Ваш браузер є застарілим і не підтримує сучасні веб-стандарти, а так само становить потенційну загрозу вашої безпеки.
Будь ласка, встановіть сучасний браузер

Рада національної безпеки і оборони України

ГоловнаНовиниДіяльність Ради національної безпеки і оборони України та її Апарату18.09.2014, 12:20

Оперативна інформація Інформаційно-аналітичного центру РНБОУ за 18 вересня + Карта

Інформація станом на 12:00 

17 вересня в рамках робочого візиту до Канади Президент України Петро Порошенко взяв участь у спільному засіданні Палати громад та Сенату Парламенту Канади та провів зустрічі з Прем'єр-міністром Канади Стівеном Гарпером, Генерал-губернатором Канади Девідом Джонстоном, з керівництвом Конгресу українців Канади та Світового конгресу українців.

Під час виступу на спільному засіданні Палати громад та Сенату Парламенту Канади Петро Порошенко подякував урядовцям Канади та українцям за всебічну підтримку України. «Дякую канадському Урядові, опозиції, парламентаріям Канади і сенаторам, всім канадцям і колегам українцям за тверду, чутну позицію. За фінансову допомогу, технічне сприяння і надання нелетальної військової допомоги, за підтримку на міжнародних форумах, таких як ООН, НАТО або G-7. Це має дуже велику цінність для нас», - повідомив Президент України.

Під час робочого візиту Президента України Петра Порошенка до Канади завершено процедуру укладення Угоди про надання Україні Урядом Канади кредитних гарантій на 200 млн. канадських доларів.

У рамках візиту до Канади Президент України Петро Порошенко під час зустрічі  з Прем'єр-міністром Канади Стівеном Гарпером високо оцінив допомогу Канади у сприянні зміцненню обороноздатності України та виділення канадською стороною фінансових ресурсів для реалізації ініціативи НАТО з удосконалення системи логістики і стандартизації Збройних Сил України.

Канада планує надати Україні кредит у розмірі 200 млн. дол. на відновлення економіки та забезпечення стабільності.

Також Президент України Петро Порошенко під час зустрічі з Генерал-губернатором Канади Девідом Джонстоном обговорив питання політичної підтримки та економічної допомоги Канадою Україні та післявоєнної відбудови Донецької та Луганської областей.

Сьогодні розпочнеться робочий візит Президента України до США.

У  Вашингтоні Президент України виступить на спільному засіданні палат Конгресу США.

Також передбачена зустріч Президента України Петра Порошенка з Президентом Сполучених Штатів Америки Бараком Обамою.

Крім того, у програмі візиту також заплановані двосторонні зустрічі Глави Української держави з Віце-президентом США Джозефом Байденом, Спікером Палати представників Джоном Бейнером, Державним секретарем США Джоном Керрі.

Ситуація в зоні АТО

На Сході українські військові виконують наказ про режим припинення вогню.

Водночас терористи продовжують обстріли позицій сил АТО. Так, протягом доби зафіксовано обстріли у Донецькій області - в районі населених пунктів Піски, Красногорівка, Мар'їнка, Олександрівка, Новомихайлівка, Тоненьке, Малоорлівка, Орлово-Іванівка, Нижня Кринка, Центральний, Гранітне, Дебальцеве, Донецьке, Старогнатівка.

У Луганській області терористи обстріляли населені пункти в районах Гірське, Золоте, Орєхове, Чорнухіне, Станиця Луганська, Сєверодонецьк та міста Щастя.

Через масовані обстріли терористів місто Щастя зазнало значних руйнувань. Підкреслимо, що відповідно до положень міжнародних конвенцій про правила та звичаї війни такі обстріли населених пунктів вважаються військовим злочином.

Терористи та російські військові продовжують обстрілювати з автоматичної та артилерійської зброї аеропорт у Донецьку, в околицях якого вже зруйновано багато житлових будівель. Зокрема, за минулу добу наші підрозділи відбили одну спробу штурму та зафіксували 4 обстріли.

Протягом доби загинув один співробітник ДСНС та поранено 3 військовослужбовців.

Бойовики здійснюють перегрупування навколо м.Дебальцеве Донецької області та облаштовують позиції на під'їздах до Фащівки і Центрального Луганської області та Кіровського Донецької області.

За оперативною інформацією, фактично всі дислоковані у північній частині окупованого Криму військові підрозділи РФ, а це 4 000 бійців особового складу з населених пунктів Армянськ, Красноперекопськ, Джанкой, Воїнське, Азовське висунуті до адміністративного кордону з материковою частиною України з усією технікою і боєприпасами та розташовані невеликими тактичними групами від Каркінітської затоки до Арабатської стрілки.

Офіційний представник НАТО Оана Лунгеску заявила, що намір Росії розгорнути повноцінне угрупування російських військ на кримському півострові посилить напруження в регіоні та підірве існуюче перемир'я.

Росіяни продовжують активну повітряну розвідку з використанням безпілотників. Впродовж доби прикордонники зафіксували 3 таких випадки. Один безпілотник було зафіксовано під Маріуполем та два - на адміністративному кордоні з тимчасово окупованим Кримом.

Вчора українські прикордонники завадили спробі незаконного вивозу зброї та боєприпасів з району проведення АТО. Під час огляду автомобіля людей, які видавали себе за волонтерів, на ділянці автотраси Куликівське-Урзуф біля Маріуполя прикордонний наряд виявив 14 гранат Ф-1, 1 гранату РГД-5, 9 пачок набоїв калібру 5,45мм та 1 пачку набоїв калібру 7,62 мм.

Ситуація в населених пунктах зони АТО

У Луганській області внаслідок бойових дій частково відключено від газопостачання 172,3 тис. абонентів у 27 населених пунктах. Відновлено газопостачання у 128,6 тисяч. Залишається замінованим газорозподільний пункт Луганської ТЕС, яка є єдиним джерелом електропостачання споживачів області. Наразі ТЕС не працює.

Без газопостачання у Донецьку залишаються 5 багатоквартирних будинків, 668 будинків приватного сектора, всього 1,2 тис. абонентів і 30 підприємств. Всього в обласному центрі пошкоджено понад тисячу житлових будинків. Є проблеми з водопостачанням у деяких районах міста.

19 вересня очищення питної води, забір якої здійснюється з р.Сіверський Донець, буде припинено. Цей захід пов'язаний з тим, що на Західній фільтрувальній станції компанії «Луганськвода» залишки рідкого хлору є критичними та немає можливості поповнення його запасів, оскільки станція розміщена на території, тимчасово підконтрольній бойовикам. Наслідком цього може бути різке погіршення санітарно-епідеміологічної ситуації в Луганському регіоні та припинення постачання питної води до міст Стаханов, Брянка, Лисичанськ, Первомайськ, Алчевськ, Красний Луч, Антрацит, Петровське, Попасна.

На блокпосту в м. Олександрівськ Артемівської райради на Луганщині бойовики «ЛНР» захопили 4-х викладачів Луганського державного університету внутрішніх справ ім. Дідоренка та вивезли до адмінбудівлі УСБУ в Луганській області.

Вчора бойовики так званої ЛНР звільнили з полону заступника Лисичанського міського голови М.Головньова, про захоплення якого ми повідомляли раніше. На даний час він перебуває за місцем постійного проживання. Обставини затримання та його звільнення з'ясовуються.

За оперативною інформацією, терористи «ДНР» планують ремонтувати пошкоджену бронетехніку на Ясинуватському машинобудівному заводі.

Військові Державної спеціальної служби транспорту Мінінфраструктури України укріплюють оборонні рубежі та позиції Збройних Сил на Донбасі.

Військові Держспецтрансслужби риють окопи та бліндажі, облаштовують укриття для техніки та особового складу українських військ. Для цього в зону бойових дій було переправлено понад 70 одиниць власної техніки, а в роботах задіяно близько 120 військових залізничників.

Військові підрозділи Держспецтрансслужби охороняють мости, відбудовують школи та розміновують залізничні об'єкти в зоні АТО. Загалом у роботах задіяний кожен третій військовослужбовець.

Реакція міжнародної спільноти на події в Україні

Франція разом із її міжнародними партнерами у рамках ЄС та переважною більшістю країн світу не визнає незаконну анексію Криму. Тому так звані місцеві вибори у Криму є незаконними та нелегітимними, - йдеться в заяві МЗС Франції.

Голова Комітету зовнішніх відносин Сенату США Роберт Менендес (Демократична партія) та старший член Комітету сенатор Боб Коркер (Республіканська партія) представили в Конгресі США законопроект з підтримки свободи України, який передбачає розширення санкцій проти Росії та збільшення допомоги для нашої країни, у т.ч. надання зброї летального характеру.

Комітет Міністрів Ради Європи закликав РФ вивести свої війська з території України й утриматися від будь-якого подальшого військового втручання в Україну, у т.ч. від поставок військової техніки та забезпечити безпеку російсько-українського кордону.