Ваш браузер є застарілим і не підтримує сучасні веб-стандарти, а так само становить потенційну загрозу вашої безпеки.
Будь ласка, встановіть сучасний браузер

Рада національної безпеки і оборони України

ГоловнаНовиниДіяльність Ради національної безпеки і оборони України та її Апарату26.09.2014, 12:23

Оперативна інформація Інформаційно-аналітичного центру РНБОУ за 26 вересня + Карта

Інформація станом на 12:00

Ситуація в зоні АТО

Ситуація в зоні АТО залишається складною. Після кількох днів відносного затишшя терористи знов активізувалися.

Сьогодні 26 вересня о 8:00 розпочала діяльність робоча група спільного центру з контролю та координації питань щодо припинення вогню та поетапної стабілізації лінії розмежування сторін.

До складу групи увійшли представники української сторони, моніторингова група ОБСЄ та 76 військовослужбовців ЗС РФ.

Головна мета робочої групи центру полягає у реалізації заходів, спрямованих на встановлення режиму повного припинення вогню - режиму «Тиші».

Зокрема, передбачається виведення засобів ураження калібром понад 100 мм на визначені відстані та створення 30-кілометрової зони розмежування, що визначено Мінським меморандумом, а також зняття встановлених мінно-вибухових загороджень у визначених районах ворогуючих сторін.

Зону визначених районів щодо припинення вогню буде розподілено на 4-5 секторів безпеки, в яких працюватимуть від трьох до п'яти моніторингових груп ОБСЄ спільно з представниками України та РФ.

Вкрай важливо, що ця робоча група спільного центру буде здійснювати контроль за припиненням вогню протягом усього періоду стабілізації обстановки на території Донецької та Луганської областей.

Завдання, які поставлені перед групою спільного центру є дуже актуальними, скільки протягом доби незаконні збройні формування неодноразово обстрілювали блокпости та позиції підрозділів сил АТО.

Так, терористи не полишають спроб захопити позиції українських військових в районі Нікішине, які обстрілювали чотири рази, та Малоорлівки Шахтарського району. Обстріли терористи здійснювали з артилерії, мінометів та стрілецької зброї, після чого здійснили спроби штурму. Усі атаки сили АТО відбили, терористи зазнали втрат. Поблизу Кам'янки у цьому районі терористи підбили один наш БТР-80 та поранили 3 військовослужбовців.

У Донецьку після 2 невдалих спроб штурму аеропорту бойовики тричі обстріляли його з установок «Град» та мінометів.

Вчора в районі селища Сартана Донецької області терористи з мінометів обстріляли блокпост, розташований на перехресті доріг «Комінтернове - Маріуполь - Талаківка». Під час цього обстрілу розвідувальна група сил АТО затримала місцевий мешканець, який здійснював координацію обстрілу блокпостів наших силовиків.

За минулу добу загиблих серед українських військовослужбовців немає.

Національні гвардійці в районі Дебальцево затримали двох озброєних терористів, які перевозили у власному транспортному засобі арсенал зброї. Терористи випадково натрапили на наш блокпост та були затримані. Наразі із затриманими працюють відповідні слідчі органи.

За оперативною інформацією, збройні сили РФ продовжують активну радіо- та агентурну розвідку з глибини територій, які перебувають під їх контролем. Терористи проводять контактну розвідку боєм для виявлення позицій сил АТО.

Вчора о 22:10 прикордонники Донецького загону в районі залізничного  переїзду на дорозі «Запорізьке-Новоселівка» виявили розвідувально-диверсійну групу з близько 15 осіб, які десантувалися з вантажного потяга, що рухався з Донецька в напрямку Маріуполя. Під час бою диверсанти відступили на контрольовані бандитами території. Сили АТО проводять заходи з зачистки території, де було виявлено диверсантів.

За минулу добу фактів порушення повітряного простору України не виявлено.

Ситуація в населених пунктах зони АТО

Правоохоронні органи України продовжують розслідувати масові злочини терористів проти мирного населення у Луганській та Донецькій областях.

За інформацією Генеральної прокуратури, тільки в Слов'янську наразі здійснюється кримінальне провадження по 24 епізодах, де є загиблі. Виявлено 3 масових поховання, зокрема, на кладовищах по вул. Дем'яна Бідного та вул. Смольній. Проведено ексгумацію тіл, які направлені до бюро судово-медичної експертизи для проведення розтинів та офіційного встановлення причин смерті. За попередньою інформацією, ці люди загинули на початку та у середині червня, коли Слов'янськ перебував під контролем терористів Гіркіна. Вже встановлені імена 12 загиблих. Слідство триває.

Ситуація в місті Маріуполь залишається складною, але стабільною. Біженцям із північних районів Донецької області надали близько 40 відсотків бюджетних місць в навчальних закладах Маріуполя. Залізничний та комунальний транспорт, навчальні заклади та дитячі садки продовжують працювати в нормальному режимі. Адміністрація міста здійснює безпосередню організацію та керівництво роботами з будівництва укріплень для українських підрозділів, а місцеві підприємці допомагають забезпечувати будівництво бетонними перекриттями та залізними плитами, а також необхідною технікою.

В Маріуполі представники МВС на час введеного так званого особливого періоду здійснюють посилене патрулювання міста. Допомогу в патрулюванні добровільно надають робітники місцевих металургійних комбінатів, що суттєво полегшує роботу правоохоронних органів.

Терористи продовжують руйнувати інфраструктуру Донбасу. Так, учора бойовики замінували ділянку дороги у Луганській області з с. Голубівське у напрямку с. Тошківка у Попаснянському районі неподалік Первомайська і так званий «Червоний міст» біля м. Кіровськ. 

 

Реакція міжнародної спільноти на події в Україні

Єврокомісар з питань торгівлі Карл де Гухт заявив про те, що зараз причин для пом'якшення санкцій проти Росії немає.

Хоча Європейській комісії було доручено сформувати пропозиції щодо можливого пом'якшення санкцій, Карл де Гухт відзначив, що навряд чи Європейська Комісія рекомендуватиме такі дії. «На даний момент немає причин змінювати що-небудь у питанні санкцій. Те, що дійсно потрібно, - це виконання плану мирного врегулювання, поважаючи територіальну цілісність України. Поки що ми цього не спостерігаємо», - сказав він.

Про відсутність причин для скасування санкцій проти РФ заявили також міністр закордонних справ Литви Лінас Лінкявічюс та посол США Джеффрі Пайєтт.

Генеральний секретар ООН Пан Гі Мун пообіцяв сприяти у звільненні незаконно утримуваних у Росії громадян України Надії Савченко і Олега Сенцова.

Країни-члени G7 виступають за продовження тристоронніх переговорів між Україною, Росією і Євросоюзом для пошуку способів врегулювання українського конфлікту. Країни-члени G7 закликали Росію без зволікання виконувати свої зобов'язання відповідно до положень мінських домовленостей. Зокрема, організовувати безпеку і не допускати порушень на кордоні між двома країнами (Україною і РФ), а також сприяти звільненню всіх заручників, утримуваних бойовиками на сході України.

Президент Польщі Броніслав Коморовський під час засідання Генеральної Асамблеї ООН заявив, що Рада Безпеки ООН виявилася неефективною перед обличчям кризи в Україні і повинна бути реформована. Президент Польщі підкреслив, що те, що сталося у Східній Європі півроку тому створило загрозу для безпеки на європейському континенті.

Президент Латвії Андріс Берзіньш закликав запобігти появі «замороженого конфлікту» в Україні, допомогти зберегти єдність країни і взятися за вирішення цілого ряду тривалих конфліктів в регіоні. За його словами, Латвія в рамках міжнародних організацій, як на глобальному, так і на регіональному рівнях, підтримуватиме всі зусилля із запобігання появи «замороженого конфлікту» у східних регіонах України. Президент Латвії закликав Росію негайно вивести свої збройні сили з української території і зупинити постачання зброї і найманців терористичним групам.

Президент Європейської Ради Герман Ван Ромпей заявив, що Євросоюз готовий відновити довіру до Росії, якщо вона виконає свої зобов'язання щодо врегулювання кризи в Україні.

Глава МЗС Німеччини Франк-Вальтер Штайнмаєр застеріг від сподівань на швидке розв'язання українсько-російського конфлікту.

«У Східній Україні нам вдалося запобігти, імовірно, великій військовій конфронтації. Але ми все ще далеко від політичного розв'язання і ще далі від справжньої політичної та економічної стабілізації в Україні», - заявив він.