуску «Гуково» й «Донецьк» зафіксовано перетин кордону значних груп осіб у військовій формі, а також вивезення до РФ із захоплених терористами частин Донбасу «вантажу-200» та вугілля.

Генеральний секретар ОБСЄ Ламберто Заньєр повідомив про небезпеку зриву виконання Мінських домовленостей через те, що терористи блокують пересування представників Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ. У разі їх допуску на окуповану територію, їм демонструють лише те, у чому зацікавлені терористи. За словами Ламберто Заньєра, наразі спостерігачі ОБСЄ не контролюють українсько-російський кордон, їх присутність на двох пропускних пунктах є скоріше політичною, бо зараз під наглядом спостерігачів перебуває 4 км кордону, а понад 400 км контролюють бойовики.

Водночас глава спеціальної моніторингової місії ОБСЄ Ертугуль Апакан заявив, що Організація з безпеки і співробітництва в Європі готова розширити свою місію на кордоні України з Росією.

Генеральний секретар ОБСЄ Ламберто Заньєр також попередив про можливість військової атаки на Маріуполь. «Маріуполь - це та територія, де обстріли найсильніші. Це може бути підготовкою військової операції», - зазначив він.

Генеральний секретар ОБСЄ також повідомив, що влада Криму закрила офіс ОБСЄ і не дозволяє спостерігачам туди повернутися, і це створює проблему для кримських татар. «У Криму ми тепер не можемо діяти, щоб захистити цю меншину, яка перебуває в небезпеці, забезпечивши їй належний захист, якого досі немає, як вони заявляють», - сказав Ламберто Заньєр.

Водночас вчора Президент України Петро Порошенко обговорив ситуацію в Криму стосовно кримських татар з лідером кримськотатарського народу Мустафою Джемілєвим. Під час зустрічі було обговорено також можливість створення кримськотатарського батальйону на південному напрямку. Наразі близько 450 кримських татар беруть участь в різних військових батальйонах в антитерористичній операції на Донбасі, в тому числі, і на передовій.

Єврокомісар з питань розширення ЄС та Європейської політики сусідства Йоханнес Ган заявив, що останні дії РФ на сході України зумовили нинішню позицію Євросоюзу, згідно з якою жодного зменшення санкцій проти Росії не відбуватиметься.

Єврокомісія переказала на рахунок України €260 млн. макрофінансової допомоги, що доповнює €600 млн. вже отриманих у рамках двох поточних програм макрофінансової допомоги ЄС.