Ваш браузер є застарілим і не підтримує сучасні веб-стандарти, а так само становить потенційну загрозу вашої безпеки.
Будь ласка, встановіть сучасний браузер

Рада національної безпеки і оборони України

ГоловнаНовиниДіяльність Ради національної безпеки і оборони України та її Апарату23.07.2014, 18:41

Оперативна інформація Інформаційно-аналітичного центру РНБОУ за 23 липня

Інформація станом на 17:00 

 

Інформація щодо авіакатастрофи

Триває  робота міжнародної групи експертів з розслідування катастрофи літака Boeing-777 Малазійських авіалінійу складі представників британського бюро розслідування та Європейського агентства з безпеки польотів. Група працює у будівлі Державного підприємства обслуговування повітряного руху України у Києві.

На виконання доручення Президента України підготовлена угода між Національним бюро з розслідування авіаційних подій та інцидентів з цивільними повітряними суднами та Радою з безпеки польотів Нідерландів про передачу нідерландській стороні повноважень з розслідування авіакатастрофи.

Два перші літаки із тілами загиблих пасажирів Boeing-777 вилетіли із Харкова до Нідерландів. Представники Національного бюро з розслідування авіаційних подій та інцидентів з цивільними повітряними суднами України відбули до Великобританії для супроводження бортових реєстраторів.

 

Ситуація в зоні проведення АТО

Тривають бої з ліквідації бандформувань на Сході України. Збройні сили та Національна гвардія України ведуть бій неподалік Лисичанська біля мосту через річку Сіверський Донець.

Сьогодні в результаті впевнених та активних дій підрозділів Збройних Сил України та інших силових структур залучених до АТО, були звільнені три населені пункти: Карлівка, Нетайлово та Первомайське. Над місцевими адміністраціями піднято український прапор. Виявляючи мужність та героїзм, українські війська продовжують операцію з оточення Донецька. В той же час продовжуються провокаційні дії терористів. Вони спрямовують свої системи залпового вогню «Град» і обстрілюють  мирні квартали міста, намагаючись дискредитувати сили АТО. 

Сьогодні в районі селища Дмитрівка 4 штурмовики Су-25 надавали вогневу підтримку підрозділам Збройних Сил України, які мужньо тримають позиції на кордоні нашої держави. Після  успішного виконання завдання українськими льотчиками, їх було обстріляно з зенітно-ракетних комплексів потужної дії. Незважаючи на протиракетні маневри та відстріл теплових пасток, два наших літаки на висоті 5200 метрів було підбито. За попередньою інформацією, запуск ракет був здійснений з території Російської Федерації.

Українські військові збили черговий російський безпілотний літальний апарат «Орлан-10» в зоні АТО неподалік населеного пункту Амвросіївка Донецької області.

З метою підриву економіки східних регіонів України та за вказівкою з Російської Федерації диверсанти цілеспрямовано знищують та пошкоджують об'єкти інфраструктури Луганської області. Зокрема, терористи замінували будівлі в кварталі «Степной»  Луганська, а також знищують посіви в районі селища  Хрящувате Краснодонського району. На даний час спалено вже більше 200 га злакових культур.

На територіях, звільнених від терористів, тривають роботи з відновлення пошкоджених ліній електропередач. За інформацією «Дніпрообленерго», бригаді енергетиків вдалося відновити електрику в Горлівці та селищі Травневе на Донеччині. У Амвросіївському районі вдалося відновити електропостачання населених пунктів Олексіївка, Житенко, Комишуваха, Котовського, Красновка, Новоклинівка, Новоукраїнка, Родники. У Сіверську Артемівського району відновлено електро-, водо- та газопостачання.

Незважаючи на погрози терористів, місцевій владі Донецька вдалося організувати безпечну відправку дітей на оздоровлення. Так, в Святогірськ, в оздоровчий центр «Голубок» були доставлені 34 вихованця Мар'їнської школи-інтернату №1, які перебували у Донецьку. Також з міста вирушили відпочивати вихованці обласної школи-інтернату № 1, де вони відпочинуть в оздоровчому центрі «Зоряний» Запорізької області.

 

 


Інформація станом на 12:00 

Інформація щодо авіакатастрофи

Вчора потяг з тілами загиблих у катастрофі Боїнга 777 прибув до Харкова. На території заводу «ім. Малишева» в підготовлених приміщеннях було розгорнуто спеціальну лабораторію. Там тіла жертв оглянули міжнародні експерти. Наразі, за відповідною домовленістю, їх передають представникам Королівства Нідерландів. Українська влада створила всі умови для виконання технічного рейсу літака С-130 з Амстердаму до Харкова, без затримок. Цим рейсом буде перевезено тіла загиблих до Нідерландів. Заплановано, що перший літак вилетить сьогодні. Ідентифікація жертв катастрофи відбудеться у Нідерландах.

 

Військові дії в зоні конфлікту

За останню добу сили АТО звільнили українські міста Сєверодонецьк та Попасна. Там на центральних будівлях піднято державний прапор України. Зараз тривають бої за визволення Лисичанська. 

Після звільнення Сєвєродонецька українські військовослужбовці вилучили арсенал зброї бойовиків, відбили у них БРДМ, гаубицю Д-30, вилучили 50 кг пластиду, 15 фугасних снарядів, більше 3 тисяч боєприпасів до стрілецької зброї та радіостанції бойовиків.

Протягом доби терористи 16 разів обстріляли блокпости та позиції підрозділів ЗС України в районах н.п. Макарове, Дібровка, Метьолкіне, Дякове, Стукалова Балка, Маринівка, Кожевня, Луганськ, Іллічівка, Сєверодонецьк, Амвросіївка, Авдіївка, Тарани. При цьому вони використовували російську техніку - установки залпового вогню «Град».

Збройні сили Росії продовжують обстрілювати українських військових з території Російської Федерації. Вчора, о 22:10  установками залпового вогню «Град» обстріляли  Амвросіївку на Донеччині, о 22:40  - Герасимівку Луганської області, о 02:15  - прикордонний пункт пропуску «Успенка», о 03:00 - обстріляли  блокпост неподалік Червонопартизанська.

В районі населеного пункту Кругленьке-урочище Кручений Ліс Курської області облаштовано польовий табір Збройних сил Російської Федерації, де перебувають підрозділи 32-ї окремої мотострілецької бригади та 24-ї окремої бригади спецпризначення ГРУ з Новосибірської області, а також 56-го інженерно-саперного полку з Республіки Татарстан. 

Крім цього, навпроти ділянки прикордонної служби «Гірськ» та «Гремяч» у Чернігівській області вчора відбулася  чергова провокація з боку російських військових.  Кілька одиниць важкої техніки наблизилися до державного кордону України, імітували атаку, а потім повернулися та рухалися вздовж лінії державного кордону.

Відступаючи, російські найманці продовжують руйнувати інфраструктуру Донбасу. Так, у  Горлівці диверсанти підірвали автомобільний міст, що з'єднує житлові масиви Сонячний та Бесарабка, залізничний міст на перегоні «Сентянівка-Шепилівка», а також залізничні колії на перегонах «Іловайськ-Кутейникове», «Кутейникове-Амросіївка» та «Кутейникове-Войкове». У Луганській області бойовики замінували автомобільний міст в районі селища Михайлівка з боку Перевальська, у Лисичанську - резервуари АЗС.

Завдяки діям українських військових, які кожного дня змикають кільце оточення навколо основних баз бойовиків, останні вже відчувають нестачу боєприпасів, озброєння та спорядження. Отримано оперативну інформацію, що для відновлення постачання усього необхідного терористи планують використовувати дітей як живий щит. Тому командування антитерористичної операції звертається до батьків, які перебувають у зоні бойових дій, оберігати своїх дітей  та не залишати їх без догляду.

Звільнені міста повертаються до мирного життя. За останню добу підрозділи Державної служби з надзвичайних ситуацій України у Слов'янську та прилеглих територіях виявили та ліквідували 94 одиниці вибухонебезпечних предметів. Загалом вже обстежено 177 гектарів територій і 497 будівель. З початку виконання робіт у Слов'янську сапери  вилучили 4844 одиниці вибухонебезпечних предметів. 

Група психологів з 20 осіб у Слов'янську Донецької області організували роботу для підтримки місцевого населення. Створено пункт екстреної психологічної допомоги у будівлі міської ради Слов'янська, організовано чергування у пенсійному фонді, відділі соціального захисту, відділі житлово-комунального господарства, будівлі міської ради, де надано психологічну допомогу всього 290, інформаційно-консультативну - 1553 особам.

У Слов'янську відновив роботу хлібозавод. 96% населення вже підключено до електромережі. У 70% будинків відновлено подачу води. Санепідемслужба здійснює контроль за якістю питної води і для цього щоденно проводить моніторинг та забір води в приватних колодязях.

Вчора у Стаханові Луганської області кілька тисяч місцевих мешканців провели мітинг з вимогою до бойовиків залишити місто.

Інформація щодо внутрішньопереміщених осіб

Українська держава робить все, щоб забезпечити усім необхідним людей, які залишають регіони, тимчасово контрольовані терористами. За оперативною інформацією, загальна кількість громадян України, які переселені з району проведення АТО до інших регіонів, -  близько 50 тисяч осіб.

На кордоні районів АТО Державна служба з надзвичайних ситуацій України розгорнула 3 транзитні пункти для зустрічі внутрішньопереміщених осіб з розрахунку до 400 осіб кожний. У Донецькій області - в районі Красноармійська та Волноваха, у Луганській - в районі міста Сватове.

Сьогодні з Луганська до Києва відправився безкоштовний додатковий потяг з 15 вагонів на 728 місць.

Окрім того, для перевезення  мешканців східних областей  Укрзалізниця збільшила період курсування безпересадкових вагонів у сполученні Сватове - Київ - Харків.