Ваш браузер є застарілим і не підтримує сучасні веб-стандарти, а так само становить потенційну загрозу вашої безпеки.
Будь ласка, встановіть сучасний браузер

Рада національної безпеки і оборони України

ГоловнаНовиниДіяльність Ради національної безпеки і оборони України та її Апарату15.09.2014, 12:04

Оперативна інформація Інформаційно-аналітичного центру РНБОУ за 15 вересня + Карта

Інформація на 17:00 

Військові дії в зоні конфлікту

На виконання мирного плану Президента України підрозділи Збройних Сил України та інших силових структур продовжують виконувати заходи режиму припинення вогню, запровадженого з 18:00 05.09.2014 р. Водночас з боку терористів та російських військових тривають обстріли позицій сил АТО. Так, протягом дня незаконні збройні формування з метою провокацій обстріляли позиції підрозділів ЗС України в районах н.п. Южнокомунарськ, Станиця Луганська, Жданівка, Нижня Кринка, Верхньоторецьке, Чорнухіне, Малоорлівка, Мар'їнка, Криничне, Путепровід, Гранітне, Дебальцеве, Золоте та аеродром Донецьк.

Сьогодні під час зустрічі з Президентом України Петром Порошенком Міністр закордонних справ Австрії Себастьян Курц висловив підтримку Україні з боку Європейського Союзу та його країни і наголосив, що Австрія готова значно активізувати свої зусилля у рамках ОБСЄ та надати ОБСЄ безпілотники для моніторингу ситуації у прикордонних з Росією територіях України. «Наша місія - не тільки підтримати мирне врегулювання шляхом надання австрійських спостерігачів в рамках ОБСЄ, але й надати 10 австрійських безпілотників для місії ОБСЄ, які дозволять контролювати конфліктні території задля пришвидшення процесу мирного врегулювання», - сказав він.

Себастьян Курц високо оцінив Мирний план Президента України, назвавши його «шансом для України мирно врегулювати конфлікт на Сході».

Крім того, Австрія посилює свою допомогу і в сфері надання медичної та медикаментозної допомоги для важкопоранених серед мирного населення на Сході України. «Ми раді, що маємо можливість взяти сьогодні кілька постраждалих для лікування в Австрії», - сказав Міністр ЗС Австрії.

 

Ситуація в населених пунктах зони конфлікту

Контррозвідка Служби безпеки України неподалік Волновахи Донецької області затримала трьох громадян України, які виявилися диверсантами з так званих Військ Спеціального Призначення «Оплот». Вони проводили розвідку позицій сил АТО.

Вже встановлено, що ці особи брали безпосередню участь у бойових діях проти українських військ, збирали та передавали терористам розвіддані про дислокацію, кількість та переміщення українських підрозділів.

Стосовно затриманих розпочато кримінальні провадження за ознаками вчинення злочинів, передбачених ч.1 ст. 258-3 Кримінального кодексу України (створення терористичної групи). У затриманих вилучено вогнепальну зброю, набої до неї, засоби спостереження, а також посвідчення «Оплоту».

У Маріуполі тривають заходи з обладнання внутрішнього периметру блокпостів для укріплення меж міста від інфільтрації та нападів бойовиків. В роботах для зміцнення меж міста зі всіх напрямків було задіяно 22 одиниці техніки. Блокпости забезпечені озброєною охороною. Крім того, триває організований активний контррозвідувальний пошук диверсійних груп, осередків сепаратистських та партизанських рухів.

Жительки міста Краматорськ підтримують українську армію практичною допомогою. В місті розгорнувся рух з виготовлення маскувальних засобів для військовослужбовців. Ініціаторами акції виступили учасники групи "Народжені вільними".

У Донецьку терористи прибули до Донецького вищого училища олімпійського резерву імені С. Бубки, яке підпорядковується облраді, та заявили про перепідпорядкування навчального закладу терористичній організації «ДНР».

На території м. Луганська не працюють більшість продуктових магазинів, реалізацію продуктів харчування здійснює лише невелика кількість дрібних магазинів та стихійні ринки. Це не дозволяє задовольнити потреби мешканців міста у продовольчих товарах. Натомість терористи планують заборонити завезення продуктів з інших регіонів України на користь продукції з РФ.

За інформацією ПАТ «Укртелеком» 15.09.2014 з 10:30 повністю відновлено надання послуг міжнародного та міжміського телефонного зв'язку, а також відновлено надання ІР-послуг для абонентів 10 райцентрів Луганської області: Сватове, Троїцьке, Біловодськ, Кремінна, Новопсков, Старобільськ, Мілове, Марківка, Новоайдар, Білокуракіне.

За інформацією Міністерства соціальної політики, станом на 15 вересня, 21 центр зайнятості Донецької області та 14 центрів зайнятості Луганської області мають можливість здійснювати виплату матеріального забезпечення на випадок безробіття. Всі громадяни, які перебувають в зоні проведення АТО, або внутрішньо переміщені особи, незалежно від місця їх проживання чи перебування, можуть звернутись до будь-якого з працюючих центрів зайнятості та отримати повний комплекс соціальних послуг.

Дитячі колективи Слов'янська для учасників АТО та Національної гвардії України подарували концертну програму, яка поєднала в собі пісенні та танцювальні номери. Українські пісні, сучасні та українські народні танці дуже сподобались військовослужбовцям. Академічний ансамбль пісні й танцю МВС України відвідав навчальний полігон Національної гвардії України на Вінниччині та провів концерт для мобілізованих у лави НГУ та членів їх сімей.

 

Заходи з реалізації мирного плану Президента

На виконання мирного плану Президента України з врегулювання ситуації у східних регіонах України Державна прикордонна служба України продовжує рекогносцировку (виїзд на місце майбутнього розміщення нових підрозділів прикордонної служби) районів розгортання прикордонних підрозділів в смузі безпеки вздовж лінії розмежування. Також завершується підготовка оперативно-бойових прикордонних комендатур до їх висунення в райони розгортання. Вживаються заходи з матеріально-технічного забезпечення даних підрозділів.  

 


Інформація станом на 12:00

Військові дії в зоні АТО

На виконання мирного плану Президента України підрозділи Збройних Сил України та інших силових структур продовжують дотримуватися режиму припинення вогню. Протягом доби з полону було звільнено 73 наших військових, які перебували в Донецьку.

Водночас з боку терористів інтенсивність обстрілів українських позицій та блокпостів не припиняється. Протягом доби терористи обстріляли позиції та блокпости сил АТО: в Донецькій області - у районах населених пунктів Нижня Кринка, Малоорлівка, Гранітне, Криничне, Красногорівка, Мар'їнка, Старогнатівка, Авдіївка, Піски, Верхньоторецьке та аеропорту Донецьк; в Луганській області - у районі Комишувахи, Попасної, Щастя та Золотого.

Активізувалися атаки російських найманців на позиції українських підрозділів з метою їх провокування та витіснення з займаних рубежів. Зазначені дії перебувають під контролем штабу АТЦ, у разі потреби військові дають гідну відсіч агресору.

Так, під час бою 13 вересня в районі аеропорту Донецька українські військові знищили 12 бойовиків та два танки. Ще один танк було захоплено.

Учора сили АТО відбили спробу прориву бойовиків під нп Ясинувата Донецької області та відкинули ворога на кілька кілометрів від міста. Бойовики діяли під прикриттям артилерії та вогню з установок «Град».

Учора о 16:30 до Росії через Дмитрівку повернулося 7 бензозаправників у супроводі 2 мікроавтобусів.

Населені пункти Старомихайлівка на західній околиці м. Донецьк та Патріотичне перебувають під контролем терористів.

Бойових зіткнень на українсько-російському кордоні не відбувалося. Випадків порушення повітряного простору України не зафіксовано.

 

Ситуація в населених пунктах зони АТО

Вчора терористи та російські військові завдали артилерійських ударів по житлових кварталах у Куйбишевському та Київському районах Донецька. Є жертви серед мирного населення. Внаслідок цих обстрілів пошкоджені кілька житлових будинків, в деяких виникли численні пожежі.

Вчора під ці обстріли потрапили представники спеціальної моніторингової місії ОБСЄ, які здійснювали патрулювання в Київському районі Донецька. Це змусило їх достроково завершити свою роботу.

Також учора з боку Донецька терористи та російські військові обстріляли н.п. Мар'їнка та з боку н.п. Дебальцеве та Чорнухіне з мінометів - східну частину Софіївки Перевальського району Донецької області. Свідками цього стали місцеві мешканці. Ці обстріли бойовики намагаються видати за обстріли українських військових.

У Луганську загалом зберігається спокійна обстановка, однак місто залишається частково без енерго- та водопостачання, не працює стаціонарний та мобільний зв'язок. У місті наявна різка нестача медпрацівників. З 60-ти бригад швидкої допомоги залишилися тільки 5. За приблизними підрахунками, в даний момент в Луганську бракує близько 80% медперсоналу.

У Маріуполі Донецької області об'єднані сили АТО продовжують посилювати оборонні укріплення і добудовувати фортифікаційні споруди. Українським військовим активно допомагають волонтери та мешканці міста.

За результатами спецоперації контррозвідка СБУ затримала у Маріуполі членів диверсійної групи - громадянина РФ Аніскіна Р. 1964 р.н., і громадянина України 1966 р.н., а також їхню спільницю - громадянку України. Зловмисники планували диверсії на стратегічних об'єктах Маріуполя з метою дестабілізації ситуації у місті та поширення серед населення панічних настроїв.

Встановлено, що група отримувала вказівки від ватажків терористичної організації ДНР та представників ФСБ РФ. Під час захоплення у вказаних осіб СБУ вилучила 4 автомати АК-74, велику кількість боєприпасів до них, 4 вогнемети РПО-А «Шмель», 3 гранатомети РПГ-22, 2 міни з детонаторами.

Тривають оперативно-слідчі дії, встановлюються спільники диверсійної групи.

Станом на сьогодні, у вересні виплати пенсій та грошових допомог через поштові відділення та установи банків профінансовано в 21 районі та місті Донецької області, а також у 13 районах та містах Луганської області. Загальна сума державної допомоги 226,9 млн грн. Загалом пенсіонерам, сім'ям з дітьми, малозабезпеченим сім'ям, інвалідам з дитинства та дітям-інвалідам на Донеччині та Луганщині вже виплачені 111,5 млн гривень.

 

Реакція міжнародної спільноти на події в Україні

Вчора під час телефонної розмови з Президентом України Петром Порошенком Федеральний канцлер Німеччини Ангела Меркель заявила про підтримку важливості прийняття у вівторок Верховною Радою України закону, який передбачає спеціальний статус для деяких районів Донецької та Луганської областей та закону про амністію. Крім того, Петро Порошенко та Ангела Меркель обговорили можливості продовження міжнародних переговорів у Нормандському форматі.

Сьогодні на території військового містечка «Центральне» Міжнародного центру миротворчості та безпеки Академії Сухопутних військ імені Гетьмана Петра Сагайдачного розпочалися міжнародні військові навчання «РепідТрайдент-2014», в яких візьмуть участь близько 1300 військовослужбовців з 15 країн.

Загалом під час проведення навчань використовуватиметься майже 700 одиниць зброї та понад 50 військових автомобілів та бойових машин.

Слід відзначити, що медичне забезпечення навчань відповідає високим міжнародним стандартам. Для того, щоб створити максимально сприятливі умови для збереження життя та здоров'я учасників навчання, на базі медичного пункту Центрального містечка Міжнародного центру миротворчості та безпеки постійно чергуватиме бригада лікарів та реанімобіль.

Навчання триватимуть до 26 вересня на Яворівському полігоні і не передбачатимуть бойових стрільб. Пентагон заявив, що маневри збільшать функціональну сумісність військ США, України та інших країн-учасниць.