Ваш браузер є застарілим і не підтримує сучасні веб-стандарти, а так само становить потенційну загрозу вашої безпеки.
Будь ласка, встановіть сучасний браузер

Рада національної безпеки і оборони України

ГоловнаНовиниДіяльність Ради національної безпеки і оборони України та її Апарату26.10.2014, 12:36

Оперативна інформація Інформаційно-аналітичного центру РНБОУ за 26 жовтня + Карта

Ситуація станом на 17:30

Ситуація в зоні АТО

Істотних змін у ситуації в зоні АТО протягом дня не відбулося. Щодо безпекової ситуації повідомляємо, що вибори проходять без надзвичайних подій, серйозних проблем не зафіксовано. На даний момент проголосували вже близько 80% військовослужбовців, які перебувають у зоні АТО.

Станом на 15:00 досі не розпочали роботу 8 дільничних виборчих комісій, що розташовані в Попаснянському районі Луганської області. Причина - несвоєчасна підготовка виборчих комісій. Зареєстровано 19 повідомлень про замінування приміщень дільничних виборчих комісій. Після здійснення перевірки правоохоронцями у жодному випадку вибухівку знайдено не було.

Органи внутрішніх справ розслідують чотири факти вилучення зброї. У с. Андріївка на Донеччині на виборчій дільниці №140095 виборчого округу №59 працівники підрозділу патрульної служби міліції «Дніпро-1» в сумці у спостерігача від одного з кандидатів виявили гранату РГД-5.

Також протягом дня терористи переважно зі стрілецької зброї обстрілювали позиції наших військових. Зокрема, було обстріляно аеропорт Донецька та опорний пункт у районі н.п. Нікішине. Загиблих і поранених серед українських військових немає.

У Донецьку терористи виселяють людей з багатоповерхових житлових будинків, розташованих біля аеропорту. Бойовики завозять зброю, захоплюють вказані будівлі та облаштовують там вогневі точки.

О 14:00 відбувся обстріл зі стрілецької зброї позицій прикордонників в районі селища Камишне Луганської області, що біля кордону з Росією. Постраждалих серед прикордонників немає.

 

 

Ситуація в населених пунктах зони конфлікту

Військовослужбовці Національної гвардії України з 25 жовтня охороняють громадський порядок із забезпечення виборчого процесу під час позачергових виборів народних депутатів України. Військові патрулюють місцевість біля виборчих дільниць у населених пунктах по всій території країни, зокрема, на території проведення антитерористичної операції - в населених пунктах Маріуполь, Слов'янськ, Красноармійськ та Велика Новоселівка.

У тимчасово окупованих населених пунктах Луганської області терористи у день виборів до Верховної Ради України вдаються до залякування виборців. Так, за наявними даними, 26 жовтня на тимчасово підконтрольній терористам території Луганської області розповсюджувалися листівки, в яких бойовики залякували пенсіонерів, що в разі якщо останні прийдуть на вибори, вони не отримають пенсію. В інших листівках вказано, що осіб, які прийдуть на вибори, судитимуть за законом воєнного часу, а представників виборчих дільниць розстрілюватимуть.

Також аби завадити проведенню виборів до Верховної Ради України на території Луганської області терористи з 25 жовтня перешкоджають мешканцям виїжджати за межі контрольованої бойовиками території.

Інформація про те, що на 107 виборчу дільницю 106-го виборчого округу міста Сєвєродонецьк Луганської області прийшло десять озброєних людей та вимагали змінити голову виборчої комісії, не відповідає дійсності. У місті на даний час вибори відбуваються спокійно, грубих порушень виборчого законодавства не зафіксовано.

Реакція міжнародної спільноти на події в Україні

Голова місії спостерігачів Парламентської асамблеї ОБСЄ Доріс Барнетт заявила, що непроведення виборів у ряді районів Донецької та Луганської областей не дає підстав говорити про те, що загальний процес волевиявлення буде нелегітимним. «Через неучасть певних територій України у виборах ми не маємо жодного права сказати чи натякнути, що ці вибори можуть бути нелегітимними», - сказала вона. На переконання Доріс Барнетт, люди, які говорять про це, «ставлять під загрозу весь процес та хочуть дискредитувати самі вибори».

 


Ситуація станом на 12:30

Ситуація в зоні АТО

Сьогодні, у день виборів до парламенту, підрозділи сил АТО несуть службу у посиленому режимі. Головна мета - забезпечити безпеку демократичних виборів, запобігти диверсіям та терористичним актам. У місцях дислокації українських силових підрозділів військовослужбовці голосують у кілька змін, щоб забезпечити безперервність несення служби на позиціях. Загалом має проголосувати понад 10 тис. військовослужбовців.

Станом на 10:00, за даними Донецької облдержадміністрації, на території області відкрилося 1047 виборчих дільниць з 1097, або 96% від загальної кількості. Голосування проходить спокійно.

Президент України Петро Порошенко наразі перебуває у зоні АТО. Президент проінспектував другу лінію фортифікаційних споруд, після чого відвідав місто Краматорськ, зустрівся з військовослужбовцями, ознайомився з ходом голосування.

У Луганській області організація виборів повністю контрольована. Вчасно відкрилися 420 виборчих дільниць. Деякі дільниці не відкрилися через відсутність кворуму. Місцева влада робить усе можливе, щоб протягом дня дільниці запрацювали і громадяни змогли проголосувати. В цілому голосування проходить без ексцесів.

За минулу добу активність терористів у зоні АТО порівняно з п'ятницею зменшилась. Бойових втрат серед українських військових немає, поранено трьох військовослужбовців.

Кількість та інтенсивність обстрілів минулої доби знизилась. Зокрема, загалом за добу зафіксовано 18 обстрілів, але третина з них здійснена по нашим позиціям у районі н.п. Нікішине Шахтарського району Донецької області. І в основному це були обстріли зі стрілецької зброї.

З мінометів терористи обстріляли Донецький аеропорт, але він залишається під контролем наших військових.

Ситуація на 32-му блокпосту у районі н.п. Сміле перебуває під контролем українських військ, бойових зіткнень там не було.

В Маріуполі спокійно, у місті відбувається голосування, виборчі дільниці перебувають під посиленою охороною.

Наші підрозділи продовжують фіксувати прибуття з Російської Федерації техніки та живої сили на неконтрольовані українською владою території. Сили АТО готові діяти адекватно ситуації.

За минулу добу зафіксовано 6 випадків застосування безпілотників. Літальні апарати помічені в районі н.п. Сартана, над акваторією порту Маріуполь, а також на ділянці відділу прикордонної служби «Червоний Чабан» на Херсонщині.

Упродовж доби бойових зіткнень на кордоні поза межами АТО не було. 

Вчора під час розвідувально-пошукових заходів у районі н.п. Камишне Луганської області прикордонники спільно з взаємодіючим підрозділом ЗСУ виявили схованки диверсійної групи бойовиків, в яких терористи готувались до проведення теракту. Також під час проведення подальших пошукових заходів вздовж польової дороги було виявлено 2 розтяжки гранат та 2 протипіхотні міни.

Нацгвардія та Збройні сили продовжують навчання та бойове злагодження підрозділів. Учора завершилися тижневі планові збори гранатометників та снайперів Нацгвардії. У ході занять були відпрацьовані дії гранатометних розрахунків, а також снайперів, виконано вправи з навчальних стрільб.

 

Ситуація в населених пунктах зони конфлікту

За добу 25 жовтня піротехнічні підрозділи ДСНС України виявили та вилучили 79 одиниці боєприпасів, з них: артилерійських снарядів - 39; мінометних мін - 18; бойових гранат та мін - 7; реактивних боєприпасів - 5; інших вибухонебезпечних предметів - 10. Перевірено ділянки території загальною площею - 4,1 га. Перевірено на наявність вибухонебезпечних предметів 2 адміністративні будівлі.

З початку виконання робіт з 6 липня 2014 року виявлено та вилучено 25409 од. боєприпасів, з них: артилерійських снарядів - 3762; мінометних мін - 2194; бойових гранат та мін - 2240; реактивних боєприпасів - 439; інших вибухонебезпечних предметів - 16774. Перевірено на наявність вибухонебезпечних предметів 960 адміністративних будівель. Всього перевірено ділянки території загальною площею 1451,9 га та 37,5 га акваторії.