Ваш браузер є застарілим і не підтримує сучасні веб-стандарти, а так само становить потенційну загрозу вашої безпеки.
Будь ласка, встановіть сучасний браузер

Рада національної безпеки і оборони України

ГоловнаНовиниДіяльність Ради національної безпеки і оборони України та її Апарату16.07.2014, 12:59

Оперативна інформація Інформаційно-аналітичного центру РНБОУ за 16 липня

Інформація станом на 17:00

  

Ситуація в зоні проведення АТО

На Сході держави тривають активні бойові дії. Українські військові продовжують утримувати усі раніше звільнені населені пункти.  Найбільш запеклі бої з російськими найманцями  точаться у районі населених пунктів Амвросіївка, Маринівка, Ізварине. На підтримку українських військових підрозділів активно діє артилерія та авіація. Сьогодні у районі села Григорівка Луганської області бойовики напали на блокпост сил АТО. Напад успішно відбито. Втрат немає.

 

Ситуація на кордоні

Сьогодні виявлено чергові ознаки порушення державного кордону України з боку Росії. Так, опівдні прикордонний наряд на ділянці «Амвросіївка» Донецького загону виявив засипаний інженерний рів та ознаки заїзду на територію України на глибину до 70 метрів 5 одиниць військової техніки - ймовірно, системи «Град». Крім того, на місці знайдено залишки елементів від відстріляного боєзапасу.

На суміжній території прикордонники зафіксували трактор, який орав прикордонну місцевість, знищуючи докази перетину кордону на території Росії.

Терористи продовжують практику використання мирних мешканців як «живий щит». Бойовики облаштували нові вогневі позиції у житлових районах Луганська. Зокрема, у районі 7-ї прохідної заводу «Луганськ тепловоз» найманці встановили 2 гармати та організували базу забезпечення боєприпасами.

Соціально-економічна ситуація у населених пунктах, які контролюються терористами, вкрай важка. У Лисичанську Луганської області терористи викрали готівкові кошти у банкоматах та зупинили роботу відділення Державної казначейської служби.

На підприємстві «Краснодонвугілля» у Краснодоні Луганської області у зв'язку з військовими діями терористів працівники заводу масово звільняються. За останні  дні заяву за власним  бажанням написало 300 робітників. Місцеві мешканці Краснодону масово залишають місто.

Від часу звільнення низки населених пунктів у Донецькій та Луганській областях на виплату зарплат, пенсій та інших соціальних виплат перераховано 400 мільйонів гривень.

Під час візиту в Слов'янськ Прем'єр-міністр України Арсеній Яценюк доручив різним відомствам взяти шефство над школами міста для підготовки до нового навчального року.

«Укрзалізниця» відновила шляхи сполучення. Лише вчора 800 людей повернулися назад у Слов'янськ. Зважаючи на велику кількість громадян, які шукають можливість виїхати з території, що контролюється терористами, Південно-Західна залізниця продовжила курсування додаткових потягів № 534 та №564 з Луганська до Києва.

 


Інформація станом на 12:00

 

Міжнародна підтримка

Україна продовжує інформувати світову спільноту про реальну ситуацію на Донбасі. Зокрема, про систематичні дії Російської Федерації, спрямовані на ескалацію конфлікту.

Сьогодні у Брюсселі відбудеться засідання Європейської Ради, на якому передбачено обговорення українського питання.

Напередодні Президент України Петро Порошенко та президент Європейської Ради Герман Ван Ромпей скоординували позиції перед засіданням Європейської Ради. Петро Порошенко закликав «продемонструвати сильну позицію дій Євросоюзу щодо підтримки України».

Глава держави повідомив про нові численні факти перетину українського кордону бойовиками та надходження важкої військової техніки і озброєння з російської сторони. А також висловив стурбованість ситуацією із незаконним утриманням у російській в'язниці українських громадян - льотчиці Надії Савченко та режисера Олега Сенцова, яких так само незаконно було переміщено на територію РФ. Президент Європейської Ради Герман Ван Ромпей висловив підтримку дій української влади.

Про підтримку України від Європейської Ради заявила також Федеральний канцлер Німеччини Ангела Меркель. Вона запевнила, що на засіданні Європейської Ради Україна отримає «жорстку підтримку» з боку ЄС.

Загалом в результаті переговорів з лідерами більш ніж 10-ти країн ЄС, які провів Президент України, були отримані запевнення у повному розумінні кроків, які здійснює Україна, та їх підтримці.

Учора Президент України Петро Порошенко провів розмову з Віце-Президентом США Джозефом Байденом. Джозеф Байден запевнив, що Сполучені Штати налаштовані і надалі рішуче підтримувати територіальну цілісність і суверенітет України, а також діятимуть наполегливо для формування солідарної позиції з Євросоюзом.

 

Ситуація в зоні проведення АТО

Триває антитерористична операція в Донецькій та Луганській областях. Українські військові контролюють усі звільнені від бойовиків населені пункти. У цих містах та селах підрозділи АТО продовжують відновлювати інфраструктуру, надавати допомогу в налагодженні життєдіяльності громад, розміновують будівлі та шляхи.

Протягом доби терористи здійснили 14 обстрілів блокпостів та позицій підрозділів Збройних сил України в районі Донецька, Луганська, Краснодону, Провалля, Дмитрівки, Степанівки, Амвросіївки, Валуйського, Маринівки, Тарани, Ізвариного.

Неподалік населеного пункту Ізварине Луганської області особовий склад Збройних сил України потрапив у засідку. Терористи обстріляли позиції українських військових з важкої зброї, втрати уточнюються.

Сьогодні о 5 ранку з боку населеного пункту Степанівка Донецької області терористи спробували прорвати оточення. Були завдані танкові, мінометні удари та удари з протитанкових керованих ракет по блокпостах сил АТО, дислокованих неподалік селищ Маринівка і Тарани Донецької області. Вогонь тривав протягом години. Українські військові відбили напад та перейшли у наступ, внаслідок чого терористи відступили до населеного пункту Степанівка. З боку військовослужбовців Національної гвардії України є троє поранених. Під час обстрілу бандити частково зруйнували інфраструктуру Маринівки.

Бойовики облаштували вогневі точки в приміщеннях Центру поштового зв'язку № 12 та філії «Укртелеком» у Сніжному та в кількох школах Макіївки.

Системи «Град» терористів, що знаходяться в Донецьку, розміщені в житлових кварталах. Водночас вони не мають постійного міста дислокації, перебуваючи не більше 3-4 годин на одному місті. На озброєнні терористів був також зафіксований самохідний зенітно-ракетний комплекс «Стріла-10». Цей вид озброєння міг потрапити до бойовиків лише з Російської федерації.

Інформація у деяких засобах масової інформації про велику кількість загиблих українських воїнів у вчорашніх боях не відповідає дійсності. За перевіреними даними, за останню добу втрати українських військових становлять 11 осіб.

Під час робіт з відновлення інфраструктури у Слов'янську були знайдені звалища сотень тіл загиблих бойовиків, присипаних землею. За наявною інформацією, деякі з цих могильників навмисно заміновані терористами.

Ситуація на кордоні

Відновлення інфраструктури міст

 

Президент України Петро Порошенко підписав Указ «Про відзначення державними нагородами України» військовослужбовців, які проявили героїзм під час проведення антитерористичної операції у Донецькій та Луганській областях. За особисту мужність та самовідданість, виявлені у захисті державного суверенітету та територіальної цілісності України нагородами відзначено службовців Збройних Сил України, Міністерства внутрішніх справ, Служби безпеки України, Державної прикордонної служби, Управління державної охорони, Державної служби України з надзвичайних ситуацій. Герої удостоєні орденів Богдана Хмельницького II, III ступеня; орденів «За мужність» І, ІІІ ступеня; орденів Данила Галицького, медалями «За військову службу Україні» та «Захиснику Вітчизни».