Ваш браузер є застарілим і не підтримує сучасні веб-стандарти, а так само становить потенційну загрозу вашої безпеки.
Будь ласка, встановіть сучасний браузер

Рада національної безпеки і оборони України

ГоловнаНовиниДіяльність Ради національної безпеки і оборони України та її Апарату24.08.2014, 12:40

Оперативна інформація Інформаційно-аналітичного центру РНБОУ за 24 серпня + Карта

Ситуація станом на 12:00 

Військові дії в зоні конфлікту

Сили АТО продовжують успішний наступ на позиції терористів в районах населених пунктів Новосвітлівка, Хрящувате, Маломиколаївка, Іллірія. Залишається напруженою ситуація в районі населеного пункту Станиця Луганська, де терористи накопичили живу силу і техніку і не припиняють спроб повернути втрачені позиції. За минулу добу в ході активних дій сили АТО знищили значну кількість техніки і озброєння противника.

Вчора в районі селища Лисичого неподалік Амвросіївки у Донецькій області, в 6 км від лінії кордону відбулося бойове зіткнення  підрозділів українських прикордонників та Національної гвардії із російськими найманцями. Колона терористів слідувала від пункту пропуску «Успенка» та мала у складі 2 БТР, 2 автомобілі «КаМаз» та легковик. У ході бою українські військові знищили 2 автомобіля «КаМаз». Решта колони повернулась на територію Росії.

Українські військові поблизу населеного пункту Білоярівка у Донецькій області завдали артилерійського удару по двох колонах бронетехніки російських найманців, які рухались з боку Російської Федерації без розпізнавальних знаків у бік  кургану Савур Могила. Артилерийським вогнем колони терористів розсіяні та частково знищені.

Протягом доби сили АТО 26 разів вступали у вогневий контакт з терористами в районі Луганська, Лужків, Червоної Поляни, Новоіванівки, Мар'їнки, Георгіївки, Авдієвки, Станиці Луганської, Веселої Гори та аеропорту Луганськ.

Російські військові не припиняють обстріли позицій ЗС України з території РФ. Так, вчора з 11:10 до 11:20 з мінометів було обстріляно прикордонний наряд відділу прикордонної служби «Амвросіївка» Донецького загону; об 11:10 залпом трьох установок «Град» з району російського села Максимов було знищено український блокпост в районі  Новоазовська; о 12:30 на напрямку села Шрамко з Росії - Ульянівське в Україні спостерігався обстріл 2 залпами з установок «Град» українського населеного пункту Амвросіївка.

Також обстріли росіян тривали і сьогодні вночі. З 03:10 до 04:00 з території Росії вівся методичний артилерійський вогонь по території пункту пропуску «Новоазовськ» Донецького прикордонного загону; о 04:20 знову на напрямку Шрамко у РФ - Ульянівське в Україні 2 пострілами з танка був обстріляний наш прикордонний наряд; а ранком, з 05:25 до 05:30 росіяни зробили 10 мінометних пострілів по відділенню українських прикордонників «Побєда» неподалік Амвросіївки.

Росія продовжує активне ведення повітряної розвідки з використанням безпілотних літальних апаратів. На ділянці відділів прикордонної служби «Маріуполь» та «Новоазовськ» Донецького загону були зафіксовані польоти чотирьох російських безпілотників.

Росія не припиняє нарощувати військове угруповання в Ростовській області. Вчора на території Росії на відстані 1,5 км від  україно-російського кордону напроти ділянки відділу прикордонної служби «Амвросіївка» Донецького загону було виявлено розгорнуту на позиціях російську бойову бронетехніку, гармати та установки «Град». Також в районі селища Васильєво-Ханжоновка Ростовської області Росії, навпроти ділянки відділу прикордонної служби «Новоазовськ» Донецького загону було зафіксовано розміщення близько 40 установок «Град», 20 автомобілів КамАЗ, та декілька танків.

Нагадаємо, що в рамках Віденського документа ОБСЄ «Про заходи зміцнення довіри і безпеки», прийнятого у 2011 році, українська сторона неодноразово зверталася до Російської Федерації з проханням надати розʼяснення щодо неприпустимості накопичення угрупувань її збройних сил поблизу державного кордону України та веденням дестабілізуючої діяльності поза місцями їх звичайного розташування у мирний час. Проте, Росія відверто нехтує цими запитами і цинічно відповідає наступне - цитую документ мовою оригіналу:

«Вооруженные силы Российской Федерации никакой необычной или незапланированной деятельности (подпадающей под действия Венского документа) вблизи границ Украины не проводят. ...Части и формирования Вооруженных сил России находятся в местах постоянной дислокации и занимаются повседневной деятельностью и боевой подготовкой в соответствии с планами подготовки Вооруженных сил Российской Федерации».

Ситуація в населених пунктах проведення АТО

В населених пунктах Стаханов, Алчевськ, Перевальск, Зоринськ, Малоіванівка, Городище терористи продовжують руйнувати інфраструктуру, в результаті чого виникли перебої із світлом, водопостачанням та продуктами харчування. Ситуація в Горлівці залишається дуже напруженою. За оперативною інформацією в місті спостерігається суттєве збільшення чисельності російських найманців, зокрема так званих «кадирівців». Також, в містах, які тимчасово контролюються терористами, озброєні бойовики організували патрулювання, займаються обшуками та перевіряють документи у пересічних громадян.

У Добропіллі під час артобстрілу терористів отримали осколкові поранення троє місцевих жителів. Наразі вони госпіталізовані.

В Луганську терористи практично зруйнували всю інфраструктуру міста та продовжують обстріли житлових кварталів. За минулу добу в Луганську були поранені 68 мирних жителів. В домівках мешканців немає світла та води, в місті не працює ані мобільний, ані дротовий зв'язок. Представники Міжнародного комітету Червоного Хреста, які прибули в Луганськ, заявили про те, що в місті важка гуманітарна обстановка.

Державна казначейська служба України завдяки зусиллям фахівців луганського філіалу «Укртелекому», Луганської облдержадміністрації та Держказначейської служби України, відновила свою роботу в 13 містах і районах Луганської області. Таким чином, вже 26-27 серпня на цих територіях буде відновлено фінансування зарплат працівникам бюджетної сфери, витрат на медикаменти та продукти харчування, а також на енергоносії бюджетних організацій. Також відновлює роботу Головне управління держказначейства Луганської області, яке 31 липня було передислоковано у звільнене від терористів місто Сватове. Завдяки цьому продовжиться фінансування 232 обласних бюджетних установ медицини, освіти, культури, соцзахисту, а також буде відновлено соціальні виплати, субвенції й дотації з державного бюджету. Вже розпочато казначейське обслуговування в містах Лисичанську, Рубіжному, Сєверодонецьку, а також у Біловодському, Білокуракинському, Кремінському, Марківкському, Меловському, Новопсковському, Новойдарському, Сватовському, Троїцкому районах. Українська влада та місцева обласна державна адміністрація вживають всіх можливих заходів, для забезпечення соціальних виплат, пенсій та зарплат громадянам, які проживають у зоні АТО.

Міжнародна підтримка України

Вчора під час зустрічі у Києві Президента України Петра Порошенка з Федеральним Канцлером Німеччини Ангелою Меркель, пані Меркель заявила, що Німеччина не визнає анексію Криму. Федеральний Канцлер Німеччини відзначила, що анексія Криму сталася з порушенням територіальної цілісності в Європі «Якщо ми це визнаємо, у нас в Європі таке може статися. Тоді це стосуватиметься не лише України, але й у кожній європейській країні можуть виникати претензії до тих чи інших районів, що порушить мирне співіснування. Наш наступний крок - зберегти Донецьк та Луганськ». Ангела Меркель заявила, що повністю підтримує мирний план Президента Порошенка та відзначила важливість досягнення припинення вогню з обох боків та встановлення дієвого контролю над станом кордону.

З Днем незалежності Україну вже привітав Президент Сполучених Штатів Барак Обама. Він зазначив, що Сполучені Штати є партнером України та її другом. Президент Обама заявив, що США рішуче  підтримують суверенітет і територіальну цілісність України а також її право обирати своє власне майбутнє, цінують свою дружбу з народом України та сподіваються на продовження співробітництва з нашою державою.

 

Сьогодні Україна відзначає 23-ю річницю своєї незалежності. У своїй промові Президент України відзначив, що події останніх місяців стали для нас хоча й не оголошеною, але справжньою війною, яка, можливо, увійде в історію як Вітчизняна війна 2014 року. Цю війну Петро Порошенко назвав війною проти зовнішньої агресії, війною за Україну, за її волю, за честь і славу, за народ та Незалежність.

Глава держави підкреслив, що боротьба за перемогу стала всенародним рухом, справою всіх і кожного та висловив переконання у тому, що битва за Україну та її Незалежність завершиться для нас успішно саме завдяки загальнонаціональній солідарності, помноженій на мужність та героїзм українських воїнів.

Президент України Петро Порошенко за особисту мужність і героїзм, виявлені у захисті державного суверенітету та територіальної цілісності України, вірність військовій присязі та високопрофесійне виконання службового обов'язку, нагородив українську льотчицю, старшого лейтенанта Збройних Сил України Надію Савченко орденом «За мужність» IIІ ступеня.

Нагадаємо, що в даний час Надія Савченко знаходиться в слідчому ізоляторі російського міста Вороніж після вивезення її терористами у липні до РФ. Наразі Президент України вимагає від Росії звільнення Надії Савченко, а також всіх українських заручників, яких незаконно утримують на території Росії.