Ваш браузер є застарілим і не підтримує сучасні веб-стандарти, а так само становить потенційну загрозу вашої безпеки.
Будь ласка, встановіть сучасний браузер

Рада національної безпеки і оборони України

ГоловнаНовиниДіяльність Ради національної безпеки і оборони України та її Апарату21.08.2014, 12:55

Оперативна інформація Інформаційно-аналітичного центру РНБОУ за 21 серпня + Карта

Ситуація станом на 17:00 

   Військові дії в зоні конфлікту

Сьогодні з боку кордону з Російською Федерації об 11:30 та 12:10 був обстріляний із важкої артилерії блокпост, де несуть службу військовослужбовці Національної гвардії та добровольчих батальйонів МВС. Блокпост розташований поблизу міста Тельманово Донецької області у прибережній рекреаційній зоні Азовського моря за 5 км від кордону із Росією та за 100 км від активної зони боїв. Щогодини цей блокпост перетинають автомобілі та автобуси із жінками та дітьми. Незважаючи на багатолюдність цього місця, терористи цинічно навмисно обстріляли цей блокпост. Наші військовослужбовці миттєво відреагували та під загрозою смертельної небезпеки евакуйовували людей у власні бліндажі та укриття, таким чином врятувавши життя всіх переселенців та туристів. Тому жертв серед мирного населення вдалось уникнути.

На даний час найбільш загостреною ситуація залишається у районах Луганська, Донецька, Дмитрівки, Миколаївки,  Ясинуватої, Іловайська, Краснодону, Макіївки, Горлівки, кургану Савур-Могила. Тут тривають активні бойові дії між силами АТО та терористами.

Наші військові продовжують оперативне відпрацювання Станиці Луганської, Маломиколаївки, Іллірії Луганської області та Землянки і Ясинівки Донецької області. Також українські силовики продовжують обороняти звільнені населені пункти Новосвітлівка та Хрящувате. 

Щоб створити собі коридор для постачання озброєння, важкої техніки, а також бойовиків з території РФ, терористи продовжують обстрілювати позиції сил АТО. Проте, через постійний тиск українських сил, терористи почали відступати. Дехто з них навіть намагається покинути  окуповані території під виглядом біженців.

У Іловайськ Донецької області на українські позиції прибуло потужне підкріплення, про яке йшлося сьогодні вранці. Це дозволило нашим військам закріпитися на позиціях та відбити ще 2 атаки терористів. Під контролем українських бійців зараз взято більшу частину міста. Проте терористи намагаються повернути втрачену територію.

Сьогодні о 14:15 українські прикордонні та митні служби розпочали прикордонно-митне оформлення російського гуманітарного вантажу в пункті пропуску Донецьк Російської Федерації.

Ситуація в населених пунктах зони конфлікту

Сьогодні терористи черговий раз обстріляли житлові масиви Ленінського, Київського, Ворошилівського та Куйбишевського районів Донецька. У результаті артобстрілу були зруйновані покрівля та стіни в Донецькому обласному краєзнавчому музеї. Через влучання снарядів зруйновані житлові будинки. Також з важкого озброєння обстріляно спортивний комплекс «Донбас Арена», який є справжньою перлиною столиці Донбасу.

У Іловайську снаряд терористів влучив у житловий будинок № 43 по вул. Толбухіна. У результаті цього постраждали мирні мешканці будинку. Попри всі обстріли комунальні служби та громадський транспорт намагаються працювати у штатному режимі.

 До уваги громадян! У більшості населених пунктів Донецької та Луганської областей терористи, відступаючи, залишають за собою велику кількість саморобних мін, які можуть виглядати як звичайний мобільний телефон, ручка або банка з-під напою. Тому прохання їх не піднімати і обов'язково повідомити про це дітей. У випадку виявлення таких предметів звертайтеся за номером 094-837-18-05.

У Києві в приміщенні однієї з приватних типографій співробітники СБУ вилучили тираж друкованої продукції екстремістського змісту. Агітка містила відкриті заклики до війни, зміни територіальної цілісності та насильницького захоплення влади в Україні. Понад дві тисячі екземплярів щойно надрукованої газети «Рабочий класс» правоохоронці зняли прямо з конвеєру. СБУ також встановила замовника цієї антиукраїнської продукції. Триває досудове розслідування кримінального провадження, розпочатого за ч.2 ст.109 (публічні заклики до насильницької зміни чи повалення конституційного ладу або до захоплення державної влади) Кримінального кодексу України. Як вилучали газету - можна побачити на відео на інтернет-сайті  СБУ.

До кінця цього тижня 30  рятувальників зведеного загону Міжрегіонального центру швидкого реагування ДСНС України плануюють відновити одну із «транспортних артерій» Луганщини -  автомобільний міст «Томашівський», який був зруйнований диверсантами 22 травня.

Наразі фахівці кладуть нові плити, закріпляють відкоси мосту, споруджують арматурний пояс.  Крім того, до Дня Незалежності рятувальники пофарбували вже більше 50 метрів мосту у патріотичні кольори українського прапору.

Раніше водолазно-піротехнічні фахівці ДСНС обстежили міст, довжиноюо 94 метри та шириною 11 метрів,  та прилеглу акваторію водойми навколо зруйнованої конструкції на предмет виявлення закладеної вибухівки. І тільки після цього демонтували підірвані терористами залізобетонні конструкції та пошкоджені металічні загородження. «Томашівський» міст проходить через річку Сіверський Донець. Це один з трьох мостів через Сіверський Донець,  який сполучає залізничний вокзал «Рубіжне» та селище Новодружеськ.

За даними Мінсоцполітики, станом на сьогодні із притулків для дітей, центрів соціально-психологічної реабілітації дітей, які розташовані в зоні АТО, евакуйовані всі діти. Більшість дітей (105 осіб) було вивезено до центрів соціально-психологічної реабілітації інших регіонів. Ці діти будуть навчатися в загальноосвітніх навчальних закладах за місцем свого перебування. Частину дітей-сиріт та інвалідів Луганської та Донецької областей вивезли на оздоровлення до м. Бердянськ (23 дитини).

З Донецької області до інших областей України переїхали  28  дитячих будинків сімейного типу, в яких виховується  215 дітей та 66 прийомних сімей, в яких виховується 165 дітей-сиріт, і дітей, позбавлених батьківського піклування. Всього - 380 дітей. З Луганської області - переїхали 18 дитячих будинків сімейного типу, в яких виховується  127 дітей та 29 прийомних сімей, в яких виховується 58 дітей-сиріт, і дітей, позбавлених батьківського піклування. Всього - 185 дітей.

Міжнародна підтримка України

Швеція виділяє 3,8 мільйона євро на гуманітарну допомогу Україні. Про це заявила міністр з розвитку міжнародного співробітництва Хіллеві Енгстрьом. За її словами, виділені кошти підуть на закупівлю продовольчих товарів і медикаментів для східної України, а також на відновлення інфраструктури регіону. Міністр додала, що в майбутньому Швеція може виділити на гуманітарну допомогу Україні додаткові кошти.

 


Ситуація станом на 12:00 

Військові дії в зоні конфлікту

Триває військова операція сил АТО зі звільнення від терористів міст Донецьк, Луганськ, Іловайськ,  Красний Луч, Шахтарськ, Торез, Сніжне, Зугрес, Горлівка та Станиця Луганська.

У бою під Луганськом українські військові захопили дві бойові машини десанту Псковської дивізії ПДВ Росії. У одній з машин виявлений повний пакет документів - від водійських прав до військової документації. Особовий склад і машина приписані до в/ч 74268 першої парашутно-десантної роти Псковської дивізії ВДВ. Серед речей знайдено особистий планшет командира взводу гвардії лейтенанта Попова. Екіпаж БМД покинув бойову машину.

Також під час наступу українські військові знищили 2 танки терористів та дві установки «Град», з яких російські найманці вели обстріл як позицій сил АТО та житлових будинків.

В окремих районах Іловайська Донецької області тривають бойові дії. Українські військові успішно відбивають контратаки терористів. Наразі до військовослужбовців сил АТО прибуває підкріплення.

У Луганській області неподалік селища Новосвітлівка терористи збили літак військово-повітряних сил України Су-24М, який повертався після виконання завдання. Обидва пілоти катапультувалися.

Протягом доби сили АТО вступали в вогневий контакт з терористами 30 разів, а саме в районах н.п. Георгіївка, Лужки, Амвросіївка, Шевченко, Сонцеве, Стукалова Балка, Авдіївка, Макарове, Комишуваха, Іловайськ, Дзеркальне, Станиця Луганська.

Російські військові продовжують обстріли позицій сил АТО зі своєї  території. Так, з напряму російського селища Селезньове артилерією проведено обстріли в районі Амвросіївки. Околиці села Василівка обстріляли з російської Марфінки. Окрім того, з території РФ завдано артилерійських ударів по блокпосту та позиціях  Збройних сил України в районі села Благодатне під Амвросіївкою, сіл Комишуваха та Макарове, Лужки на Донеччині.

Прикордонники щодня фіксують розвідувальні польоти російських безпілотних літальних апаратів над населеними пунктами азовського узбережжя - Сєдове, Новоазовськ, Маріуполь, а також над місцями дислокації сил АТО.

У зв'язку з появою інформації про начебто перетин автомобілями з російським гуманітарним вантажем російсько-українського кордону МЗС України повідомляє, що станом на вечір 20 серпня українські прикордонні та митні служби не здійснювали відповідних процедур по його оформленню. Українська сторона без зволікань розпочне відповідну роботу, як тільки отримає остаточне підтвердження від Міжнародного комітету Червоного Хреста про готовність доставити вантаж до місця призначення. Серед іншого, йдеться про те, що МКЧХ, який взяв на себе відповідальність за всі логістичні аспекти, у тому числі маршрут транспортування, зберігання та розподіл допомоги на території України, має отримати всі гарантії безпеки для персоналу і вантажу. Такі гарантії Червоному Хресту мають надати, насамперед, контрольовані російською стороною терористичні угруповання та сама Російська Федерація. При цьому в Україні виходять з необхідності синхронізації Червоним Хрестом усіх поставок допомоги для цивільного населення Луганщини, включно із тими, що надаються українською стороною у взаємодії з іншими державами та міжнародними інституціями.

Станом на 12:00 сьогодні прикордонно-митне оформлення російського гуманітарного вантажу не проводились. Однак, віддані всі розпорядження для початку оформлення вантажу найближчим часом.

 

Ситуація в населених пунктах зони конфлікту

Вчора в районі селища Хрящувате на Луганщині терористи знову обстріляли машину з біженцями. За словами очевидців, машина їхала з великим білим прапором. Бойовики стріляли з боку селища Самсонівського Краснодонського району. В автомобілі перебувала сім'я з п'ятирічною дитиною. Чоловік і дитина загинули на місці. Жінка померла на руках українських військових медиків.

Внаслідок обстрілу терористами пошкоджено Ясинівський коксохімічний завод. Наразі підприємство знеструмлене, відсутня подача води. Також обстріляно шахту «ім. Кірова-1». Там пошкоджено 2 опори високовольтних електромереж, частково зруйнована адміністративна будівля шахти. 

Внаслідок артобстрілу терористами з боку Луганська пошкоджено лінію електропередачі у місті Щастя, яке давно перебуває під контролем українських військових. Це спричинило зупинку роботи 13-го блоку теплоелектростанції.

За оперативною інформацією, диверсанти замінували усі мости через річку Кальміус, розташовані неподалік селищ Горбачево-Михайлівка, Придорожнє та Менчугове Старобешівського району у Донецькій області.

Терористи ще раз обстріляли Верхньокальміуську фільтрувальну станцію, внаслідок чого її було знеструмлено. Водопостачання здійснюється в обмеженому режимі.

Кілька днів тому під час штурму Іловайська був затриманий громадянин Словаччини Мирослав Рохач, який служив у терористів-мінометників.

Учора неподалік села Новотроїцьке на Донеччині українські спецслужби затримали громадянку України, яка передавала терористам дані про пересування та дислокацію підрозділів ЗСУ, що беруть безпосередню участь в АТО під  Донецьком. Затримана передана в руки правоохоронців та вже дає свідчення.

Учора під Слов'янськом бійці батальйону МВС особливого призначення «Київ-1» затримали одного із лідерів місцевих бандугрупувань, який організовував роботу блокпостів терористів на Донеччині, забезпечував їх охорону і координацію. Проводяться слідчі дії.

 

Міжнародна підтримка України

Президент України Петро Порошенко провів зустріч з заступником Генерального секретаря ООН з політичних питань Джефрі Фелтманом, який перебуває в Україні за дорученням Генерального секретаря ООН Пан Гі Муна.

Президент висловив подяку Генеральному секретарю за підтримку миру та деескалації ситуації на Донбасі. Глава держави наголосив, що в Україні немає внутрішнього конфлікту. «Люди в Донецьку та Луганську прагнуть миру. Імплементація мирного плану, який ми запропонували, визначає наші дії. Ми свідомі того, що ситуацію не можна вирішити лише військовими засобами», - зазначив Президент.

Глава держави також повідомив про ініціативу України направити міжнародну гуманітарну допомогу до Луганська, який, перебуваючи під контролем терористів, опинився на порозі гуманітарної катастрофи.

Валері Амос Заступник генерального секретаря ООН з гуманітарних питань відвідає Україну 21-24 серпня  та оцінить шляхи надання гуманітарної допомоги на Схід України.

 

Гуманітарна допомога

21 серпня колектив Південно-Західної залізниці відправив гуманітарну допомогу до пункту короткострокового перебування тимчасових переселенців у Волновасі Донецької області. Частина вантажу від колективу Південно-Західної залізниці  залишиться у Волноваському пункті, решту співробітники Державної служби з надзвичайних ситуацій України у Донецькій області розвезуть у Центри допомоги переселенцям на узбережжі Азовського моря, де лише за офіційними даними перебуває понад 22 тисячі переселенців.  Загалом колектив залізниці відправив мирним мешканцям Сходу понад 35 тонн продуктів харчування та предметів першої необхідності. Окрім цього, залізничники зібрали набір медикаментів для Першотравневого центру первинної медико-санітарної допомоги.

Завтра на Схід України також має прибути колона з гуманітарною допомогою з Дніпропетровська. 200-тонний вантаж містить товари першої необхідності - крупу, борошно, цукор,  рибні та м'ясні консерви, а також дитяче харчування.

 

Російська пропаганда

Сьогодні вночі російська телерадіокомпанія «Звезда» Збройних сил Росії звинуватила сили АТО у тому, що в боях за Макіївку  українська армія обстріляла місто з ракетного комплексу «Точка-У». У сюжеті заявлялось, що ЗСУ бомблять місто для того, щоб звільнити його до Дня незалежності. На додачу, показуючи відео, росіяни погрожували Україні міжнародним скандалом.

Проте як виявили аналітики Інформаційно-аналітичного центру РНБО, картинка, яка демонструє застосування зброї масового ураження у Макіївці, тобто ракету, що нібито була запущена українськими військовими, насправді стосується іншої події - вибуху російської ракети 2 липня 2013 на Байконурі (Казахстан).

Нагадаємо, Росія неодноразово і безпідставно звинувачувала Україну у застосуванні балістичних ракет у населених пунктах.

Це відео наглядно підтверджує, як працює фабрика російської пропаганди, не соромлячись перекручувати  не тільки факти, а й підтасовувати відеосупровід.

Переглянути відео:

https://www.youtube.com/watch?v=mV6ct4GW7pw