Ваш браузер є застарілим і не підтримує сучасні веб-стандарти, а так само становить потенційну загрозу вашої безпеки.
Будь ласка, встановіть сучасний браузер

Рада національної безпеки і оборони України

ГоловнаНовиниДіяльність Ради національної безпеки і оборони України та її Апарату04.10.2014, 12:16

Оперативна інформація Інформаційно-аналітичного центру РНБОУ за 4 жовтня + Карта

Учора Президент України Петро Порошенко здійснив робочу поїздку до Львівської області. Особливу увагу було приділено питанням підвищення обороноздатності держави.

Зокрема, Президент відвідав Академію Сухопутних військ Збройних Сил України імені гетьмана Петра Сагайдачного. Президент високо відзначив внесок Академії Сухопутних військ у формування нового покоління військових. За час ведення бойових дій в зоні АТО 62 офіцери-випускники Академії відзначені державними нагородами, серед яких - Герой України Євген Зеленський.

Під час виступу перед колективом та курсантами Академії Петро Порошенко відзначив, що вважає реформу оборонного сектору пріоритетним завданням. «До кінця року до Парламенту буде передано план, яким чином реформувати оборонний сектор, значно підвищити ефективність Збройних Сил і силових підрозділів, як зробити їх добре забезпеченими, мобільними та високооснащеними», - зазначив Петро Порошенко.

Також під час поїздки Президент України відвідав Львівський ремонтний бронетанковий завод, на якому ремонтують важку військову техніку.

Глава держави ознайомився з виробничими потужностями підприємства, оглянув зразок нової броньованої машини «Дозор», яку буде переведено на серійне виробництво. Також відбулися випробування міцності броні нової машини «Дозор». Броня машини витримала, наші військові будуть надійно захищені.

Глава Держави наголосив, що оборонному виробництву надаватиметься всебічна підтримка.

Ситуація в зоні АТО

Ситуація на Сході України залишається складною. Терористи продовжують порушувати домовленості про припинення вогню і здійснювати обстріли позицій сил АТО.

Пріоритетною метою для терористів залишається аеропорт м. Донецька. Бойовики вдалися до кількох чергових невдалих спроб штурму аеропорту, після чого продовжили його обстрілювати. Наші військові усі напади відбили, знищивши ще 12 терористів.

Під час штурму аеропорту нападники використовували димові шашки, через що в соціальних мережах розпочалося поширення інформації про використання газу. Ми вкотре закликаємо громадян не поширювати неперевірені дані, які шкодять військовим, зокрема тим, які героїчно обороняють аеропорт.

Нагадаємо, що вчора наші військові в донецькому аеропорту отримали підкріплення, проведено часткову ротацію захисників.

Також вчора зафіксовано певне загострення у Тельманівському районі Донецької області. Поблизу с. Орловське терористи обстріляли з мінометів та атакували ротний опорний пункт сил АТО. Напад відбито. У районі с. Старогнатівка відбулось бойове зіткнення наших військових з групою терористів, яка намагалася прорватися на стику між взводними опорними пунктами сил АТО. Напад також відбито, терористи зазнали втрат.

Ситуація в Маріуполі повністю контрольована, усі служби працюють у штатному режимі.

Всього за добу в зоні АТО загинуло 2 українських військових, кількість поранених уточнюється.

На ділянках кордону з Російською Федерацією, яка контролюється нашими прикордонниками, ситуація спокійна, бойових зіткнень та обстрілів не відбувалося.

Під час перевірки території біля населеного пункту Сартана Донецької області прикордонний наряд в покинутій будівлі виявив 3 одиниці РПГ-26 в упаковці та 3 ящики з гранатами Ф-1.

Триває фіксація переміщень російської військової техніки на території АР Крим. Вчора о 12:20 неподалік населеного пункту Червоний Чабан Херсонської області на адміністративному кордоні з АР Крим було зафіксовано рух 2 танків, 2 БТР, 1 «УРАЛу».

О 15:50 неподалік адміністративного кордону з АР Крим прикордонники виявили між трасою «Каланчак-Армянськ» та лісосмугою до 10 затентованих одиниць важкої техніки (орієнтовно танки або БТР).

Ситуація в населених пунктах зони АТО

Представники терористичної організації «ДНР» здійснюють спроби фальсифікувати причини загибелі представника Червоного Хреста в Донецьку. Оперативні підрозділи МВС отримали чергове підтвердження механізму, яким бойовики так званої ДНР намагаються за допомогою російських ЗМІ приховати сліди своїх злочинів.

Про існування обґрунтованих доказів того, що снаряд, який вбив співробітника Міжнародного комітету Червоного Хреста в Донецьку, прилетів з території, контрольованої терористами, заявив на брифінгу в Нью-Йорку Постійний представник України при ООН Юрій Сергєєв.

Україна гарантує проведення повного та відкритого розслідування цього інциденту в межах існуючих можливостей.

У Стаханові Луганської області терористи запровадили "комендантську годину". Осіб, які порушують режим, бойовики затримують та відправляють на "громадські роботи" на територіях, підконтрольних терористам.

 У н.п. Ровеньки та Антрацит Луганської області озброєні терористи обходять квартири місцевих мешканців та примусово вилучають паспорти громадян України.

Служба безпеки України надала докази злочинів проти людяності, які чинять бойовики на територіях Луганської та Донецької областей.

Їх масштаби представлені на карті, на якій нанесено місця влаштованих терористами концтаборів, катівень каральних органів терористичних організацій, місць тортур та розстрілів мирного населення, масових поховань замордованих людей.

В основі цієї карти інформація, яку Службі безпеки України цілодобово повідомляють очевидці злочинів на «гарячу лінію» СБУ. Ці свідчення повністю підтверджуються об'єктивними даними космічних знімків, перехопленими телефонними переговорами бойовиків, матеріалами контррозвідки СБУ,  зізнаннями затриманих та заарештованих за рішеннями українських судів. 

Дані контррозвідки свідчать про те, що терористи на тимчасово контрольованих ними територіях запровадили антигуманні правила, які не відповідають жодним засадам міжнародного права та людяності.

СБУ звертається до громадян, близькі та рідні яких замордовані терористами або зникли безвісти, надавати такі відомості на гарячу лінію 0-800-501-482.

Реакція міжнародної спільноти на події в Україні

Федеральний канцлер Німеччини Ангела Меркель заявила, що Росія нехтує принципами мирного співіснування у світі, відкрито зневажає міжнародне право і принципи територіальної цілісності. При цьому глава німецького уряду звернула увагу, що санкції всіх 28 країн-членів ЄС проти Росії є спільною чіткою відповіддю Європи на вказані виклики.

Віце-прем'єр та глава МЗС Словаччини Мірослав Лайчак запевнив, що Братислава і надалі постачатиме газ в Україну у реверсному режимі, незважаючи на скорочення Росією майже на половину обсягів поставок блакитного палива до Словацької Республіки.

Литовський сейм виступив з ініціативою створити спільний фонд військової допомоги Україні, до якого країни-члени ЄС зможуть добровільно вносити від 1% до 3% від фінансів, які виділяються зі структурних фондів Євросоюзу. Відповідний документ планується представити лідерам країн-членів ЄС у грудні 2014 р.

Міністерство закордонних справ Литовської Республіки у заяві щодо порушень умов припинення вогню на Сході України зазначає, що, незважаючи на значні зусилля, докладені міжнародною спільнотою для мирного вирішення конфлікту, Росія до цього часу не зробила жодного конкретного кроку для виведення своїх збройних сил і озброєнь зі східних регіонів України та з території АР Крим, створення належних умов для передачі контролю над кордоном українським прикордонникам, а також звільнення всіх заручників та припинення провокацій. Крім того, МЗС Литви суворо засуджує обстріл офісу Міжнародного Комітету Червоного Хреста у м. Донецьк 02.10.2014 р., який призвів до загибелі співробітника Міжнародного Комітету Червоного Хреста, категорично засуджує зростання випадків порушення режиму перемир'я та припинення вогню упродовж останніх днів, які призвели до нових жертв.